Creşterea pensiilor. Anunţul de ultimă oră, făcut de ministrul Finanţelor. „O decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul”

Ministrul Finanţelor a declarat că majorarea pensiilor din toamnă este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul. Florin Cîţu a explicat că " în acest moment, acel capitol de cheltuieli are alocate sumele respective".
Romania TV
26 apr. 2020, 18:41
Creşterea pensiilor. Anunţul de ultimă oră, făcut de ministrul Finanţelor.

Întrebat dacă pensionarii ar trebui să se mai aştepte la majorarea pensiilor din septembrie, decizie luată în Parlament, ministrul de Finanţe a declarat:

„Nu pot eu să vă dau un răspuns. Este o decizie politică pe care trebuie să o ia Guvernul. Dar în acest moment, acel capitol de cheltuieli are alocate sumele respective. Bineînţeles, asta duce la deficit şi îl vom finanţa până atunci.

Ce trebuie să ştie toţi românii este că nu va exista nicio problemă cu plata pensiilor aşa cum sunt astăzi, salarii, şomaj tehnic etc. Ce avem în plată lunar plătim la timp”, a declarat Florin Cîţu, la Digi24.

Ministrul Finanţelor a spus că în acest moment nu are un răspuns privind creşterea pensiilor.

„E nevoie de o dezbatere publică, situaţia economiei nu este dintre cele mai bune. Eu văd o revenire a economiei mai rapidă şi mai bună decât ne aşteptam. Ceea ce pot să spun este că vom face toate eforturile să plătim tot ce avem în buget, la timp şi vom aloca mai multe resurse în partea a doua a investiţiilor, din bani de la buget, de la instituţii internaţionale sau de la Comisia Europeană”, a menţionat Florin Cîţu.

De asemenea, ministrul Finanţelor a recunoscut că investitorii români şi agenţiile de rating se arată îngrijorate de posibilitatea creşterii pensiilor şi efectele pe care această măsură le-ar avea asupra întregii economii.

„Ceea ce ne-au spus agenţiile de rating, Consiliul Fiscal şi Banca Naţională este că există un risc mare referitor la stabilitatea financiară pe termen mediu şi lung dacă se merge în această direcţie. De fiecare dată când discut cu investitorii români acestă întrebare este pusă (n.red. Dacă se vor mări pensiile (…)

Problema cu creşterea pensiilor nu este creşterea în sine, pentru anul acesta. Problema este că vorbim de o lege care a trecut prin Parlament fără surse de finanţare. Aici este problema. În momente de boom economic poţi să închizi ochii, în momente de criză este foarte greu să faci acest lucru. Astăzi, în acest moment nu avem o decizie luată.

Mergem înainte cu ce avem în buget. Deficitul bugetare este mai mare, s-a dublat, pentru că a trebuit să includ 4 miliarde la sănătate şi vreo 8 miliarde pentru şomaj tehnic şi alte cheltuieli. Presiunea de pe pieţele financiare exista, dar ele au încredere că Guvernul poate duce lucrurile la bun sfârşit”, a mai declarat ministrul de Finanţe.

Florin Cîţu: Agenţia de rating Moody’s a păstrat rating-ul României şi a schimbat perspectiva de la stabil la negativ

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Reduceri la facturile la energie. Cum se calculează consumul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'