Crește salariul minim al acestor angajaţi: cine şi de când primeşe 4.500 lei pe card

Angajații băncilor din România vor avea noi drepturi începând din luna iunie: un salariu minim brut superior celui la nivel național, cât și acordarea de plăți compensatorii, dar si noi prevederi privind egalitatea de șanse și interzicerea hărțuirii.
Filip Stan
24 mai 2024, 21:03
Crește salariul minim al acestor angajaţi: cine şi de când primeşe 4.500 lei pe card
Ce se întâmplă cu salariul minim. Vestea așteptată de milioane de români

Conform unui anunț anterior, salariul minim garantat angajaților din industria bancară va fi de 4.100 de lei brut din iunie 2024, urmând să crească, ulterior, la 4.500 de lei brut.

Consiliul Patronatelor Bancare din România și federațiile sindicale ale sectorului bancar anunță înregistrarea noului Contract de Munca. Prezentul contract prevede creșteri, în două tranșe, începând cu luna iunie a acestui an, ale salariulului minim brut superior celui la nivel național, cât și acordarea de plăti compensatorii, dar si noi prevederi privind egalitatea de sanse si interzicerea hărțuirii. Contractul colectiv de munca semnat astazi nu înlocuieste contractele colective semnate la nivel de unitati bancare, ci asigura un set minimal de beneficii privind protectia salariatilor din mai multe banci.

Salariul minim european crește din iulie. Ciolacu: „Suntem în direcția corectă”

Pentru început, noul contract colectiv de munca va fi aplicabil doar salariaților băncilor membre CPBR, anume Banca Comerciala Romana (BCR), BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, la fel ca și cele două contracte colective precedente negociate la nivel de sector dar aplicabile la nivel de grup de unitati.

Cele cinci banci membre CPBR angajeaza circa jumatate din numarul lucratorilor din sectorul bancar din România. Federatia sindicala FSIF are printre membrii sai sindicate la nivel de unitate din BCR, BRD-GSG si UniCredit Bank, in timp ce federatia sindicala FSAB are sindicatul Raiffeisen Bank ca membru care e reprezentat si la nivel de parte patronala in CPBR.

Toți angajații din bănci vor avea salariul de minim 4.500 de lei brut

Astăzi s-a celebrat înregistrarea la Ministerul Muncii a unui nou Contract Colectiv de Muncă în domeniul bancar. Importanța acestuia este dată de faptul că Federația Sindicatelor din Industria Financiară (FSIF) cere aplicarea acestui Contract pentru toți salariații din sistemul bancar.

Legea nr. 367/2022 privind dialogul social a stabilit noi premise si obligatii pentru dialogul social la nivel sectorial. Unul dintre obiectivele acesteia a fost acela de a incuraja dezvoltarea miscarii sindicale in acord cu recomandarile Organizatiei Internationale a Muncii, cu scopul cresterii numarului de contracte colective de munca si implicit a gradului de protectie a drepturilor salariatilor.

DOCUMENT. Câte ore trebuie să lucrezi pe lună pentru un salariu minim de 3.300 de lei

Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a anunțat în trecut că a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului bancar prin care s-a stabilit că salariul minim garantat angajaților din industria bancară va fi de 4.100 de lei brut din iunie 2024, urmând să crească, ulterior, la 4.500 de lei.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu toți românii care au rate și credite. Veștile sunt excelente de la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Reiffeissen și CEC Bank. IFN-urile nu mai au voie să facă așa ceva. Milioane de clienți respiră ușurați
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Se TAIE ajutoarele. Statul nu mai plătește niciun ban. Nu poți refuza scrisoarea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Acțiunile Crowdstrike scad cu aproape 15% după o eroare de securitate care a provocat haos global
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'