Creşterea pensiilor cu 40% ar însemna dezastru, spune ministrul Cîţu: „10% este ce se poate face acum”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că singura majorare a pensiilor care poate fi operată de Guvern în acest an este de 10%, iar o creştere cu 40% ar însemna un dezastru pentru România în această perioadă de criză economică globală, scrie Agerpres.  
Romania TV
02 iul. 2020, 20:13
Creşterea pensiilor cu 40% ar însemna dezastru, spune ministrul Cîţu:

MAJORARE PENSII. „Înţelegem foarte bine că există această problemă şi pentru pensionarii din România. Nu este doar un lucru populist ceea ce facem, această creştere de 10%, este şi o datorie morală. Dar acest 10% este ce se poate face acum. (…) 10% înseamnă anul viitor un punct procentual creştere a cheltuielilor bugetare, deci chiar şi 10% înseamnă foarte mult, iar 40% înseamnă România izolată în faţa investitorilor străini. Rămânem izolaţi. Şi înseamnă imediat o destabilizare a finanţelor publice în România. Este un cost mult prea mare, pe care nu putem să-l ducem. 40% (majorare a pensiilor n.r) era un risc major pentru stabilitatea economică într-o perioadă de creştere economică cu 4%. Într-o perioadă de criză economică globală, aşa ceva este dezastru pentru România”, a afirmat Florin Cîţu, la Realitatea Plus.

Ministrul Finanţelor a susţinut că Guvernul va găsi o soluţie politică pentru a nu încălca legislaţia prin majorarea cu doar 10% a pensiilor de la 1 septembrie, în contextul în care legea prevede majorarea pensiilor cu 40%, iar PSD are majoritate în Parlament.

„Aceasta o să fie o decizie politică, aşa cum am luat decizia şi pentru a proroga şi legea cu dublarea alocaţiilor. Vom găsi o soluţie. Mai greu a fost să găsim resursele pentru a creşte pensiile şi cu 10%, este un efort bugetar important într-un an în care avem nevoie de investiţii, într-un an în care avem nevoie de a creşte capacitatea de producţie a economiei, de a salva companii, de a salva locuri de muncă. În timp ce noi vorbim de această creştere a pensiilor, sunt zeci de mii, sute de mii de români care au fost în şomaj tehnic, un milion de oameni au fost în şomaj tehnic, şi acolo este un efort bugetar, pentru că am plătit pe de o parte şomajul tehnic, dar ca să îi ajutăm să se întoarcă la locul de muncă avem un program prin care plătim 41,5% din salariu”, a precizat Florin Cîţu.

  • Cîţu: Ministerele care au măsuri în planul de investiţii trebuie să vină cu acte normative pentru aplicare în săptămânile următoare

O parte dintre măsurile din Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică vor începe să fie implementate odată cu rectificare bugetară, iar în săptămânile următoare toate ministerele implicate în acest program vor trebui să vină cu măsuri de aplicare şi acolo se va vedea exact costul, a declarat joi seara, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„Vor fi bani de la buget şi de la Uniunea Europeană. Banii de la buget sunt mai uşor de văzut, pentru că vom începe cu rectificarea bugetară să implementăm o parte din aceste măsuri. În următoarele săptămâni, ministerele implicate şi care au măsuri în acest program vor trebui să vină cu acte normative pentru aplicarea acestui program şi acolo vom vedea exact costul. În ceea ce priveşte sumele de la Comisia Europeană, există deocamdată doar programul SURE prin care se finanţează forţa de muncă şi urmează bugetul pentru următoarea perioadă de execuţie în Uniunea Europeană şi Recovery Fund. Sunt mai multe surse. Eu am învăţat să fiu foarte pragmatic. Da, fondurile europene sunt bune şi vin şi ne ajută în viitor. Noi trebuie să investim astăzi. De aceea veţi vedea la rectificarea bugetară o alocare substanţială pentru a ne asigura că începem aceste proiecte anul acesta, că nu mai stăm cu ele pe hârtie, că nu mai aşteptăm fonduri europene. Vom începe aceste proiecte anul acesta, cu rectificarea bugetară”, a explicat Cîţu la Realitatea Plus.

Acesta a precizat că există nişte resurse în buget, sunt capitole de cheltuieli care nu au fost folosite în totalitate şi vor fi realocate de acolo câteva resurse.

Guvernul a prezentat miercuri Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, document intitulat „Reclădim România”. Conform documentului, „obiectivul noului model de dezvoltare economică promovat de Guvern este realizarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025”.

Se au în vedere granturi pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru şi investiţii, programe de finanţare nerambursabilă pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor, granturi pentru iniţiative antreprenoriale inovative şi digitalizarea companiilor, sprijin pentru dezvoltarea agriculturii şi a industriei agroalimentare, programe de finanţare pentru investiţii noi şi pentru relocarea companiilor în România, programe de garantare pentru asigurarea lichidităţii companiilor, instrumente de creştere a capitalizării companiilor şi de finanţare a investiţiilor, precum şi măsuri de sprijin pentru angajaţi şi companii necesare reluării activităţilor economice, dar şi măsuri de protecţie socială.

Planul elaborat de Guvern vizează infrastructura de transport, infrastructura energetică, infrastructura de sănătate, cea pentru educaţie, investiţii pentru dezvoltarea locală, infrastructura agricolă şi de irigaţii, investiţii de mediu şi infrastructura sportivă.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Singura țară din lume unde Dacia și-a spulberat concurența. Modelul Duster a devenit cea mai cumpărată mașină, a întrecut până și Tesla
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
⁠Imagini senzaționale cu Adi Minune. Manelistul, așa cum nu l-ați mai văzut
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Reformele promise de politicieni și realitatea aplicării lor
MediaFlux
Moneda de 1 euro care se vinde în România cu 5000 de lei. Dacă o ai acasă poți face o avere cu ea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă