Şeful Senatului, Crin Antonescu, a dat asigurări, din perspectiva parlamentară, că România va fi „în prima linie” în cazul în care partenerii internaţionali vor decide o intervenţie în Siria.
„Nu e vorba doar de lucrurile care se întâmplă acum în Siria, ci de perspectiva îngrijorătoare ca arme chimice, de exemplu, arme nucleare, arme de mare forţă de distrugere să fie la îndemâna unor organizaţii teroriste, de pildă, şi a unor lideri politici iresponsabili. Şi, în sensul acesta, am evocat şi declaraţia primului-ministru şi am asigurat că, în momentul în care partenerii noştri strategici, în primul rând Statele Unite, şi ceilalţi aliaţi vor conveni o formulă de intervenţie, România va fi, şi din punctul de vedere al susţinerii parlamentare, în prima linie a unei asemenea formule de intervenţie împotriva unor lucruri abominabile care se întâmplă în Siria şi de prevenire a uriaşelor pericole care ameninţă practic toată lumea civilizată”, a subliniat preşedintele Senatului.
Crin Antonescu a adăugat că întâlnirea este foarte importantă în contextul dosarului sirian.
„Întâlnirea este importantă având în vedere contextul internaţional extrem de fierbinte din Orientul Mijlociu, care este binecunoscut şi care pune probleme nu doar prietenilor noştri din Israel, care sunt practic parte a acestei zone şi trăiesc în imediata vecinătate a acestui conflict, dar ne pune probleme şi nouă, tuturor. Şi, în sensul acesta, am avut un schimb de păreri, de evaluări şi, dacă vreţi, de gânduri privitoare la soluţii şi evoluţii ulterioare”, a precizat preşedintele Senatului.
În plus, discuţiile dintre cei doi demnitari s-au referit la situaţia din Egipt, dar şi la dialogul recent redeschis între Israel şi Autoritatea Palestiniană.
Crin Antonescu a vorbit despre obligaţiile Parlamentului în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.
„Majoritatea parlamentară, cel puţin, dar eu cred că avem un consens în Senat şi în Parlamentul României, considerăm că, în ceea ce priveşte situaţia din Siria, are obligaţii nu doar politice, ci şi morale, că asemenea lucruri nu pot să permită la nesfârşit tăcerea şi pasivitatea”, a spus Antonescu.
La rândul său, oficialul israelian a subliniat importanţa întâlnirii de la Bucureşti, programată înainte ca situaţia din Siria să se agraveze.
„Este o ocazie specială pentru mine să-l întâlnesc pe preşedintele Senatului. Întâlnirea are şi o importanţă personală pentru mine. (…) Relaţiile între statele noastre sunt speciale. România este unul dintre cei mai buni prieteni ai noştri în Uniunea Europeană”, a arătat Zeev Elkin, subliniind cooperarea foarte bună din toate domeniile, cu accent pe relaţiile parlamentare şi guvernamentale.
„Aşa cum domnul preşedinte a menţionat, suntem într-un moment în care Orientul Mijlociu arde şi (…) Israelul este cea mai stabilă ţară din Orientul Mijlociu. Ca şi domnia sa, şi noi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Siria – folosirea armelor chimice pentru uciderea de femei, copii, de oameni nevinovaţi. Este linia roşie care, odată trecută, dacă nu vom avea o reacţie pe măsură, o vom întâlni şi în alte cazuri. Dar, indiferent de reacţie, care va fi şi când va veni, ceea ce va trebui să reprezinte interes pentru comunitatea mondială este cum să prevenim ca aceste evenimente să nu se mai repete. Dacă organizaţiile teroriste vor primi din Siria armament chimic şi posibilitatea de a face uz de acesta, realitatea în care noi ne aflăm va fi cu totul şi cu totul alta”, a atras atenţia reprezentantul diplomaţiei israeliene.
Potrivit acestuia, dacă ceea ce s-a întâmplat în Siria cu armamentul chimic va prolifera, rămâne de văzut ce se va întâmpla în Iran, dacă această ţară va avea armament nuclear.
„Dacă Iranul sprijină Siria şi Siria îşi omoară cetăţenii cu arme chimice, ce se va întâmpla în Iran dacă acesta va avea arme nucleare? Cum ar arăta Orientul Mijlociu, care şi aşa este instabil în acest moment, dacă diferite state vor avea arme nucleare? Şi cum va arăta întreaga lume dacă aceste organizaţii teroriste vor avea nu numai acces la arme chimice, dar şi la tehnologie radioactivă? Se poate opri aceasta până nu este prea târziu. Nu avem decât câteva luni la dispoziţie şi obligă toţi jucătorii din comunitatea mondială”, a spus ministrul adjunct iraelian al afacerilor externe, Zeev Elkin, după întâlnirea cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu.