Creşte vârsta de pensionare în România. Cristian Ghinea a explicat că majorarea vârstei de pensionare nu va fi deocamdată obligatorie, însă se va aplica în toate domeniile.
”Avem un sistem de pensii care nu este echilibrat. Trebuie să venim cu o reformă. Trebuie să le spunem părinților noștri că nu putem să continuăm așa. Vom avea o nouă lege a pensiilor. Vom favoriza pensiile mici, când mărim pensiile. Vom recalcula toate pensiile. 20.000 de pensionari au chemat statul român în judecată și au început să câștige și trebuie să rezolvăm problema asta pentru că se va mări numărul de procese. Oamenii spun că de ce să aibă o pensie mai mică doar pentru că au ieșit în ani diferiți la muncă, deși au muncit la fel.
În ceea ce priveşte chestiunea mult discutată cu speranţa de viaţă, se clarifică aici, vorbim despre o posibilitate voluntară de a rămâne în câmpul muncii mai multă vreme. Vă reamintesc că au mai fost experimente de genul acesta şi foarte mulţi români au optat să-şi prelungească rămânerea la muncă. Pur şi simplu vom generaliza această posibilitate a rămânerii la muncă, nu este vorba despre obligativitate”, a explicat ministrul Proiectelor Europene.
Cristian Ghinea a mai declarat că Guvernul vrea să crească şi contribuția angajaților la Pilonul 2 de pensii obligatorii private.
„Strategia fiscal-bugetara care se actualizeaza in fiecare an prevede in acest moment o crestere. Este o decizie pe care Guvernul trebuie sa o ia in fiecare an. Ne manifestam vointa politica foarte clara de a creste contributia la pilonul II, este absolut vital pentru sanatatea pensiilor pe termen lung, dar nu este un procent fix”, a mai precizat ministrul.
Cristian Ghinea a prezentat, miercuri, detaliat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ministrul Proiectelor europene a declarat că docmentul are 1.200 e pagini şi alte 1.000 de pagini de anexe. Ghinea susţine că România este singura ţară care a publicat integral nu doar Planul ci şi toate anexele.
”Vreau să fie foarte clar că doar se vede capătul drumului pentru că urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene”, a precizat ministrul înainte de a prezenta în detaliu capitolele PNRR.
Ghinea a mai subliniat că ”au fost foarte multe neadevăruri spuse despre PNRR”.
Potrivit ministrului, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă are 1200 de pagini, România fiind singura ţară care a publicat integral planul şi toate anexele.