Câteva mii de oameni au protestat în Croația după ce Guvernul și-a exprimat intenția de a crește vârsta de pensionare, de la 65 ani, la 67 de ani.
Mai mult, Guvernul din Croația a propus micșorarea pensiilor pentru cei care optează pentru pensionarea anticipată.
Câteva mii de oameni au protestat, în urmă cu câteva luni, în centrul capitalei Zagreb, faţă de planurile Executivului.
Guvernanții au cerut Parlamentului să adopte o lege care să majoreze vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani începând cu 2033, justificându-şi decizia prin faptul că trebuie accelerate eforturile pentru a face sustenabil sistemul de pensii.
Mai mult, Guvernul croat a propus de asemenea o diminuare de 4% a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată, dar a oferit în schimb pensii mai mari pentru cei care continuă să lucreze chiar dacă au dreptul să se pensioneze, relatează agenţia Reuters.
„Există multă nefericire şi amărăciune în noi. Oare această propunere nu este iresponsabilă faţă de lucrătorii şi pensionarii noştri?”, a declarat mulţimii adunate în centrul capitalei croate Kresimir Sever, unul dintre liderii uniunilor sindicale care au organizat protestul.
Unii dintre protestatari au strigat „Hoţii”, iar mulţi participanţi purtau pancarte care acuzau guvernul că îi sărăceşte pe pensionari şi pe lucrători.
„De la şcoală la muncă, de la muncă în mormânt”, se putea citi pe unul dintre bannere. Sindicalişti din industria metalurgică şi sistemul medical s-au adresat participanţilor la miting, insistând că nu pot munci până la 67 de ani.
Sindicaliştii insistă că noua lege i-ar afecta îndeosebi pe lucrătorii mai în vârstă, aflaţi adesea sub presiune pentru a se pensiona anticipat, fie din motive de sănătate, fie pentru că angajatorii vor să scape de personalul peste o anumită vârstă.
Sindicatele au promis să lanseze o campanie pentru organizarea unui referendum privind propunerea referitoare la vârsta de pensionare dacă guvernul nu va renunţa la această măsură.