Crin Antonescu a comentat, joi, subiectul raportului CSAT desecretizat cu o zi în urmă.
Fostul lider liberal consideră ”absolut șocant” faptul că ”lucruri de asemenea gravitate” sunt făcute publice ”după multe zile de la consumarea faptului”.
”Este absolut șocant pentru mine că noi aflăm astfel de lucruri, de asemenea gravitate, după multe zile de la consumarea faptului, că aflăm aceste lucruri după ce în campania electorală, când s-a pus problema așa-numitelor ‘ferme de troli’, au venit niște instituții care ne-au spus că nu, că e în regulă, îl suspectau pe bietul Mircea Geoană. Și că, de asemenea, această desecretizare apare după multe zile, la cererea publicului, și mai ales, desecretizate sau nu aceste documente, mai ales că nu văd niciun fel de acțiune din partea niciunui fel de instituție a statului român, din sistemul de securitate al statului român, în urma lucrurilor care s-au spus în CSAT și le-am aflat și noi acum”, a spus, la digi24, Crin Antonescu, citat de adevarul.
În opinia lui Crin Antonescu, cele menționate în raportul CSAT demonstrează vulnerabilități uriașe.”S-a văzut că sistemul de securitate despre care toți credeam că este foarte puternic-mai puternic decât trebuie, gândeau unii dintre noi – a fost penetrat, spulberat într-un mod care pur și simplu ne îngrozește”, consideră el.
Pe de altă parte, referitor pactul semnat miercuri de partidele pro-europene, Antonescu spune că acesta va fi inutil dacă la Cotroceni va ajunge Călin Georgescu.
”Dacă, repet, candidatul Rusiei câștigă Președinția României, acest acord devine inutil. Impactul politic, psihologic, impactul internațional va fi atât de puternic, pentru că nu am încredere că partidele românești, parlamentarii români și sistemul democratic românesc e suficient de solid ca să facă față unei asemenea lovituri”, consideră fostul lider liberal.
Președintele României, Klaus Iohannis, a desecretizat, miercuri, informațiile prezentate de SRI, SIE, MAI și STS în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 noiembrie, cu privire la campania în mediul online pentru candidatul independent Călin Georgescu.
Potrivit documentelor desecretizate, Georgescu a beneficiat de o „campanie coordonată în special pe platforma TikTok” și din care a făcut parte o rețea de 25.000 de conturi.
Cetățeanul român Bogdan Peșchir a fost implicat în finanțarea promovării lui Călin Georgescu pe Tiktok, potrivit documentelor. De asemenea, a fost identificat un tipar acțional similar identificat la nivelul Ucrainei activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret, campania informațională „Echilibru și verticalitate” este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Federația Rusă în Ucraina, arată documentele.
SUA avertizează că progresele obţinute cu greu de România în ancorarea sa în comunitatea transatlantică ”nu pot fi puse sub semnul întrebării de actori străini” care încearcă să devieze politica externă a României de la alianţele sale occidentale. Într-un comunicat al Departamentului de Stat de la Washington, se mai arată că datele din raportul CSAT ”ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral”.