În timp ce evoluţia situaţiei epidemiologice din Israel este urmărită cu atenţie pe plan internaţional datorită campaniei timpurii şi masive desfăşurate în această ţară, Ran Balicer, şeful comitetului naţional de experţi, a îndemnat totuşi la prudenţă, întrucât ”încă este prea devreme pentru a evalua cu precizie” această eficacitate. Mai mult de 5 din cei 9,3 milioane de israelieni (55% din populaţie) au primit ambele doze de vaccin, majoritatea fiind imunizaţi cu serul Pfizer/BioNTech, ceea ce a condus la scăderea puternică a infectărilor şi la ridicarea restricţiilor. Dar, începând din 21 iunie, Israelul confirmă zilnic peste o sută de noi cazuri de COVID-19, după ce înregistrase numai câteva pe zi timp de mai multe săptămâni la rând. Duminică, cifra noilor infectări zilnice a urcat la 343. Mai mult de jumătate din noile cazuri s-au înregistrat în rândul copiilor, iar cealaltă jumătate în rândul adulţilor, majoritatea dintre ei sunt vaccinaţi.
Această inversare a tendinţei este clar imputabilă variantei Delta (varianta indiană) foarte contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2, devenită varianta dominantă în Israel şi care a condus la ”o schimbare considerabilă în dinamica transmiterii”, a declarat Ran Balicer, care este şi directorul celui mai mare furnizor israelian de servicii de sănătate, Clalit. ”Avem un semn preliminar al unei eficacităţi mai reduse a vaccinului faţă de cazurile moderate” provocate de varianta Alpha (varianta britanică), ”dar este prea devreme şi dificil de determinat în ce măsură”, explică expertul israelian.
Responsabilii sanitari speră în continuare că, pentru cazurile severe de boală, vaccinul este la fel de eficient împotriva variantei Delta ca împotriva variantei Alpha. În Israel numai 35 de persoane suferă în prezent de o formă severă de COVID-19, conform ultimelor date oficiale, dar acest număr a crescut recent cu câte cinci cazuri la fiecare 48 de ore.
Citeşte şi Vaccinul Pfizer ar fi legat de o afecțiune rară a sângelui, relevă un studiu din Israel
Premierul israelian Naftali Bennett a avertizat că ar putea fi reinstituite restricţiile antiepidemice, după ce la sfârşitul lunii iunie a fost restabilită purtarea obligatorie a măştii în spaţiile închise şi a fost amânată pentru 1 august redeschiderea ţării pentru turiştii vaccinaţi.
Autorităţile iau în considerare să reimpună unele restricţii de combatere a răspândirii infecţiilor în condiţiile în care varianta Delta a virusului se răspândeşte în ţară mai ales printre adolescenţi, relatează Times of Israel. Noul cabinet al guvernului este aşteptat să se întrunească pentru a decide asupra reintroducerii unor restricţii după ce 75 de elevi au contractat varianta Delta a virusului pornind de la unul dintre ei cu o rudă vaccinată infectată. Aceasta din urmă a luat virusul de la o altă persoană vaccinată întoarsă recent în Israel de la Londra.
„Nu ne-am dori să impunem limitări asupra petrecerilor, călătoriilor sau a altor lucruri, de fapt, nu le-am vrea deloc”, a spus premierul israelian Naftali Bennett duminică făcând un apel la adolescenţi să meargă să se vaccineze. Fostul viceministru al Sănătăţii, Itamar Grotto, a propus reintroducerea „Permisului Verde” de acces în restaurante şi alte spaţii închise la care Israelul a renunţat la 1 iunie. „Avem toate instrumentele care ne lipseau anterior, între care numărul de teste şi măştile de protecţie, dar şi vaccinurile. Toate astea combinate alături de măsura suplimentară a reimpunerii permisului verde ar trebui luate în considerare”, a declarat Grotto la o televiziune israeliană.
Creşterea numărului cazurilor de Covid în Israel a determinat săptămâna trecută autorităţile să reintroducă măsura purtării măştii în interior.