Creştere alarmantă a numărului de cazuri COVID-19. Medic de familie: „Am testat zece și nouă erau pozitivi”

Dacă în urmă cu două luni numărul cazurilor săptămânale COVID-19 era sub 500, în septembrie după perioada concediilor şi redeschiderea şcolilor, infectările cu coronavirus au crescut alarmant.
Filip Stan
24 sept. 2023, 10:58
Creştere alarmantă a numărului de cazuri COVID-19. Medic de familie: „Am testat zece și nouă erau pozitivi”

România a depășit 11.000 de cazuri noi de Covid raportate săptămâna trecută. O creștere de peste 25 de ori faţă de raportările de acum două luni.

„Luni am testat zece și nouă erau pozitivi”, a declarat medicul de familie Sandra Alexiu, care este şi președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.

Citeşte şi: Focar de coronavirus la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală: 18 copii au fost confirmați pozitiv

Medicul a explicat, la Digi 24, că răspândirea virusurilor este favorizată atît de schimbarea de anotimp, cât și de reluarea activităților după vacanță.

„Nu este un fenomen la care nu ne-am fi așteptat. În general, în momentul în care scad temperaturile și se răcorește, virusurile care circulă în perioada rece prin intermediul curenților de aer cresc în intensitate. De-asta ne trezim și cu mai multe infecții respiratorii în general, produse de alte virusuri, cum sunt celelalte coronavirusuri, sau rinovirusurile, sau virusurile gripale, totdeauna cresc în perioada de toamnă-iarnă. La fel, intrarea în colectivități. Încep școlile, încep cursurile, sunt perioade în care mai mulți oameni stau adunați în spații închise. Când aceste spații nu se aerisesc, sigur că virusurile circulă mai intens și au posibilitatea mai frecvent să producă infecții. Toată lumea se aștepta ca, odată cu toamna, să vină și asta și uite că s-a întâmplat chiar înainte să înceapă școlile, probabil că acum vor mai crește câteva zile sau poate chiar două săptămâni, până când începe activitatea în școală și dispar primele cazuri și se creează o obișnuință. După care ne așteptăm ca toate aceste lucruri să devină o chestiune uzuală. Așa cum în fiecare sezon rece ne întâlnim cu gripa, tot așa probabil ne vom întâlni și cu Covid mai departe”, a declarat Sandra Alexiu.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, anunțul despre revenirea Covid: ”Am ajuns de la câteva sute la 2.000 de cazuri pe zi. Nu reintroducem măștile în spațiile aglomerate”

Medicul de familie Sandra Alexiu a mai spus că, deși numărul de cazuri de Covid-19 este în creștere, formele de boală nu sunt grave.

„Nu par a fi (forme) grave. Evoluția lor arată foarte clar că s-a mers în felul în care se merge pentru fiecare tip de virus care apare nou. La început apar forme grave – gazdele (oamenii) sunt mai puțin obișnuite cu un virus nou, se luptă, dar nu toată lumea câștigă această luptă și apar multe victime. Pe măsură ce trece timpul, virusul se adaptează, omul se adaptează. Omul produce anticorpi, încep să apară mijloace de apărare, încep să apară vaccinuri.

Pe de altă parte, virusul suferă mutații, începe să se adapteze astfel încât să rămână în mediu. Ca să rămână în mediu, nu poți să-ți omori toate gazdele, trebuie să rămână niște gazde care să se înmulțească. Și atunci el devine mai contagios, ca să ajungă la mai mulți recipienți, la mai multe gazde, însă nu mai este atât de virulent, îi scade gravitatea, astfel încât gazda să nu mai moară, ci doar să fie zona unde să se poată înmulți. De-asta am ajuns azi să vorbim de foarte multe cazuri de Covid, dar de foarte puține cazuri grave”, a afirmat medicul.

Medicul a mai spus că cei care simt că sunt infectați trebuie să se izoleze și să ia legătura cu medicul.

De asemenea, vacinarea rămâne un instrument bun împotriva coronavirusului.

„Ar fi fost foarte bine ca oamenii să învețe lucrul ăsta (să se protejeze, mască, igienă, izolare – n.r.) în pandemie. Adică odată ce am descoperit că știm niște lucruri despre un virus, că se transmite prin aer și că atunci când ești bolnav trebuie să folosești o barieră, atunci ar fi trebuit să învățăm această lecție. Oamenii care sunt răciți ori nu se duc în colectivitate, ori, dacă trebuie neapărat să iasă, să poarte mască. Din păcate, lecția asta nu s-a învățat și, din păcate, virusul se împrăștie și ajunge la oameni care sunt mai sensibili. Dacă vrem să ne protejăm, trebuie să fim vaccinați, să fim atenți când intrăm într-o colectivitate închisă să purtăm mască, dacă știm că avem probleme de imunitate, și la cele mai mici simptome de boală să luăm legătura cu un medic ca să-i explicăm ce avem”, a mai arătat președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Cu ce medicamente nu trebuie să pleci în vacanță în 2024. Sunt interzise în aceste țări
Capital.ro
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani de zile
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Statul vrea BANII românilor. Nouă obligație de plată. Vor plăti scump din 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
SUA SUSPENDĂ MANEVRELE MILITARE CU GEORGIA DIN CAUZA APROPIERII DE RUSIA
MediaFlux
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!