Pilonul II: Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 157,7 miliarde lei, la finalul lunii februarie 2025, în creștere cu 21% față de nivelul înregistrat la aceeași dată din 2024, potrivit statisticii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Verifică AICI contul tău de pensie privată
‘Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 94% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB’, menționează ASF.
Veste bună pentru peste 10 milioane de români, au mai mulţi bani în conturi de care nici nu ştiu
Conform sursei citate, contribuțiile încasate în luna februarie 2025 au fost în valoare de 1,79 miliarde lei, în timp ce contribuția medie a fost 428 lei.
La finalul lunii februarie, titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 105,01 miliarde de lei, respectiv 66,6%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 36,72 miliarde de lei (23,3%), iar pe poziția a treia obligațiunile corporative, cu 7,24 miliarde de lei (4,6% din total active).
ASF precizează că fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.319.222 participanți în februarie 2025.
În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.
Guvernul pregătește schimbări la pensiile private. Actul individual de aderare la Pilonul II de pensii va putea fi semnat inclusiv electronic, iar administratorii vor putea investi până la 10% din activele totale în fonduri de investiții, față de numai 5% în prezent, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență. În plus, ASF va angaja o firmă cu expertiză în domeniu pentru a valida provizioanele tehnice raportate de administratori, adică banii puși deoparte pentru plata sumelor garantate celor care ies la pensie.
Proiectul de ordonanță de urgență, scos în dezbatere publică marți, 4 martie, de Ministerul Muncii aduce mai multe modificări legislației din domeniul pensiilor private, atât în cazul pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II), cât și a pensiilor facultative (Pilonul III).
Provizioanele tehnice sunt banii puși deoparte de administratorii fondurilor de pensii prin care aceștia garantează că pot plăti sumele garantate pentru cei care ies la pensie.
Potrivit legii, în sistemul pensiilor administrate privat – Pilon II, contribuabililor le sunt garantate contribuţiile nete: suma totală din contul de pensie privată Pilon II nu poate fi mai mică decât contribuţiile virate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare şi eventualele comisioane de transfer.
Administratorii sunt obligați să constituie provizioane tehnice, acel volum adecvat de lichidități, corespunzător angajamentelor financiare rezultate din prospectul schemei de pensii, care vor acoperi inclusiv riscurile biometrice: deces, invaliditate şi longevitate şi/sau nivelele stabilite ale pensiilor, dacă acestea sunt prevăzute în schemele de pensii private, potrivit ASF.
Proiectul aduce modificări și la legislația privind Pilonul III de pensii. Una din principalele modificări este că administratorii vor putea investi în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de până la 15% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.
În prezent, aceste investiții sunt permise în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.
8,3 milioane de români erau înscriși la sfârșitul anului trecut în fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), iar valoarea sumelor administrate a depășit 150,8 miliarde de lei (30,3 miliarde de euro), în creștere cu 19% față de 2023 și un record absolut pentru sistem, potrivit calculelor prezentate în luna ianuarie din acest an de APAPR (asociația administratorilor fondurilor de pensii).
Din totalul participanților la Pilonul II de pensii, doar jumătate (aproape 4,2 milioane) contribuia regulat, lună de lună, cu 4,75% din venitul brut, ca parte a contribuției de asigurări sociale CAS de 25% la un fond de pensii private obligatorii la sfârșitul anului trecut.
Care este explicația?
Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare. Deja 720.000 de români au în conturile personale din Pilonul 2 sume de peste 50.000 RON fiecare, potrivit estimărilor APAPR.
Pe întreaga durată de funcționare (2008-2024), fondurile de pensii private din Pilonul 2 au înregistrat un randament mediu anual de 7,7%, mult superior ratei medii anuale a inflației de 4,4% din aceeași perioadă, conform calculelor APAPR.