„Din 12 loturi de creveţi cruzi proveniţi din Asia şi America de Sud vânduţi în Elveţia, cinci conţineau bacterii patogene, dintre care două erau salmonella”, a anunţat RTS pe site-ul său internet.
Această descoperire a fost făcută de emisiunea „A Bon Entendeur” (ABE), care a efectuat o anchetă în cadrul unui studiu al organizaţiilor europene de apărare a consumatorilor.
Emisiunea RTS a trimis unui laborator belgian oficial pentru a fi analizate eşantioane din 12 loturi de creveţi cruzi importaţi din Asia şi America de Sud, printre cele mai vândute pe piaţă. Loturile proveneau de la grupurile Migros, Coop, Manor, Globus, Lidl şi Aligro, scrie Agerpres.
În cinci eşantioane a fost descoperită o floră microbiană importantă. Potrivit RTS, această problemă nu-i va îmbolnăvi neapărat pe consumatorii acestor produse, dar indică „condiţii de igienă insuficiente în lanţul de producţie”.
Citeşte şi: Cum poţi scăpa de bacteriile periculoase din frigider
În special două loturi sunt problematice prin prezenţa Escherichia coli, stafilococi aurii, salmonella şi Vibrio parahemolyticus, o bacterie marină. Aceşti agenţi patogeni pot provoca maladii grave în special persoanelor fragile.
Salmoneloza este o infecţie bacteriană legată de consumul de alimente crude, prăjite insuficient sau care au fost contaminate după gătire. Cea mai mare parte a bolnavilor se restabilesc fără să aibă nevoie de un tratament, dar infecţia poate fi gravă pentru persoanele vârstnice sau bolnave, precum şi pentru bebeluşi.