Creștere puternică a salariului mediu net, în 2022. Cât de mult a scăzut numărul șomerilor după încheierea restricțiilor anti-COVID

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat cele mai noi date despre veniturile salariale din țara noastră. Bucureștenii încasează cele mai mari salarii din România. 
Filip Stan
09 mai 2022, 16:37
Creștere puternică a salariului mediu net, în 2022. Cât de mult a scăzut numărul șomerilor după încheierea restricțiilor anti-COVID

Numărul persoanelor cu contract de muncă din Capitală a crescut în februarie 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut. La finalul lui februarie 2022, numărul salariaților a ajuns la 1.059.528 de persoane, față de 1.036.206 în perioada similară a anului precedent, arată INS.

Și salariul mediu a crescut puternic în București. La finalul lui februarie 2022 salariul mediu net în Capitală era 7.951 de lei, în creștere cu peste 900 de lei față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie 2021 salariul mediu brut era de 7.074.

Salariul mediu net în Capitală a ajuns în februarie 2021 la 4.868 lei, de la 4.313 lei în februarie 2021.

La finalul lui februarie 2022 erau înregistrați 13.805 șomeri, în scădere cu 1.201 persoane față de aceeași perioadă din 2021. Cei aproape 14.000 de șomeri din  Capitală reprezintă 1,1% din populație, în scădere cu 0,1% față de februarie 2021.

Salariile au crescut în 2022, însă pe fondul inflației explozive. Tarifele la energie, carburanți, polițele RCA și produsele alimentare au cunoscut printre cele mai îngrijorătoare creșteri. Prețurile la benzină, motorină, curent electric și ulei au crescut cu aproape 100%.

 

Vești dure pentru români, de la BNR

 

BNR avertizează că în anul 2022 va veni un tăvălug de scumpiri. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, a avertizat românii pentru ceea ce va urma în următoarele luni.

Noul context economic va fi resimțit destul de dur de românii care au credite la bănci, susține Vasilescu.

„Există o sensibilitate pentru cei care au împrumuturi luate de la bănci. Există o altă parte a populației, cea mai mare, care are în băncile românești conturi. Din banii adunați prin depozite de la populație sunt date creditele. E important să ne uităm și la cei care au strâns cureaua și au adunat economisiri în depozite, sunt mai mari decât este cererea de credite în România, care este mică.

Este firesc să crească în continuare Robor, pentru că cresc dobânzile. De aici înainte, în toată lumea, vine o vreme cu dobânzi mai scumpe, cu bani mai puțini și mai scumpi”, a transmis consilierul lui Vasilescu.

În prezent, rata dobânzii se calculează în baza ROBOR-ului. O variantă care ar veni în sprijinul populației ar fi trecerea la indicele IRCC, însă nu și pentru creditele luate de dinainte de 2019.

„E o variantă introdusă prin ordonanță de urgență. La această oră, rata dobânzii se calculează cu ROBOR plus marja băncii, pentru creditele date înainte de noiembrie 2019. Aceste credite merg în continuare așa cum au mers și până în 2019.

În 2019 s-a introdus IRCC. Ca orice act de drept civil, s-a introdus din acel moment înainte și nu înapoi. Pe creditele acordate din 2019, calculul se face cu IRCC”, a mai punctat consilierul BNR, pentru Europa Liberă.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București