Creşterea alocaţiilor se va face în cinci etape. Primele alocaţii majorate se încasează în februarie

Alocațiile de stat ale copiilor au crescut, cu 20%, până la 427 de lei, în cazul copiilor cu vârsta de până la doi ani sau al celor cu handicap, și la 214 lei, în cazul celor cu vârsta între doi și 18 ani.
Filip Stan
12 feb. 2021, 23:38
Creşterea alocaţiilor se va face în cinci etape. Primele alocaţii majorate se încasează în februarie

Creşterea alocaţiilor se face în etape, a doua etapă fiind aplicată de la 1 ianuarie 2021. Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, majorarea alocaţiei pentru copii până la nivelul de 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copiii cu handicap, respectiv până la 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, se realizează etapizat prin majorarea cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 600 lei, respectiv 300 lei, şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020.

Prin urmare, OUG 123/2020 prevede creşterea alocaţiilor în cinci etape de valoare nominală egală, respectiv 58 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copiii cu handicap şi 29 de lei pentru copiii cu vârsta curpinsă între 2 şi 18 ani. Astfel, dacă raportăm cuantumul alocaţiei de la 1 ianuarie 2021 la cel din decembrie 2020 reiese o majorarea procentuală de 16%, arată un comunicat al Ministerului Finanţelor.

La data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2020, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii aflat în plată era 311 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copii cu handicap; aşadar, majorarea reprezentând 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 600 lei, este de 58 lei ((600-311)*20%= 58) şi 156 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani; aşadar, majorarea reprezentând 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 300 lei, este de 29 lei ((300-156)*20%= 29).

În aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 123/2020 la data de 1 august 2020 s-a aplicat prima majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocaţiei devenind 369 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copii cu handicap şi 185 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Începând cu 1 ianuarie 2021, s-a acordat a doua majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocaţiei devenind 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi copii cu handicap şi 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Gabriela Firea pune din nou tunurile pe guvernanţi: Încă o țeapă postelectorală dată de cei de la putere, care anulează majorarea pensiilor și a alocațiilor”
„Când s-a decis majorarea alocaţiei, s-a decis majorarea de la 150 de lei. 20 la sută înseamnă 30 de lei. Următoarea creştere trebuie să fie tot de 30 de lei, pentru că se raportează la suma de la care se pleacă. Nu se face majorare faţă de suma de ieri, ci faţă de suma care se dădea copiilor înainte de legea majorării. În mod normal, în 2022 trebuie să ajungă la 300 de lei. Când vii şi promiţi un lucru fără să te gândeşti că vor exista banii sau nu, cel care trebuie să aplice trebuie să se raporteze la realitatea din acel moment. Ca să înţeleagă toată lumea. Dacă eu azi spun că dau 150 de lei pe lună cuiva şi spun că măresc cu 20 la sută acum şi peste 6 luni tot cu 20 la sută, se face raportare la suma de bază. Aşa se procedează. Sută la sută de la 150 de lei înseamnă 300 de lei. Dacă nu se ajunge la 300 de lei, trebuie atunci să dea explicaţii ministerul Finanţelor”, a declarat Virgil Guran la Antena 3.

În prezent, alocațiile au valoarea de 369 de lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau trei ani în cazul celor cu handicap) și 185 de lei pentru copiii care au o vârstă de până la 18 ani. Creşterea alocaţiilor, etapa a treia, ar trebui să aibă loc în iulie 2021.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'