Creşterea pensiilor, o necunoscută în bugetul 2021. „Priorităţile sunt investiţiile şi sănătatea. Suntem în continuare în pandemie”

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că prioritățile sunt investiţiile şi sănătatea, după ce a fost întrebat de ce va ţine cont Guvernul în construirea bugetului pe anul 2021. Şeful Executivului a explicat că majorarea pensiilor şi alocaţiilor realizată anul trecut reprezintă 1,1% din PIB şi trebuie găsite fonduri pentru finanţarea acestora.
Razvan Mihalascu
25 ian. 2021, 13:48
Creşterea pensiilor, o necunoscută în bugetul 2021.

Florin Cîţu a vorbit despre cum va fi realizată creşterea pensiilor şi dacă există fonduri pentru ca majorarea să fie susţinută în bugetul pe 2021.

„Priorităţile sunt investiţiile şi sănătatea. Suntem în continuare în pandemie , încă nu am scăpat de pandemie. La aceasta s-a adăugat şi campania de vaccinare care necesită resurse suplimentare pentru plata vaccinului, dar şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare.

Bugetul de aici a pornit. Ştiu că Ministerul Finanţelor finalizează astăzi discuţiile cu ordonatorii de credite. Ar trebui să avem la finalul zilei de astăzi o propunere de cât de cât aproape de ceea ce îmi doresc eu. Cred că este un buget bun pentru a susţine creşterea economică în 2021”, a declarat Florin Cîţu, într-o declaraţie de presă.

Şeful Executivului a afirmat că din estimările actuale PIB-ul nominal va rămâne la acelaşi nivel.

„Ştim de la Comisia de Strategie şi Prognoză că PIB-ul nominal rămâne la aceşti nivel, puţin mai mare faţă ca anul trecut. Înseamnă trei ani de zile cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat. Anul trecut am avut o scădere, anul acesta vom avea o creştere, dar PIB-ul nominal va rămâne la acelaşi nivel”, a spus premierul.

Creşterea pensiilor, o necunoscută în bugetul 2021. „Vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget”

Întrebat dacă vor creşte pensiile din septembrie 2021, şeful Executivului a vorbit despre impactul unei astfel de majorări în buget.

„În acest buget, costul cu pensiile în 2021 cresc deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, de la majorarea de anul trecut. Aici avem 8 miliarde care înseamnă 0,8% din PIB, plus o creştere de la alocaţii – creşterea de anul trecut şi creşterea de anul acesta, încă trei miliarde. Vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget.

De aici pornim construcţia de anul acesta, pe legislaţia în vigoare”, a precizat Florin Cîţu.

O nouă recalculare a unei anumite categorii de pensii va avea loc în perioada următoare, care urmare a aplicării unei decizii a Curţii Constituţionale pronunţate în urmă cu aproape o săptămână.

Citeşte şi: Probleme mari cu banii în 2021 pentru România. Dan Barna trage deja un semnal de alarmă. Începe criza?

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...