În cadrul discuţiilor, care au durat aproximativ 40 de minute, cei doi au abordat, între altele, şi problemele recente din sistemul judiciar generate de alegerile privind conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţin sursele citate.
Mona Pivniceru a fost propusă de PNL la conducerea Ministerului Justiţiei.
Asociaţia Magistraţilor din România a decis, miercuri, să solicite tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să demisioneze. În caz contrar, AMR intenţionează să demareze procedurile de revocare din funcţie a membrilor CSM, informează România TV. Şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii în care trebuia ales noul vicepreşedinte ale CSM a fost amânată din lipsă de cvorum.
Asociaţia s-a reunit într-o şedinţă care a durat mai multe ore, la capătul căreia s-a decis că este necesară demisia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul în care aceştia vor ezita să o facă, AMR intenţionează să solicite demararea procedurii de revocare a celor din CSM.
Procedura de revocare a membrilor Consiliului este destul de greoaie. Astfel procurorii din CSM pot fi revocaţi doar în cadrul unei adunări generale a procurorilor, aceeaşi procedură aplicându-se şi în cazul judecătorilor.
Reprezentanţii AMR, Norel Popescu şi Gabriela Baltag, au venit miercuri la şedinţa Plenului CSM şi au spus că cer demisia de onoare a membrilor CSM având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului, informează Mediafax.
Pe de altă parte, judecătoare Mădălina Afrăsinei, de la Tribunalul Bucureşti, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, a venit la şedinţa Plenul CSM, urmând să ceară amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.
Judecătoarea a invocat începerea Adunărilor Generale ale Judecătorilor de revocare din funcţia de membri ai CSM a judecătorilor Cristi Danileţ şi Alina Ghica. Afrăsinei a precizat că la Tribunalul Bucureşti şi la Judecătoria Sector 5 au avut loc Adunările Generale de revocare, la fel şi în Piteşti, „iar mâine urmează Clujul”.
Întrebată cum vede alegerea unui procuror în funcţia de preşedinte al CSM, Afrăsinei a spus că „problema este a acestui procuror, în condiţiile în care mandatele de anul trecut au fost dezastruoase”, magistratul făcând referire şi la mandatul judecătoarei Alina Ghica.
Totodată, Mădălina Afrăsinei a afirmat că „mai rău de atât nu crede că se poate, întrucât au arătat că nu sunt în stare să gestioneze problemele delicate ale sistemului”. „Mă îndoiesc că vor putea în acest an”, a conchis Afrăsinei.
De la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au lipsit preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, precum şi Alexandru Şerban şi Horaţius Dumbravă, ultimii doi fiind în concediu de odihnă, a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu. Din lipsă de cvorum, şedinţa a fost suspendată.
Magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au decis, miercuri, în Adunarea Generală, să ceară revocarea lui Cristi Danileţ din CSM, decizia fiind luată în cadrul procedurii declanşate de judecătorii din Vâlcea, una similară fiind în derulare la Curtea de Apel Cluj, vizând-o pe Alina Ghica. Preşedintele Judecătoriei Cluj-Napoca, Lucian Marian, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că magistraţii sunt nemulţumiţi că judecătorul Cristi Danileţ şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a cerut, vineri seară, anularea alegerilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM, plenul Consiliului respingând cererea cu majoritate de voturi. Alegerea vicepreşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru săptămâna viitoare, şedinţa de vineri fiind suspendată din lipsă de cvorum.
Preşedinta CSM, Alina Ghica, a anunţat că s-a solicitat revocarea hotărârii prin care a fost învestită Oana Schmidt Hăineală ca şef al Consiliului. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins solicitarea de revocare cu 11 voturi „împotrivă” şi şapte „pentru”.
Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că este evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură. Judecătorul Mircea Aron a spus că ar fi neobişnuit „un tandem la nesfârşit” între Oana Schmidt Hăineală şi Alina Ghica. Mircea Aron dacă din nou va ieşi scorul ar trebui ca membrii CSM să stea precum în conclavul papal, până este desemnat succesorul.