Creşte preţul alimentelor după ordonanţa-trenuleţ: „Compensarea salarială se va regăsi rapid în preţul produselor de la raft”

Sindicaliştii acuză şi că eliminarea facilităţilor fiscale acordate angajaţilor a fost făcută fără consultarea prealabilă cu partenerii sociali, în total dispreţ faţă de aceştia, guvernanţii luând această măsură „noaptea ca hoţii”, făcându-le angajaţiilor şi angajatorilor din acest domeniu un cadou otrăvit în prag de an nou.
Filip Stan
02 ian. 2025, 11:30
Creşte preţul alimentelor după ordonanţa-trenuleţ:

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industrial Alimentară – Sindalimenta critică Ordonanţa – trenuleţ, avertizând că în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, eliminarea facilităţilor fiscale va însemna pierderi salariale consistente pentru angajaţi, care vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite sau, pentru a-i menţine, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere. ”În acest caz, compensarea salarială se va regăsi rapid în preţul produselor de la raft, care va fi suportat în final, tot de către consumatori, in majoritatea lor cu venituri mici, sub nivelul minim decent, iar scumpirea substanţială a produselor alimentare româneşti le va face mult mai greu vandabile”, susţin reprezentanţii Sindalimenta, care ameninţă cu proteste.

”Guvernul Ciolacu 2 îşi începe mandatul cu o mare minciună. A trecut mai puţin de o lună de când premierul Marcel Ciolacu susţinea că anul 2025 nu va veni cu taxe şi impozite mai mari. Spunea că se tatuează pe mână daca va creşte TVA-ul şi cota unică. Dispariţia cotelor diferenţiate de TVA va fi următoarea măsură pe care o va lua Executivul, iar cota unică, deşi este menţinută, a fost completată cu taxa specială pe stâlp şi majorarea impozitului pe dividende”, transmit sindicaliştii.

Ei subliniază că Ordonanaţa trenuleţ vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale acordate angajaţiilor din IT, construcţii, agricultură si industrie alimentară, inclusiv excepţia de la contribuţiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii. Astfel, aproape 1 milion de salariaţi revin cu contribuţiile lunare la Pilonul II, angajatorii lor urmând să le reţină şi să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaţilor.

DOCUMENT Ordonanţa Trenuleţ, în Monitorul Oficial de Anul Nou: Se îngheață pensiile şi salariile bugetarilor, LISTA completă a măsurilor

”Atragem atenţia că in domeniul agriculturii şi industriei alimentare, eliminarea facilităţilor fiscale va însemna pierderi salariale consistente pentru angajaţi. Efectul negativ rezultat va fi că aceşti angajaţi vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite sau, pentru a-i menţine, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere”, transmit reprezentanţii Sindalimenta.

Ei spun că în acest caz, compensarea salarială se va regăsi rapid în preţul produselor de la raft, care va fi suportat în final, tot de către consumatori, in majoritatea lor cu venituri mici, sub nivelul minim decent, iar scumpirea substanţială a produselor alimentare româneşti le va face mult mai greu vandabile comparativ cu produsele similare din import, care vor avea la raft preţuri mai mici.

”Măsura eliminării facilităţilor fiscale pentru industria alimentara se va dovedi în scurt timp că acţionează ca un bumerang împotriva acestei industrii şi aşa beneficiara unui mare deficit de personal; eliminarea facilitatilor fiscale va conduce la falimentul unor societăţi care nu vor rezista impactului si implicit la cresterea numarului de someri, cu cheltuieli suplimentare de la buget; prin eliminarea facilităţilor fiscale pentru angajaţii din industrie alimentara şi agricultură, Guvernul Ciolacu 2 încalcă legislaţia adoptată în 2022 care prevedea că în intervalul 1 iunie 2022 – 31 decembrie 2028, angajaţii din aceste sectoare beneficiază de scutirea impozitului pe venit, reducerea cotei de contribuţii de asigurări sociale (CAS), exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) şi o cotă redusă de contribuţie asiguratorie de muncă (CAM)”, argumentează Sindalimenta.

Sindicaliştii acuză şi că eliminarea facilităţilor fiscale acordate angajaţilor a fost făcută de Guvernul Ciolacu 2 fără consultarea prealabilă cu partenerii sociali, în total dispreţ faţă de aceştia, guvernanţii luând această măsură „noaptea ca hoţii”, făcându-le angajaţiilor şi angajatorilor din acest domeniu un cadou otrăvit în prag de an nou.

”Prin Ordonanţa trenuleţ, Guvernul speră să vadă luminiţa de la capătul tunelului, dar sigur va intra cu trenuleţul numit România direct în zid, iar efectele catastrofale ale acestei ordonanţe vor trebui acoperite tot de mediul privat. Atragem atenţia ca această masura va crea mari tensiuni sociale şi economice care vor conduce la acţiuni de protest legale împotriva Guvernului, calendarul lor urmând a fi stabilit în cadrul Biroului Executiv al Federaţiei Sindalimenta”, anunţă sindicaliştii.

Ordonanţa-trenuleţ, impact de 7 miliarde de lei la buget

Măsurile propuse în noul proiect de ordonanţa-trenuleţ privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025 ar avea, potrivit Executivului, impact asupra bugetului general consolidat atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, evaluările iniţiatorilor indicând că, pentru următorii patru ani, veniturile bugetare ar creşte, în medie, cu sume cuprinse între şapte şi aproape zece miliarde de lei.

Când intră pe carduri primele subvenții APIA pe 2025. Programul plăților depinde de cel al Trezoreriei și al băncilor

Potrivit datelor furnizate în proiectul de Ordonanţă, actul normativ care are ca scop reducerea cheltuielilor bugetare şi care se va aplica de la 1 ianuarie 2025 ar aduce, numai anul următor, un plus de 7,11 miliarde de lei la buget.

În 2026 suma încasată la buget ar creşte cu 8,75 miliarde de lei, în 2027 aceasta s-ar majora cu 9,41 miliarde de lei ajungându-se ca, în 2028, modificarea în plus a veniturilor bugetare să fie cu 9,95 miliarde de lei.
În urma aplicării ordonanţei, cheltuielile bugetare ar urma să scadă cu 126,26 miliarde de lei numai anul viitor.
Guvernul adaugă la această sumă cele 7,11 miliarde care ar veni în plus la buget în 2025, concluzionând că anul care urmează ar înregistra u impact financiar de 133,337 miliarde lei în plus,  la buget.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai