Europarlamentarul PSD a precizat că a înaintat Cancelariei Ordinelor un dosar cu 134 de declaraţii susţinute de Laszlo Tokes în Parlamentul European, niciuna dintre acestea în limba română, care au promovat ideea autonomiei teritoriale şi „desprinderea unei părţi” din România, potrivit Mediafax.
„Sunt 134 de luări de cuvânt şi în toate nu vorbeşte decât despre autonomia teritorială, despre desprinderea unei părţi a României din ţara noastră. Din acest moment, dacă acceptăm astfel de poziţii explicite la adresa integrităţii României, ne facem vinovaţi cu toţii de complicitate pasivă la atacurile la adresa statului naţional unitar român”, a afirmat europarlamentarul PSD.
Creţu a mai susţinut că Laszlo Tokes ar dori „să vadă distrus statul român”.
Euroarlamentarul a precizat că joi se va alege Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României”, care este forma din 7 membri, însă ea nu va candida pentru a face parte din acest for.
Europarlamentarul a menţionat că ideal ar fi ca forul să se ia în dezbatere chiar joi propunerea retragere a decoraţiei acordată lui Laszlo Tokes, menţionând că decizia în acest for se ia cu majoritate iar propunerea se înaintează şefului statului, care este „obligat” să semneze decretul de retragere a Ordinului.
„Sper să ia cât mai curând în dezbatere, chiar astăzi, solicitările de retragere a Ordinului Steaua României, a decoraţiei donului Laszlo Tokes şi să-i solicite preşedintelui emiterea decretului de retragere a acestei decoraţii (…) Ar fi un semnal că atunci când este vorba de ameninţări la adresa integrităţii naţionale nu avem ce negocia. Acest Consiliu de Onoare va avea o mare responsabilitate, refuzând să-i retragă decoraţia ar deveni complice la gesturile şi atacurile la adresa statului român”, a afirmat Corina Creţu.
Totodată, ea a afirmat că ar fi fost necesar un mesaj politic din partea preşedintelui Traian Băsescu în sensul susţinerii propunerii de retragere a decoraţiei acordată lui Tokes, dar i-a cerut şefului statului ca decoraţia acestuia să fie acordată oraşului Timişoara.
„A avut un moment istoric al vieţii sale, un moment astral, dar din păcate 23 de ani şi-a îndreptat toate energiile spre a cultiva ura şi spre a jigni demitatea statului unitar român”, a mai afirmat Creţu.
Europarlamentarul a fost întrebat dacă există o procedură legată de audierea lui Tokes în Consiliul de Onoare al ordinului. Ea a menţionat că a existat precedentul legat de cazul lui Corneliu Vadim Tudor, care nu a fost audiat, însă Laszlo Tokes ar fi invitat la şedinţa de joi şi are posibilitatea să-şi pledeze cauza.
Europarlamentarul PSD a fost întrebat cum vede afirmaţiile preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a afirmat că nu consideră oportună retragerea ordinului acordat lui Tokes, din perspectiva libertăţii de exprimare. „Îmi pare foarte rău că domnul Kelemen Hunor se raliază practic cu domnul Tokes, pentru că din păcate domnul Tokes a fost încurajat de foarte multe ori de preşedintele ţării şi a fost folosit ca armă împotriva UDMR (…) Mă aşteptam ca UDMR să facă un pas pentru delimitarea de aceşti radicali care ne fac foarte mult rău bunei convieţuiri”, a răspuns europarlamentarul PSD.
Laszlo Tokes ar putea rămâne joi fără „Steaua României”, în condiţiile în care alţi deţinători ai distincţiei s-au arătat nemulţumiţi după ce europarlamentarul i-a cerut astă vară premierului Ungariei, Viktor Orban, să asigure un protectorat ungar asupra Transilvaniei.
VEZI ŞI Geoană: Sunt profund deranjat de declaraţiile lui Tokes. Nu mă antepronunţ privind Steaua României
În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
În replică, preşedintele Traian Băsescu declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), de la sfârşitul lunii august, că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.
Ulterior, premierul Ponta i-a cerut preşedintelui declanşarea procedurilor pentru retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Tokes, însă şeful statului i-a răspuns că a da curs cererii şefului Guvernului ar însemna încălcarea legii şi menţiona că doar membrii Ordinului pot, potrivit legii, să ceară retragerea decoraţiei acordate unui membru.
În 29 august, europarlamentarul PSD Corina Creţu, membră a Ordinului Naţional „Steaua României”, a solicitat public retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând „fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României”.
În 4 septembrie, preşedintele Traian Băsescu declarat că sunt şapte cavaleri ai Ordinului Naţional „Steaua României” care au solicitat retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes, el menţionând că decizia aparţine Consiliului de Onoare al Ordinului, care se va constitui pe 19 septembrie.
Într-un comunicat transmis presei cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când în Arad preoţii Eparhiei reformate de la Oradea au adoptat textul unui protest faţă de planul de sistematizare a satelor adoptat de Nicolae Ceauşescu, Laszlo Tokes arată că, în ultima perioadă, împotriva sa se desfăşoară „o campanie de denigrare şi ură”.
Astfel, Tokes aminteşte cuvintele premierului Victor Ponta, potrivit cărora el ar fi „reprezentantul intereselor antiromâneşti, finanţat de cei care doresc ca România să fie instabilă, atacată din toate părţile”, dar şi de afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu care a pus „sub semnul întrebării” dreptul său la cetăţenia română, precum şi de presa din România, care „abundă de acuzaţii din ce în ce mai variate” la adresa sa, imputându-i-se „fie comportament anticonstituţional şi antiromânesc, fie naţionalism extrem şi iredentism, fie lezarea păcii interetnice şi a valorilor europene”.
Europarlamentarul PSD Corina Creţu afirma, la începutul lunii septembrie, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că cererea ei privind retragerea decoraţiei acordate lui Laszlo Tokes nu este îndreptată împotriva unei etnii, ci este un protest faţă de acţiunile unui cetăţean român care (…) urăşte cu metodă majoritatea română”.
Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.