Ca pondere în Produsul Intern Brut, cheltuielile cu salariile vor fi limitate la 7,1% în 2013, la 7% în 2014 şi la 6,8% în 2015, înregistrând un sens descendent.
„Din punct de vedere al sustenabilităţii pe termen mediu şi lung, este important ca eventualele creşteri ale cheltuielilor cu salariile în sectorul bugetar din anii următori să se facă doar în linie cu evoluţia activităţii economice şi în special cu câştigurile de productivitate”, se arată într-un document guvernamental.
Chiar şi în condiţiile în care politica fiscal-bugetară rămâne prudentă şi deficitul bugetar continuă să se reducă, Guvernul ia în calcul şi riscurile interne generate de posibile „derapaje” ale politicii fiscale şi reformelor, în contextul „incertitudinilor asociate calendarului electoral”, riscuri legate de încetinirea ritmului de creştere economică şi presiune pe ţinta de venituri bugetare.
Guvernul a decis recent creşterea salariilor în sectorul bugetar cu 8% de la 1 iunie şi cu încă 7,4% de la 1 decembrie, a doua majorare urmând să fie operată însă doar dacă situaţia bugetară o va permite.
Decizia reprezintă o recuperare a remuneraţiei, după ce salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% în iulie 2010 şi majorate ulterior, în 2011, cu doar 15%.
În urma celor două etape de creştere din acest an, cheltuielile cu salariile ar urma să urce de la 6.9% la 7,2% din PIB.