Creşterea salariului minim pe economie atrage majorarea amenzilor de circulaţie. Specialiştii avertizează că majorarea salariului minim pe economie determină creşterea bazei de impozitare, urmând un lanţ de majorari, inclusiv ale amenzilor de circulaţie.
Începând cu 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie va creşte cu 10 la sută, astfel, salariul brut creşte de la 2.300 lei, la 2.550 lei. Un angajat va primi un salariu net de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 138 lei.
Din păcate, majorarea salariului minim pe economie ar putea determina creşterea amenzilor rutiere.
“Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. Anul acesta, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei. Nu știm încă ce se va întâmplă de la 1 ianuarie 2022”, a declarat Adrian Negrescu, consultant economic, potrivit Ziare.com.
Ministrul Muncii a anunţat la finalul şedinţei de guvern de luni că majorarea salariului minim pe economie va avea impact asupra a peste 1,97 milioane de salariați.
„Majorarea va fi cu 10% în valoare netă, iar că valoare brută salariul minim în plată va ajunge, la nivelul anului 2022, la 2.550 de lei pe lună. Ca valoare brută, această majorare reprezintă o majorare cu aproximativ 250 de lei față de nivelul actual și cu 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a 1,970 milioane de salariați. În momentul de față, la nivel de țară există 1,2 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, respectiv 22,9 % din cei peste 5.6 milioane de salariați activi”, a declarat Raluca Turcan.
Aceasta a mai adăugat că s-au adus modificări și la Codul Muncii, prin introducerea de sancțiuni pentru munca la gri.
“Creșterea salariului minim este mai mult o măsură de imagine, cu impact redus în nivelul de trai. Ce poți face, în prezent, cu 130 de lei, având în vedere scumpirile în cascadă din ultima vreme? Este un mod prin care statul forțează mediul privat să crească salariile, fără să întrebe firmele dacă au resursele pentru a face acest efort financiar, fără a le oferi niciun fel de facilitate fiscală.
Este o decizie din pix, fără un studiu de fezabilitate și impact, care, până la urmă, avantajează tot statul. De la creșterea încasărilor din taxele pe salarii, la majorarea amenzilor, acestea vor aduce, în mod artificial, mai mulți bani la buget”, a mai precizat Adrian Negrescu.