Creştere semnificativă a sumelor din Pilonul II de pensii. Peste 8 milioane de români cu contribuții la Pilonul II de pensii au strâns o sumă record în conturile personale: peste 135 de miliarde de lei. Sumele virate lunar către Pilonul II au ajuns să fie acum cu 50% mai mari față de anul trecut și duble față de 2020. Administratorii fondurilor de pensii privat investesc banii în diverse instrumente financiare pentru a maximiza randamentul, iar proiecțiile arată că economiile acumulate pot fi considerabile, ajungând la sume substanțiale pentru cei cu un stagiu complet de cotizare. Chiar și sume mici economisite lunar pot aduce beneficii semnificative pe termen lung.
Citeşte şi: Când cresc, de fapt, pensiile în România. Data exactă şi detalii importante pentru toţi pensionarii
Conform Pro TV, un cont mediu de pensie Pilon II are până acum acum adunați 17.000 de lei, dar cine are un stagiu complet de cotizare în cei 16 ani de când există aceste fonduri de pensii private obligatorii a strâns o sumă de trei ori mai mare, aproape 50.000 de lei. Circa 72% reprezintă banii virați din salariu – contribuția în sine, iar restul de 28% – câștigul din investițiile făcute de administratorii de pensii private.
„Problema pe care am observat-o la mulți tineri e că se gândesc „de ce să mă gândesc la pensie, mai bine mă duc într-o vacanță, mai bine îmi cumpăr ultimul telefon”, dar banii aceștia, chiar dacă sunt 50 de lei pe lună, adunați, lună de lună, investiți, ei se strâng”, susţine Daniela Maior, specialistă în investiții, completată de Adrian Codârlașu, vicepreședinte al Asociației Analiștilor: „Când ne uităm la performanța unui fond de pensii trebuie să ne gândim că mediul economic se schimbă, iar fondurile de pensii trebuie să producă randament pe orice tip de economie. Trebuie să ne uităm pe un orizont de 5 ani – cum s-a comportat acel fond, ce rezultat net a avut pentru beneficiat, pentru că economia fluctuează”.