În jurul orei 09:00 GMT, indicele RTS al Bursei de la Moscova înregistra o creștere de 1,24% în timp ce indicele Micex înregistra un avans de 1,42%. De asemenea, rubla s-a stabilizat în raport cu moneda americană, un dolar fiind cotat la 63,86 ruble, și a scăzut ușor în raport cu moneda europeană, un euro fiind cotat la 70,93 ruble.
„Rusia este poate piața emergentă considerată drept cea care va beneficia cel mai mult de pe urma unei președinții a lui Trump, în speranța că acesta ar putea relaxa în 2017 sancțiunile care vizează Rusia”, susține Charles Robertson, economistul băncii Renaissance Capital.
Anterior, Moscova a fost acuzată în SUA că favorizează candidatul republican la alegerile prezidențiale, care a avut chiar o serie de declarații laudative la adresa președintelui rus Vladimir Putin și a pledat pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, afectate de dosarul sirian și cel ucrainean.
Citeşte şi Cum vrea Donald Trump să schimbe SUA pe plan economic şi politic
Vladimir Putin a fost unul din primii șefi de stat care l-a felicitat pe Donald Trump. Într-o telegramă, Putin i-a spus lui Trump că dialogul dintre Moscova și Washington trebuie să servească intereselor ambelor țări și și-a exprimat speranța într-o bună conlucrare în ceea ce privește relansarea relațiilor dintre Rusia și SUA. Președintele rus și-a exprimat de asemenea încrederea că un „dialog constructiv între Washington și Moscova, bazat pe principiile egalității, respectului reciproc și luării în considerare a poziției fiecărei părți, este în interesul popoarelor țărilor noastre și al întregii comunități internaționale”.
Relațiile dintre Rusia și SUA trec la ora actuală prin cea mai gravă criză de la încheierea Războiului rece, ca urmare a rolului Moscovei în criza din Ucraina, precum și a divergențelor legate de implementarea scutului american antirachetă în Europa și a politicii revizioniste ruse.
Acțiunile europene au scăzut la debutul ședinței de tranzacționare de astăzi după ce candidatul republican Donald Trump a câștigat alegerile din SUA, aducând incertitudine în piețe.
Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,1%. Sectoarele sensibile creșterii economice, precum auto, financiar și de petrol au fost printre cele mai afectate, scrie Mediafax.
Piețele au pariat pe o victorie a lui Hillary Clinton, care a fost văzută ca o opțiune de echilibru pentru piețe. Este o incertitudine mare care gravitează în jurul alegerii lui Trump, în condițiile în care piețele sunt sceptice cu privire la politicile lui, precum cea comrcială. Indicatorii inițiali au sugerat scăderi de până la 4% la deschidere. Imediat după deschiderea burselor europene, Trump a ținut discursul victoriei, în care a spus că va căuta să ajungă la un numitor comun cu partenerii, nu la ostilități, și că va lucra împreună cu alte națiuni.
Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu 0,18%, după ce la debutul ședinței de tranzacționare era pe scădere cu peste 2%. Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,03%, în timp ce indicele CAC 40 al bursei din Paris a înregistrat un declin de 1,20%.