Cu toate astea, cricala de ceapă poate fi „asezonată” cu o bucată de slănină. Mâncărica aceasta delicioasă este foarte bună cu mămăliguță și, desigur, cu murături. Rețeta a fost descoperită de Claudia-Romana Rista, o tânără din Arad pasionată de descoperirea rețetelor culinare vechi, pe care s-a pus praful, scrie adevarul.ro
„Noi cricala o facem şi cu carne. Carne de porc, bucăţi mai mari, când avem. O lăsăm să fiarbă laolalta cu ceapa. Unii prăjesc în untură carnea separat şi o pun deasupra, aşa ea rămâne crocantă. Se face şi cu bucăţele de slănină afumată prăjite în untură. Le pui lângă cricală şi mămaliga, separat într-un blid. Aşa-i mai bună!”, îi explică Romanei o gospodină dintr-un sat transilvănean.
Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru 6-8 persoane.
1. Într-un tuci, se căleşte la foc mic ceapă în ulei şi untură până se înmoaie. Iese şi mai bună pe soba cu lemne. În timp ce se căleşte ceapa, potriveşti de sare.
2. Dacă ai ardei, îi pui odată cu ceapă. Dacă vrei să pui bulion, îl adaugi când e aproape gata şi îi mai dai un clocot bun.
3. Dacă vrei să pui şi carne, o pui tot de la început cu ceapa la călit.
3. Ouăle se bat ca pentru omletă şi înainte de a lua de pe foc, le amesteci repede în tocăniţă.
4. Iei tuciul de pe foc și condimentezi mânarea cu sare şi mult piper.
5. Se poate servi fie caldă, fie rece, însă mămăliguța este musai să fie caldă.