Piața terenurilor agricole a înregistrat creșteri colosale în ultimii ani. Zona București-Ilfov rămâne cea mai scumpă regiune agricolă din România, cu 12.000 de euro pe un hectar, urmată de Vest, cu peste 9.000 de euro hectarul.
Pe locul trei găsim Sud-estul și Sud-Vestul, unde prețul unui hectar este puțin peste 8000 de euro. În timp ce în Nord-Vest hectarul se vinde cu 7.600 de euro, iar în Nord-Est cu 7.000 de euro.
Citește și: Se schimbă legea pentru proprietarii de terenuri. Noua obligație va fi valabilă minimum 7 ani
În acelaşi timp, exista zone în care se pot identifica terenuri la preţuri de 2-3.000 euro/ha, unde preţul de tranzacţionare în mod normal depăşeşte 10.000 euro/ha. Aceste excepţii sunt cauzate, în mare parte, de productivitatea scăzută, în cele mai multe cazuri producţia fiind egală cu zero, fermierii alegând de cele mai multe ori să nu le mai lucreze. Sunt mai multe judeţe unde se identifică astfel de zone răzleţe.
„Prețurile sunt legate de calitatea terenurilor agricole și de productivitatea lor. Accesul la apă și nu în ultimul rând accesul la căi de transport. În schimb, oportunităţile pentru terenuri specializate şi loturi poziţionate strategic vor menţine piaţa competitivă, în special în regiunile bine conectate la infrastructură. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii rutiere şi noi proiecte de irigaţii ar putea creşte atractivitatea unor regiuni care până acum erau mai puţin exploatate”, consideră Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).
Locuitorii comunei Dimăcheni din județul Botoșani, una dintre cele mai sărace zone din țară, regetă că și-au vândut terenurile pe nimic. Deși zona este preponderent agricolă, oamenii au rămas fără pământuri, așa că nici măcar nu mai au pe ce să-și cultive legume sau cereale și nici nu pot crește animale.