Floriile deschid ciclul sărbătorilor de Paşte. În Duminica Floriilor, credincioşii merg la biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfinţite de către preot. Obicei are legătură cu intrarea triumfală a a lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de credincioşi care ţineau în mâini ramuri de măslin, de finic şi flori.
După slujbă, crenguţele de salcie vor fi împărţite credincioşilor prezenţi, care le vor duce acasă şi le vor pune la icoane, la geamuri, la uşi şi la porţi. În credinţa populară se spune că aceste crenguţe de salcie apăra casele de rele şi necazuri.
Floriile reprezintă şi începutul ultimei săptămâni a Postului Paştelui sau Săptămâna Patimilor. Începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.
În această zi, se sărbătoresc cei care poartă numele de Florin, Florina, derivate ale acestora, cât și cei care poartă nume de flori: Violeta, Viorica, Brândușa etc.