Creşterea concentraţiei de dioxid de carbon în atmosferă, ameninţare directă pentru hrana oamenilor

Creșterea concentrației de CO2 în atmosfera terestră nu se limitează la încălzirea climatic, ci constituie o amenințare directă pentru producția agricolă, care va suferi o diminuare semnificativă a anumitor substanțe nutritive conținute în vegetale, s-au alarmat cercetători citați de AFP.
Cristina Dinu
08 mai 2014, 07:31
Creşterea concentraţiei de dioxid de carbon în atmosferă, ameninţare directă pentru hrana oamenilor

Cu nivelurile ridicate de dioxid de carbon estimate la nivelul anilor 2050, acesta va fi cazul zincului și fierului, indispensabile alimentației umane, a căror concentrație se va reduce în mod îngrijorător în anumite cereale și leguminoase, potrivit unui studiu realizat de Școala de sănătate publică din Harvard, scrie Agerpres.

„Dat fiind că circa două miliarde de indivizi suferă deja de carențe în zinc și fier, ceea ce se traduce în fiecare an prin 63 de milioane de decese legate de malnutriție, aceasta este amenințarea sanitară asociată schimbării climatice cea mai importantă identificată vreodată”, insistă prestigioasa instituție americană într-un comunicat.

Pentru Samuel Myers, care a coordonat cercetările, studiul publicat miercuri în revista britanică Nature este primul de acest gen care probează că ‘creșterea concentrațiiilor de CO2, care nu au încetat să crească după revoluția industrială, amenință nutriția umană’.

Mecanismele responsabile de acest fenomen rămân în continuare misterioase.

În trecut, experiențe efectuate în laborator sau sub efectul de seră demonstraseră deja efectul nefast al CO2 asupra calităților nutritive ale produselor agricole, dar pertinența rezultatelor obținute în condiții artificiale fusese criticată.

Alte experiențe realizate în plin câmp și în aer liber datorită tehnicilor de îmbogățire în CO2 (botezate FACE) nu fuseseră efectuate pe un eșantion suficient de vast.

De această dată, biologii americani au trecut în revistă datele primite din șapte situri FACE din Japonia, Australia și SUA despre 41 de varietăți diferite de cereale și leguminoase.

Concentrația în CO2 în toate aceste situri era cuprinsă între 546 și 586 părți la un milion (ppm), o valoare similară celei prezise de experții climatului că va fi atinsă în următorii 40 — 60 ani, în pofida măsurilor luate până acum pentru a stopa emisiile de gaze cu efect de seră.

Cercetătorii au măsurat conținutul în nutrienți a părților consumabile la grâu, orez, porumb și sorg, ca și la soia și mazăre.

Rezultatele lor arată o netă reducere a conținutului de zinc, fier și proteine la cereale numite ‘în C3’, ca grâul și orezul, care fixează carbonul conținut în CO2 sub forma unui compus cu trei atomi de carbon.Grâul cultivat sub concentrație mare de CO2 conține, de exemplu, cu 9,3 % mai puțin zinc, cu 5,1% mai puțin fier și cu 6,3% mai puține proteine decât un grâu cultivat în aer ambiant (ceva mai puțin de 400 ppm CO2 actual).

Cercetătorii de la Harvard au constatat, totodată, cu surpriză că conținutul în zinc și în fier poate fluctua considerabil de la o varietate de orez la alta, ceea ce ar putea permite dezvoltarea unui orez mai rezistent la concentrațiile puternice de CO2.

Leguminoasele ‘în C3’, ca soia și mazărea, manifestă și ele o ‘scădere semnificativă’ a conținutului în zinc și în fier, dar nu și în proteine, notează studiul.

Myers și echipa lui estimează că între două și trei miliarde de locuitori ai planetei noastre primesc mai puțin de 70 % din aportul lor în zinc și în fier consumând plante de tip C3, în special în țările dezvoltate, unde carențele alimentare constituie deja o provocare majoră pentru sănătatea publică.

Plantele ‘în C4’ (porumb și sorg), apărute mai recent pe pământ și care fixează diferit carbonul atmosferic, par mai puțin afectate de o rată de CO2 ridicată.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Nancy Pelosi o susține pe Kamala Harris pentru alegerile prezidențiale din 2024
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!