Creşterea numărului de salariaţi ar putea salva bugetul la limită pentru 2017. SOLUŢII pentru încadrarea în ţinta de deficit

Creşterea numărului de salariaţi cu forme legale şi reducerea muncii la negru ar putea asigura României o „rezervă“ de venituri pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB până la finalul anului.
Filip Stan
25 apr. 2017, 06:33
Creşterea numărului de salariaţi ar putea salva bugetul la limită pentru 2017. SOLUŢII pentru încadrarea în ţinta de deficit

Veniturile statului din contribu­ţi­ile salariale au crescut cu 18% în luna martie (până la 5,87 mld. lei) faţă de martie 2016, pe fon­dul majorării de salarii şi al cre­ării de noi locuri de muncă.
România are astfel o „rezervă” de venituri pe care le poate obţine prin reducerea muncii la negru şi prin creşterea numărului de salariaţi cu forme legale pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB până la finalul anului.

Numărul de salariaţi a ajuns în ianuarie 2017, de când sunt ultimele date disponibile, la 4,78 milioane de persoane, în creştere cu peste 160.000 faţă de ianuarie anul trecut. La fiecare mie de salariaţi cu salariul mediu (2.100 de lei net), statul primeşte aproape 20 de milioane de lei net în plus sub formă de impozite şi contri­buţii sociale. Dacă se păstrează ritmul actual de creştere a angajărilor, România va ajunge până la finalul anului la peste 5 mi­lioane de salariaţi, cel mai ridicat nivel din anul 1999 încoace, informează ZF.

„Creşterea veniturilor din contribuţii sociale la buget vine, în principal, din creşterea cu 16% a salariului minim pe economie de la 1.250 de lei la 1.450 de lei brut pe lună. Asta arată că, într-adevăr, sunt foarte mulţi angajaţi în zona gri, adică au salariul minim pe contract şi diferenţele primite sub alte forme, scoase din firme prin dividende sau alte metode. Compa­ni­ile private «normale» nu mai au mulţi sala­riaţi plătiţi la nivelul minim pe economie, pen­tru că nu mai pot angaja pe nimeni cu salarii atât de mici”, a explicat Valentina Saygo, ma­naging partner la firma de consultanţă fiscală Ask for Accounting.

Cu toate acestea, a adăugat ea, majorarea salariului minim a afectat şi companiile care plăteau salarii mai mari decât nivelul minim, pentru că au fost nevoite să crească salariile tuturor angajaţilor.

În total, veniturile din contribuţiile sociale au crescut cu 14% în primul trimestru al acestui an prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, ajungând la un cuantum de 16,7 miliarde de lei, potrivit unor date prezentate de Liviu Dragnea, şeful PSD.

Creşterea numă­rului de anga­jaţi cu peste 160.000 de per­soane din ulti­mul an, majorarea sala­riilor, în medie, cu 15% şi creşterea de două ori a sala­riului minim pe economie au fost factorii care au influenţat evoluţia pozitivă a încasărilor din contribuţii sociale la bugetul de stat în ultimul an.

„Cred că încă în România economia neagră este o formă de supravieţuire. Cred că problema muncii la negru este o chestiune care trebuie analizată foarte serios, pentru că dacă ne uităm la dinamica veniturilor legale, dinamica preţurilor, a costului utilităţilor şi a impozitelor şi taxelor, vedem că nivelul de sărăcie ar scădea foarte mult dacă nu ar exista această economie neagră”, a spus profesorul universitar Mircea Coşea.

Deşi numărul de noi locuri de muncă a crescut semnificativ în ultimii ani, România are o populaţie activă (aptă de muncă) de 8,9 milioane de persoane, iar oficial numai 4,78 milioane dintre acestea au un loc de muncă cu forme legale. Persoanele care lucrează la negru, şomerii, asistaţii social sau persoanele care lucrează în agricultura de subzistenţă formează astfel o forţă de muncă potenţială de câteva milioane de oameni.

CITEŞTE ARTICOLUL COMPLET PE ZF.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Localitatea din România în care s-au născut doar 2 copii în ultimii 3 ani: “Nu mai e tineret, nu se mai găsește nimic de lucru”
Capital.ro
Marea actriță a părăsit această lume. A fost o legendă, iubită de toți românii. Familia a anunțat decesul
Playtech.ro
De ce este bine să întârzii la aeroport? Explicaţia controversată oferită de un însoţitor de zbor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum ar arăta lumea după ce China ar cuceri Taiwanul. America umilită, Beijing impune o nouă ordine mondială
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Drama actriței care a albit peste noapte din dragoste. A fost adulată de toți românii
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul: Fond de urgență
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Vin banii de la stat pentru pensionari! Cine primește sumele pe cardul de energie în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale