Vârsta de pensionare în Germania. Friedrich Merz, viitorul cancelar, susţine cea de-a doua variantă şi propune ca pensionarea anticipată fără penalizări să fie permisă abia de la vârsta de 65 de ani.
În prezent, persoanele care au contribuit timp de 45 de ani pot ieși la pensie fără deduceri începând de la această vârstă sau chiar mai devreme, în funcție de anul nașterii. Persoanele care au acumulat 35 de ani de contribuții se pot pensiona anticipat de la 63 de ani, însă cu o reducere de 0,3% pentru fiecare lună în avans.
Citeşte şi: În 2025 poți să ieși la pensie cu 5 ani mai devreme, dar primești penalizări
CDU propune ajustarea vârstei de pensionare pentru această categorie, uniformizând-o cu cea a celor cu contribuții foarte îndelungate, adică pensionare anticipată de la 65 de ani, nu de la 63. În 2023, 160.453 de persoane au ieșit la pensie anticipat cu reducere, iar alte 221.077 de asigurați de lungă durată au făcut-o fără deduceri. În total, 349.943 de persoane au ajuns anul trecut la vârsta standard de pensionare, conform stiridisapora.ro.
Totuşi, propunerea CDU vine într-un moment în care presiunea din partea mediului de afaceri este în creștere. Angajatorii reclamă lipsa acută de muncitori calificați și solicită de mai mult timp eliminarea pensiei de la 63 de ani, precum și prelungirea duratei de activitate pentru angajații specializați.
Pe lângă modificarea vârstei de pensionare, CDU și CSU propun și schimbarea modului de calcul al pensiilor: în loc de 45 de ani de contribuții, să se ia în calcul 47. Asta ar duce la creșteri anuale mai reduse ale pensiilor, circa 2,5% în loc de 3%, cum se estimează în prezent.
În acest context, sindicatele au tras un semnal de alarmă şi consideră că aceste propuneri pun în pericol echilibrul social și afectează în special muncitorii care lucrează în condiții dificile. Rămâne de văzut dacă SPD va susține aceste măsuri sau dacă, dimpotrivă, diferențele ideologice vor duce la o nouă amânare în formarea guvernului.