Creştere economică de 5,5% pentru Bucureşti-Ilfov, în 2016. La cât scade în 2017 şi 2018

Comisia Națională de Prognoză (CNP) estimează o creștere economică de 5,5% pentru regiunea București - Ilfov, în acest an, cea mai mare dintre toate regiunile din țară, aceasta urmând să scadă în 2017 și 2018 la 4,3% și în 2019 să urce la 4,6%, se arată într-o publicație a instituției.
Ionela Marcu
29 dec. 2016, 09:00
Creştere economică de 5,5% pentru Bucureşti-Ilfov, în 2016. La cât scade în 2017 şi 2018

Produsul Intern Brut Nominal este estimat la peste 205,9 miliarde lei pentru această regiune, fiind mai mult decât dublu față de fiecare regiune în parte.

Poziția a doua este ocupată în ceea ce privește creșterea economică este deținută de regiunile Vest și Nord-Vest cu câte 5,2%, iar cea de-a treia de Nord-Est cu 5%. Următoarele poziții ocupate de Centru, cu 4,5%, Sud Muntenia, cu 4,3%, Sud — Est, cu 3,8%, și Sud — Vest Oltenia, cu 3,3%.

În ultima prognoză, publicată în noiembrie, CNP a lăsat neschimbate estimările de creștere economică pentru anii 2016 și 2017, la 4,8%, respectiv 4,3%, comparativ cu varianta preliminară a prognozei de toamnă pe termen mediu, publicată în luna septembrie.

Potrivit prognozei privind proiecția principalilor indicatori macroeconomici 2016 — 2020, CNP estimează pentru acest an o creștere economică reală de 4,8%, la un PIB nominal de 758,5 de miliarde lei, iar pentru 2017, de 4,3%, și o valoare de 807,4 miliarde de lei.

Contribuția la creșterea reală a PIB urcă la servicii de la 3,1 puncte procentuale (p.p.) în varianta preliminară, la 3,3 p.p., în schimb scade în agricultură la 0,2 p.p., construcții la 0,3 p.p., iar în industrie stagnează la 0,6 p.p.

În ceea ce privește structura produsului intern brut pe ramuri, față de varianta precedentă a CNP, la agricultură contribuția scade de la 4,3%, la 4,1%, iar la construcții de la 7,7%, la 7,6%. În industrie stagnează la 22,6%, la fel ca și impozitele nete pe produs (11,1%). În schimb, crește contribuția la servicii de la 54,4%, la 54,6%.

Consumul final a fost revizuit în sus de la 7,3% în varianta precedentă a documentului, la 7,6% la cea actuală. PIB/locuitor rămâne la același nivel de 38.487 lei pentru 2016 și de 41.199 lei în 2017.

De asemenea, investițiile rămân și ele neschimbate, respectiv la același nivel de creștere de 6,3% pentru 2016 și de 6,9% în 2017.

Banca Mondială a îmbunătățit semnificativ estimările privind avansul economiei românești în 2016, până la 5,1%, de la 4% cât estima în luna iunie, potrivit Raportului Economic pentru Regiunea Europa și Asia Centrală (ECA), publicat în data de 22 noiembrie de instituția financiară internațională.

Banca Mondială atrage însă atenția că saltul de 5,1% înregistrat de economia românească în acest an, după o creștere de 3,8% anul trecut, va fi urmat în 2017 de o încetinire a creșterii la 3,8%, pentru ca în 2018 avansul economiei românești să se reducă la 3,4%.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a estimat recent că România va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Europa, de 5%, urmată de Irlanda (4,9%).

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a revizuit în creștere cu un punct procentual, la 5,2%, estimările referitoare la creșterea economiei românești în acest an.

Sursa: Agerpres

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București