Creştere fabuloasă. Cine sunt cei 8 milioane de români care au bani mai mulţi în cont din februarie. Verifică AICI contul tău

În timp ce sistemul de pensii de stat este aproape de colaps, Pilonul II are o evoluţie fenomenală, cu o creştere de 21% conform statisticilor aferente lunii februarie. 720.000 de români au în conturi peste 50.000 de lei fiecare.
Filip Stan
30 mart. 2025, 12:53
Creştere fabuloasă. Cine sunt cei 8 milioane de români care au bani mai mulţi în cont din februarie. Verifică AICI contul tău

Pilonul II: Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 157,7 miliarde lei, la finalul lunii februarie 2025, în creștere cu 21% față de nivelul înregistrat la aceeași dată din 2024, potrivit statisticii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Verifică AICI contul tău de pensie privată

‘Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 94% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB’, menționează ASF.

Veste bună pentru peste 10 milioane de români, au mai mulţi bani în conturi de care nici nu ştiu

Conform sursei citate, contribuțiile încasate în luna februarie 2025 au fost în valoare de 1,79 miliarde lei, în timp ce contribuția medie a fost 428 lei.

La finalul lunii februarie, titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 105,01 miliarde de lei, respectiv 66,6%. Pe locul doi se aflau acțiunile, cu 36,72 miliarde de lei (23,3%), iar pe poziția a treia obligațiunile corporative, cu 7,24 miliarde de lei (4,6% din total active).

ASF precizează că fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.319.222 participanți în februarie 2025.

În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.

 

Pensii 2025. DOCUMENTUL care trebuie depus de zeci de mii de români până pe 31 martie pentru a nu pierde pensia

 

Guvernul pregătește schimbări la pensiile private. Actul individual de aderare la Pilonul II de pensii va putea fi semnat inclusiv electronic, iar administratorii vor putea investi până la 10% din activele totale în fonduri de investiții, față de numai 5% în prezent, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență. În plus, ASF va angaja o firmă cu expertiză în domeniu pentru a valida provizioanele tehnice raportate de administratori, adică banii puși deoparte pentru plata sumelor garantate celor care ies la pensie.

Proiectul de ordonanță de urgență, scos în dezbatere publică marți, 4 martie, de Ministerul Muncii aduce mai multe modificări legislației din domeniul pensiilor private, atât în cazul pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II), cât și a pensiilor facultative (Pilonul III).

Principalele modificări propuse în Pilonul II de pensii:

  1. Administratorii de fonduri de pensii vor putea investi activele fondurilor de pensii și în conturi și depozite în valută, nu doar în lei ca până acum. Rămâne obligația ca suma investită să nu depășească un procent mai mare de 20% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.
  2. Administratorii vor putea investi în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii. În prezent aceste investiții sunt permise doar în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor.
  3. Tinerii angajați care intră pe piața muncii pot deveni participanți la un fond de pensii din Pilonul II, prin semnarea, inclusiv prin mijloace de comunicare la distanță, unui act de aderare individual, din proprie inițiativă sau în urma repartizării sale de către instituția de evidență. În prezent, nu este permisă semnarea adeziunii prin mijloace de comunicare la distanță.
  4. O persoană fizică sau juridică nu va putea fi acționar direct și/sau acționar indirect semnificativ în cadrul mai multor administratori, cu excepția situației în care administratorii fac parte din același grup. În prezent legislația nu permite ca o persoană fizică sau juridică să fie acționar direct și sau acționar indirect semnificativ în cadrul mai multor administratori.
  5. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea contracta o societate cu expertiză recunoscută în domeniu pentru validarea valorii provizionului tehnic, calculată și raportată de către administratori.

Provizioanele tehnice sunt banii puși deoparte de administratorii fondurilor de pensii prin care aceștia garantează că pot plăti sumele garantate pentru cei care ies la pensie.

Potrivit legii, în sistemul pensiilor administrate privat – Pilon II, contribuabililor le sunt garantate contribuţiile nete: suma totală din contul de pensie privată Pilon II nu poate fi mai mică decât contribuţiile virate în perioada activă, diminuate cu comisioanele de administrare şi eventualele comisioane de transfer.

Administratorii sunt obligați să constituie provizioane tehnice, acel volum adecvat de lichidități, corespunzător angajamentelor financiare rezultate din prospectul schemei de pensii, care vor acoperi inclusiv riscurile biometrice: deces, invaliditate şi longevitate şi/sau nivelele stabilite ale pensiilor, dacă acestea sunt prevăzute în schemele de pensii private, potrivit ASF.

Proiectul aduce modificări și la legislația privind Pilonul III de pensii. Una din principalele modificări este că administratorii vor putea investi în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte țări, în procent de până la 15% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.

În prezent, aceste investiții sunt permise în procent de până la 5% din valoarea totală a activelor fondului de pensii facultative.

Doar jumătate din cei 8,3 milioane de participanți contribuie lună de lună la Pilonul II

8,3 milioane de români erau înscriși la sfârșitul anului trecut în fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), iar valoarea sumelor administrate a depășit 150,8 miliarde de lei (30,3 miliarde de euro), în creștere cu 19% față de 2023 și un record absolut pentru sistem, potrivit calculelor prezentate în luna ianuarie din acest an de APAPR (asociația administratorilor fondurilor de pensii).

Din totalul participanților la Pilonul II de pensii, doar jumătate (aproape 4,2 milioane) contribuia regulat, lună de lună, cu 4,75% din venitul brut, ca parte a contribuției de asigurări sociale CAS de 25% la un fond de pensii private obligatorii la sfârșitul anului trecut.

Care este explicația?

  • „Cei 8,3 milioane de participanți din Pilonul II reprezintă toți cei care au fost înscriși în sistem de-a lungul timpului, din 2007 până azi, adică au fost eligibili pentru Pilonul II (conform criteriului de vârstă) și au avut cel puțin o contribuție (CAS) virată în numele lor de către un angajator.
  • Între timp, mulți dintre aceștia nu mai contribuie din diverse motive: fie nu mai lucrează și deci nu mai contribuie, fie au emigrat, fie sunt în concediu de creștere a copilului sau alte situații similare care nu presupun plata contribuțiilor de asigurări sociale (CAS).
  • O bună parte dintre cei care sunt participanți dar nu figureaza cu contribuții recente sunt și angajați din sistemul de ordine publică și apărare națională, care au fost introduși în sistemul public de pensii și implicit în Pilonul 2 în 2010, ulterior aceștia revenind în sistemele speciale, sectoriale de pensionare.
  • Nu în ultimul rand, e vorba și de cei aproape un milion de salariați din construcții, agricultura, industria alimentara si IT, care au fost exceptați în ultimii ani și vor reveni cu contribuții active în Pilonul 2 incepand cu luna ianuarie 2025”, au explicat pentru HotNews.ro reprezentanții APAPR.

Pilonul II: 720.000 de români au în conturi peste 50.000 de lei fiecare

Banii din Pilonul II sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare. Deja 720.000 de români au în conturile personale din Pilonul 2 sume de peste 50.000 RON fiecare, potrivit estimărilor APAPR.

Pe întreaga durată de funcționare (2008-2024), fondurile de pensii private din Pilonul 2 au înregistrat un randament mediu anual de 7,7%, mult superior ratei medii anuale a inflației de 4,4% din aceeași perioadă, conform calculelor APAPR.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
Românii vor fi amprentați. Obligație pentru noile buletine cu cip. Te prezinți la serviciul comunitar
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Bijuteria renăscută din colbul ruinelor: Povestea unui lăcaș legendar din România ce ascunde secretele trecutului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Cea mai mare teamă a lui Papa Francisc înainte de moarte. Ultimele ore din viață
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH