Creşteri de preţuri pe bandă rulantă la carne în România. Faţă de anul 2021, prețul cărnii de pasăre și de porc s-au scumpit la poarta fermei cu 21% și respectiv 15%. Între statele Uniunii Europene, atât la porc cât și la pasăre avem a doua cea mai mare creștere de preț, conform Economica.net.
De la începutul acestui an, prețul cărnii de pasăre la poarta fermei a crescut săptămânal și s-a ajuns la un plus de 21,5% față de perioada similară a anului trecut. Mai exact, din datele Comisiei Europene, în săptămâna ce începe cu 7 februarie, prețul a ajuns la 167, 8 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 4,6% mai mult decât luna anterioară și cu 1,4% în plus față de săptămâna anterioară.
România a raportat astfel a doua cea mai mare creștere de preț din Uniunea Europeană raportat la 2021, după Italia ( plus 50%) în contextul în care fermierii locali au cea mai ieftină carne. Față de media europeană, carnea de pasăre vândută în România este 55 de euro (25%) mai ieftină.
Cea mai scumpă carne de pasăre se comercializează în Germania – 331 de euro carcasa de 100 de kg.
Industria este grav afectată de creșterea prețurilor la electricitate și gaze, iar în ultimul an producția a acoperit în mai mică măsură necesarul de consum.
O situația similară a fost raportată și în cazul cărnii de porc, unde avem cea mai mare a doua creștere de preț din UE față de perioada similară a anului trecut. Prețul la poarta fermei a ajuns în săptămâna începând cu 7 februarie la 128,46 euro carcasa de 100 de kilograme de carne clasa S, cu 15,1% mai mare față de perioada similară a anului trecut. Totuși, față de ultima săptămâna, prețul a scăzut cu 7,8%, iar față de luna anterioară cu 0,8%.
Cea mai semnificativă scumpire din UE a fost raportată în Croația (plus 20%), în timp ce, în medie, în UE, prețurile s-au majorat cu 0,4%.
Fermierii au printre cele mai mici prețuri medii la carnea de porc din Europa, dar sunt și state unde porcul este mai ieftin – în Letonia, prețul mediu este de 109 euro carcasa de 100 de kilograme, în Olanda prețul mediu era de 112 euro, iar în Belgia este 119 euro.
În pofida valului de scumpiri, plafonarea prețurilor la alimente în România este considerată ar fi cea mai mare greşeală pe care ar putea face-o guvernanţii deoarece în două-trei luni întreaga industrie alimentară poate intra în faliment, a precizat președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.
„Plafonarea prețurilor la alimente este cea mai mare greșeală pe care poate să o facă cineva. Dacă plafonăm prețurile la alimente la un anumit moment al anului trecut, de atunci până astăzi prețul la materie primă a crescut foarte mult și atunci, în 2-3 luni, întreaga industrie alimentară din România poate intra în faliment”, susține președintele Federației, conform Profit.ro.
„Parcă cineva vrea să distrugă tot în continuare!”, exclamă acesta, explicând și motivul pentru care sesizează „o debandadă”.
La începutul lunii februarie, PSD a propus în coaliția de guvernare plafonarea prețurilor la opt alimente de bază, printre care s-ar număra făina, uleiul, zahărul, laptele, ouăle și două sortimente de carne, cu o plafonare care să dureze maximum șase luni.
Măsura a fost propusă în condiţiile în care Guvernul din Ungaria a anunţat în ianuarie că va reglementa prețurile în cazul a șase produse de bază: zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, pulpă de porc, piept de pui și lapte de vacă cu 2,8% grăsime. În urma plafonării preţurilor, unele mari lanțuri de magazine au început să raționalizeze mâncarea.