Un profesor de economie din Cluj, de la celebra universitate Babeș-Bolyai, a demitizat subiectul „creșterii economice”.
Economistul Radu Nechita avertizează Executivul. Creșterea taxelor și a impozitelor, în plină criză, se va întoarce precum un bumerang în fruntea autorilor pachetului de lege.
„În primul rând nu trebuia făcut bugetul să ne trezim că vindem pielea ursului din pădure, să contăm pe tot felul de bani care urmau să intre doar dacă totul mergea perfect. Bugetul a fost construit din start pe deficit, bugetul a fost construit din start pe creșterea cheltuielilor publice, iar deficitul care a fost considerat că, da, suntem în limite acceptabile era făcut pe niște cheltuieli mai mari decât anul trecut. E vorba de cheltuieli publice excesive și mărite peste nivelul oricum excesiv de anul trecut, când deficitul a fost menținut în limitele la care s-a angajat guvernul doar cu niște artificii la limita fraudei prin niște venituri fiscale, prelevări fiscale supraestimate în mod deliberat”, a declarat profesorul.
Mai mult decât atât, guvernul procedează și imoral, și ilegal, a avertizat Nechita.
„(…) Este absolut scandalos să vii cu măsuri de modificare a Codului Fiscal în iulie, care să între în vigoare peste o lună sau peste câteva zile. În condițiile în care tu faci chestia asta ignorând spiritul articolului 4 din Codul Fiscal, care spune că modificările trebuie făcute prin lege și anunțate cu șase luni înainte. Deci intenția, cel puțin declarativă, în primele două alineate este de a asigura o anumită stabilitate. Indiferent ce măsuri ar lua, procedura prin care au fost făcute este absolut scandaloasă și provoacă o pagubă greu de măsurat, greu de cuantificat activității economice productive din țară noastră.
(…) Este o ignoranță economică, pentru că în ultimă instanță e posibil ca astfel de măsuri să nu aibă rezultatul dorit, pretins de guvernanți. Zăpăcind complet activitatea economică, ei nu fac decât să descurajeze activitatea antreprenorială, să hăituiască și să alunge întreprinzătorii, investitorii. Per total, după această bulibășeală fiscală, brambureală fiscală, e posibil să se trezească peste câteva luni că au colectat mai puțin decât dacă nu luau măsurile astea. Nu se poate să te apuci să tâlharești, să buzunărești pe toată lumea în dreapta și în stânga gândindu-te că oamenii se vor adapta, că nu vor trece să lucreze la negru, că firmele nu vor amâna sau anula investițiile. Se reamintește faptul că statul român sau ce o fi însemnând această juntă care se pretinde stat este un partener nefiabil, adică orice facilități fiscale ar promite azi, mâine face exact pe dos”, a declarat Nechita, pentru Adevărul.ro.
De asemenea, potrivit specialistului, Guvernul nu face decât să se laude cu banii făcuți de IMM-urile românești, mutate din conturile companiilor private în cele ale statului.
„În PIB vedem toate veniturile puse acolo la grămadă, și veniturile din sectorul public, și din sectorul privat și așa mai departe. Așa putem să avem o anumită creștere economică, dar dacă este făcută împrumutându-ne cu miliarde pe care le vom cheltui azi și le vom plăti în viitor, atunci e cumva o creștere artificială.
Iar până când de aceste creșteri ale PIB pe cap de locuitor va ajunge să profite și populația, cu siguranță va mai trece mult timp. Asta și pentru că fructele creșterii economice sunt foarte, foarte repede transferate de la cei care le generează, sectorul privat, către cei care sunt în sectorul public”, a explicat profesorul.
În plus, guvernanții continuă să se împrumute la foc automat, fără niciun fel de strategie pe termen lung.
„PIB-ul măsoară ce se întâmplă astfel: dacă tu, ca stat, iei împrumt 100 de miliarde și cheltui 100 de miliarde, tu vei mări probabil PIB-ul cu 100 de miliarde.
Dar este o creștere făcută pe datorie. Dă bine anul ăsta, te poți lăuda, dar mai târziu cineva va trebui să plătească aceste împrumuturi.
Deja doar dobânzile la creditele la datoria publică au ajuns să coste foarte scump, reprezintă un procent consistent din cheltuieli. Iar lucrurile se vor agrava pentru că datoria publică va fi tot mai mare, dobânzile în perioada asta inflaționistă pe care o anticipăm pe perioada următoare nu vor scădea, deci vor rămâne în continuare la niveluri ridicate și nu justifică nicidecum optimism”, a declarat Nechita, potrivit surse citate.