„Noi am urmărit două lucruri, scăderea cu trei puncte procentuale a CAS-urilor şi menţinerea cotei unice. Noi am fi vrut să scădem acum CAS-ul, de la începutul lui 2014, cu 3 puncte procentuale, dar se va face din semestrul doi cu 5%, nu cu 3%, consolându-ne că 5% are un impact mai puternic. Erau soluţii pentru a face acum reducerea de 3%, erau soluţii de a compensa aceste scăderi la buget. Dar s-a opus FMI, Fondul nu o poate face acum, ne-au spus, au nevoie de mai mult timp, de mai multe evaluări. Vor face evaluări la începutul anului viitor”, a declarat Crin Antonescu.
De asemenea, acesta a subliniat că reducerea CAS e condiţionată de veniturile bugetare din primul trimestru.
Liderul liberal s-a referit şi la accize, el susţinând ferm că majorarea accizelor la benzină, dar şi calcularea lor în funcţie de inflaţie nu înseamnă o creştere a fiscalităţii (n. red. – adică o creştere de taxe). Totuşi, Antonescu a recunoscut că acestea vor genera scumpiri la benzină şi motorină.
„Accizele nu sunt impozite, nu înseamnă fiscalitate. Dar sunt o împovărare a coşului zilnic, a celor care folosesc benzină. Dar vor fi şi consecinţe bune, în sensul dezvoltării infrastructurii, a fondurilor pentru drumuri regionale, autostrăzi”, a mai precizat Antonescu.
VEZI SI: