Crima de la Oneşti. Gheorghe Moroșan, autorul dublului asasinat de la Onești, nu-și recunoaște crima. El susține că polițiștii sunt vinovați de moartea celor doi muncitori. Procurorul care instrumentează dosarul ce vizează intervenția polițiștilor în cazul dublei crime de la Onești a dispus reaudierea mai multor șefi din Poliție în legătură cu modul în care au gestionat situația.
„Moroșan a dat declarații halucinante și acuză o înscenare din partea poliției cum că polițiștii ar fi vinovați de moartea victimelor fiindcă i-ar fi confundat cu agresorii, iar la intrarea în apartament i-ar fi luat la bătaie. Pe scurt, nu recunoaște crimele”, transmite avocatul Adrian Cucliș.
„Dispun admiterea cererii formulate de către Societatea Civilă Profesională de Avocați ”Cuculis & Asociații”, cu privirea la reaudierea suspecților Alexandru Scurtu, Cristinel Andrieș, Adrian Claudiu Tuluc și Radu Andronic ca întemeiată”, a stabilit procurorul Marius Iacob.
Este vorba despre Alexandru Scurtu – şeful SIAS, comisarul-şef Cristinel Andrieş – şeful Poliţiei Oneşti la data faptelor, comisarul-şef Adrian Tuluc – adjunctul la comanda IPJ Bacău, cel care s-a aflat la comanda operațiunii „Onești”, şi comisarul-şef Radu Andronic – şeful SAS Bacău la data la care a avut loc tragedia.
Judecătorul Caius Lăzărescu a fost găsit fără suflare la domiciliul său. Avea 49 de ani şi a suferit un infarct
Printre factorii care au dus la eșecul operațiunii sunt modul de intervenție, maniera de documentare cu privire la autorul faptelor, angrenarea resurselor instituționale și coordonarea intervenției.
În perioada următoare urmează să se pronunțe un prim verdict în dosarul crimelor de la Onești. În ziua de 25 august, avocații și reprezentantul Parchetului și-au susținut pledoariile finale la Tribunalul Bacău, la judecata în primă instanță, în procesul lui Gheorghe Moroșan, „Teroristul de la Onești”, omul care a sechestrat doi muncitori care lucrau în fostul său apartamentul, apoi i-a măcelărit cu lovituri de cuțit.
„Moroșan a dat declarații halucinante și acuză o înscenare din partea poliției, cum că polițiștii ar fi vinovați de moartea victimelor fiindcă i-ar fi confundat cu agresorii, iar la intrarea în apartament i-ar fi luat la bătaie. Pe scurt, nu recunoaște crimele”, a scris avocatul Adrian Călin Cuculis pe pagina sa de Facebook.
Au fost cerute daune materiale și morale de 12.000.000 de euro, iar Parchetul a fost de acord ca despăgubirile să fie admise în totalitate.
„Am solicitat ca Moroșan să fie condamnat la 30 de ani de închisoare. Parchetul a pus concluzii pentru condamnarea la 30 de ani pentru Moroșan și 13 ani pentru Aurelia Moroșan, soția acestuia. Pronunțarea urmează a fi dată peste 2 săptămâni”, mai spune avocatul Adrian Călin Cuculis.
În ziua de 1 martie 2021, doi muncitori în vârstă de 36 şi 52 de ani, care renovau un apartament în Oneşti, au fost ucişi de către fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Bărbatul i-a sechestrat şi i-a legat pe cei doi în balconul locuinţei, apoi i-a înjunghiat repetat.
Poliţia a deschis focul pentru a intra în apartament, după ce negocierile dintre agresor şi forţele de ordine au eşuat, la capătul a mai bine de şase ore. Agresorul a fost rănit, fiind spitalizat.
Gheorghe Moroşan este judecat pentru lipsire de libertate, omor calificat şi tulburarea liniştii publice, în timp ce soţia acestuia, Aurelia Moroşan, trebuie să răspundă pentru complicitate la lipsire de libertate şi omor calificat.
Din cercetările ulterioare a rezultat că agresorul – Gheorghe Moroşan – avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante, cu care apoi şi-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele cu cuţitul, după ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.