Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, se declară de acord cu decizia de a nu se supune votului Parlamentului suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, întrucât ”nu ar servi decât unei maşini de propagandă deşănţată”. Iohannis, afirmă Antonescu, nu încalcă Constituţia, ci doar respectă decizia Curţii Constituţionale şi va pleca oricum de la Palatul Cotroceni în jurul datei de 18 mai.
Întrebat, duminică, la Antena 3, dacă ar trebui sau nu să se voteze în Parlament suspendarea lui Klaus Iohannis din funcţie, Crin Antonescu a afirmat: ”Nu sunt liderul vreunuia dintre partidele care compun coaliţia, nu sunt nici măcar parlamentar, deci, cu alte cuvinte, decizia e în afara puterii mele de a o influenţa. Pot, însă, să vă spun că sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat sau cu un vot împotrivă”.
Antonescu a explicat că are două motive pentru care se declară de acord. ”Primul, că omnul Klaus Iohannis, oricâte lucruri i s-ar putea reproşa şi i se reproşează, slavă Domnului, nu a încălcat, în această situaţie, Constituţia. E o decizie a Curţii Constituţionale pe care nu face decât să o aplice. În al doilea rând, pentru că, practic, asta nu ar servi decât în continuare unei maşini de propagandă deşănţată care ar face ca şi perioada asta, până la alegerile pregătite pentru luna mai, să fie parazitată de un scandal legat de mandatele lui Klaus Iohannis”, a mai declarat Crin Antonescu.
El afirmă că suspendarea lui Iohannis din funcţie ar aduce o instabilitate a României, pe plan extern. ”Bilanţul mandatelor lui Klaus Iohannis poate să facă şi e normal să facă subiectul dezbaterilor în campania electorală, dar nu are niciun rost pentru că se suprapun, pur şi simplu calendarele. Şi mai e ceva, pentru cine crede că are importanţă chestiunea asta. E vorba de o imagine de instabilitate care s-ar accentua în presa internaţională, în faţa partenerilor de tot felul, şi anume că România este zguduită de o succesiune de frisoane din punct de vedere politic. Cumva asta ne-ar mai lipsi. Şi la ce bun? În fond, domnul Klaus Iohannis, aplică, fără să încalce Constituţia, o decizie a Curţii şi va pleca oricum de acolo, în jurul datei de 18 mai”, a subliniat Antonescu.
Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au respins, în şedinţa de sâmbătă seară, supunerea la vot, în plenul Parlamentului, a solicitării POT de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis.
”Ştiu că această suspendare ar trece şi că inclusiv parlamentarii lor ar vota pentru, altfel ar fi lăsat-o să ajungă la vot”, a afirmat liderul POT, Anamaria Gavrilă.
La rândul său, liderul AUR, George Simion, a susţinut că ”parlamentarii «puterii» iau procedurile parlamentare în derâdere: nu vor să pună la vot suspendarea lui Iohannis: 16 voturi contra. 8 pentru”.
Candidatul coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, afirmă, duminică seară, că asocierea cu actuala coaliţie şi actuala majoritate este, cel puţin la prima vedere, principala sa vulnerabilitate în aceste alegeri, întrucât coaliţia ”nu atinge cote de popularitate foarte mari”. Antonescu afirmă că adversarii politici vorbesc despre ”un grup de putere care doreşte în chip ilegitim să se menţină” şi l-au propus pe el pentru Preşedinţie, lucru complet neadevărat. Coaliţia s-a format în urma unor alegeri, iar discuţia dintre el şi partidele componente a fost extrem de transparentă.
Crin Antonescu a fost întrebat, duminică, la Antena 3, care este cea mai mare vulnerabilitate a sa şi a răspuns: ”Probabil, cel puţin la prima vedere, cred că asocierea cu actuala guvernare, cu actuala majoritate, care nu este într-o situaţie foarte fericită, nu atinge cote de popularitate foarte mari şi care este prezentată de adversarii politici, de tot felul de opoziţii existente, drept un grup de putere care doreşte în chip ilegitim să se menţină acolo şi care m-a găsit pe mine drept candidat al acestui mecanism aproape ilegitim de putere. Nu-i adevărat”.
Potrivit lui Antonescu, ”coaliţia actuală s-a constituit pe baza unui vot foarte recent, pe baza votului dat de cetăţeni”.
”Asocierea mea cu această majoritate, cu acest grup de partide, este una cât se poate de transparentă şi care nu are de-a face cu ce au guvernat sau cu ce guvernează acum. Dacă voi deveni preşedinte, evident că atunci voi avea de-a face şi vom avea de-a face, dar deocamdată nu”, a adăugat candidatul propus de coaliţia PSD-PNL-UDMR şi minorităţi.
Acesta afirmă că, dacă se bazează pe adevăr, aceasta este principala vulnerabilitate. ”Presupun că, din punct de vedere electoral, aceasta este cea mai importantă vulnerabilitate, dacă e să vorbesc despre lucruri reale. Dacă e să vorbesc despre şuvoiul de minciuni care n-au încetat (…) aici, cum să vă spun, despre minciuni, despre insulte, n-ai ce să spui, dacă e o chestiune concretă o respingi, o demontezi, iar cu insultele n-ai cum să te lupţi”, a mai declarat Antonescu.
Crin Antonescu a fost validat, în congrese extraordinare, de PSD, PNL şi UDMR pentru a candida la alegerile prezidenţiale din 4 mai.
Candidatul coaliţiei de guvernare pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, i-a răspuns, duminică seară, lui Victor Ponta (PSD) care l-a acuzat că ar fi ”candidatul sistemului”: ”Este ridicol să spui asta, dar oricine are dreptul să se facă de râs”. Antonescu a subliniat că niciodată nu a avut vreo relaţie cu şefi ai serviciilor secrete, cu agenţi sau cu foşti ofiţeri recalificaţi.
Crin Antonescu a fost întrebat, duminică seară, la Antena 3, dacă este candidatul sistemului, aşa cum l-a acuzat Victor Ponta: ”Vom discuta o dată cu domnul Ponta despre sistem. Nu ştiu de ce trebuie să iau în serios toate declaraţiile făcute de la gard. De la gard de la Mara a Largo, de la gard acuma de la Bucureşti. Nu sunt candidatul sistemului. Nu ştiu ce se înţelege prin sistem. Dacă prin sistem se înţeleg acele forţe oculte, nedemocratice care ar influenţa jocul politic în România, care nu îl lasă acum pe domnul Ponta să lupte pentru români, care îl împiedică pe domnul Georgescu să ne ridice na naţiune, să ne facă mari cum nu am fost niciodată, nu ştiu ce are în vedere”.
Antonescu a subliniat că tot ce a avut a fost la vedere, el fiind votat de oameni pentru funcţiile pe care le-a deţinut.
”Eu tot ce am avut în politică a fost la vedere şi a fost obţinut printr-un vot al cetăţenilor. Eu, în 25 de ani de politică activă, am fost la vedere, în timpul Guvernului Tăriceanu, ca parlamentar, nu membru al Guvernului. Am fost ministru 3 ani şi îmi aduc aminte cu plăcere şi am lăsat ceva în urma mea, ceva ce funcţionează şi azi, ministru al Sporturilor în timpul Convenţiei Democratice şi am mai fost doi ani cu USL, în calitate de preşedinte de partid, cu însuşi persecutatul şi prigonitul de astăzi Victor Ponta”, a mai declarat Antonescu.
El a subliniat că nu a avut niciun fel de relaţii cu şefii serviciilor secrete, iar cine susţine aceste lucruri se face de râs.
”Nu am avut niciun fel de relaţii, nici cu şefii serviciilor secrete, nici cu agenţii lor, nici cu foşti ofiţeri recalificaţi, nu am avut niciodată, sub nicio formă, vreo relaţie cu tot acest păienjeniş pe care îl descriu foarte bine şi memoriile domnului Sebastian Ghiţă şi ale doamnei Elena Udrea şi ale domnului Victor Ponta. Deci nu sunt candidatul sistemului, este ridicol să spui asta, dar oricine are dreptul să se facă de râs”, a adăugat Antonescu.
Deputatul PSD Victor Ponta a afirmat, duminică, după Congresul extraordinar al PSD, la care nu a putut să ţină un discurs, că actuala coaliţie nu îi ascultă pe români şi că un singur candidat dintre cei anunţaţi, Călin Georgescu, vorbeşte despre ”schimbare radicală”, în timp ce ”ceilalţi sunt oamenii sistemului”.
”Românii au dat un semnal foarte clar în noiembrie, s-au săturat de acest sistem falimentar al lui Iohannis, s-au săturat de aranjamente între şefi de partide, vor să fie auziţi, vor să fie ascultaţi şi vor să facă o schimbare radicală. Din păcate, coaliţia nu-I ascultă pe români, prin desemnarea unui candidat al trecutului, al sistemului, candidat al nimănui pentru nimic, arată că nu vor să facă schimbare, vor să perpetueze tot ceea ce a fost rău în aceşti zece ani. Azi, un singur candidat anunţat, Călin Georgescu, vorbeşte despre schimbare radicală, ceilalţi sunt oamenii sistemului, vor să ţină sistemul. Ştiu că vor să-l scoată din competiţie, vor să închidă gura tuturor”, a susţinut Victor Ponta, duminică, după Congresul extraordinar al PSD la care a fost validată candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale.