Creşte rata fertilităţii în oraşele din România. Decizia de a avea un copil este tot mai des amânată după 30 de ani

Numărul copiilor născuţi în mediul urban a crescut în ultimii trei ani. Dacă în 2014, în oraşele de la noi se năşteau 31,9 copii la o mie de femei cu vârsta între 15 şi 49 de ani, acum numărul lor a trecut de 34.
Roxana Gagiu
22 iun. 2017, 14:10
Creşte rata fertilităţii în oraşele din România. Decizia de a avea un copil este tot mai des amânată după 30 de ani

Cele mai multe naşteri, 138 la o mie de femei cu vârstă reproductivă (15-49 de ani), sunt înregistrate în categoria de vârstă 20-29 de ani, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Situaţia este similară celei din 1990, însă cu o prăbuşire dramatică a numărului de nou-născuţi, cu 43%.

Decizia de a avea un copil este tot mai des amânată după 30 de ani, mergând până la 39 de ani, categorie de vârstă în care se înregistrează cu 19% mai multe naşteri decât în 1990. Când vine vorba despre regiuni, cei mai mulţi nou-născuţi sunt în nord-est (51/1000 de femei de vârstă reproductivă), iar cei mai puţini în sud (37,8).

În Bucureşti, se nasc cu patru copii mai mulţi la o mie de femei, decât în 2012, cele mai multe mame având între 30 şi 34 de ani. Totuşi, diferenţele dintre anii ’90 şi ce se întâmplă acum, rămân foarte mari: 56 nou-născuţi la o mie de femei comparativ cu 36, în prezent.

Astfel de analize ne indică dacă facem sau nu ceea ce trebuie, ca politici, în materie de susţinere a natalităţii. În procesul de a decide dacă fac sau nu un copil, cuplurile trec prin adevărate strategii care ţin de posibilităţile financiare, de proiecţiile de viitor, de cine şi cum va avea grijă de cel mic. Ori, toate acestea nu fac decât să amâne luarea unei decizii şi, deseori, ajungem în situaţia în care, odată asigurate condiţiile pe care şi le doresc pentru copilul lor, capacitatea reproductivă, în special a mamei trecute de 35 de ani, să nu mai fie la fel de bună. De aici, o serie întreagă de situaţii dificile, adaugă dr. Chadi Muheidli, medic obstetrică-ginecologie.

Este unul din motivele pentru care, atunci când se hotărăsc să aibă un copil, rămân cel mai des la ideea unuia singur. Potrivit datelor Eurostat, o femeie din România, care hotărăşte să dea naştere unui copil, aduce pe lume 1,56 nou-născuţi, în contextul unei medii europene de 1,58.

Faţă de 1980, atunci când ţara noastră era în top 3 al ratei fertilităţii europene, cu 2,43 nou-născuţi, alături de Islanda (2,48) şi Irlanda (3,21) – în contextul unei medii europene de 1,96 nou-născuţi – scăderea este de 35%, cea mai mare de pe continent. Mai puţine femei care decid să aducă pe lume şi al doilea copil sunt în Bulgaria, Germania, Croaţia, Luxemburg, Ungaria, Malta, Austria şi Slovacia.

Femeile care ar mai vrea copii, dar au amânat prea mult momentul, se pot lovi de probleme de fertilitate. După 35 de ani, rezerva ovariană a femeii scade, iar după 40 de ani se prăbușește, spun speciliştii, ceea ce înseamnă că sarcina este mult mai greu de obținut pe cale naturală.

DailyBusiness
Răsturnări de situație la alegerile prezidențiale! Sociologii anunță surprize URIAȘE
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Câte voturi trebuie să recupereze Lasconi pentru a prinde turul doi. Marile orașe au început numărătoarea
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Momente tensionate la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu îl ajunge din urmă pe Marcel Ciolacu, după numărarea a 75% din procesele verbale
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”