Crin Antonescu nu exclude și varianta în care PSD să nu îi susțină candidatura, însă se declară destul de convins că va fi candidatul comun.
„Coaliția a răspuns la solicitările mele. A stabilit o dată a alegerilor, și de asemenea, din discuțiile pe care le-am avut cu domnul prim-ministru si cu domnul Bolojan, am înțeles că până la sfârșitul lunii, începutul lunii februarie, deciziile sa fie luate în partide”, a declarat Crin Antonescu.
„Orice s-ar putea întâmpla (n.red. în legătură cu candidatura sa). Nu mă deranjează că dânșii fac sondaje, aștept doar decizia pe care ei trebuie să o ia. O decizie, până nu e luată are mai multe variante. Se poate întâmpla orice. Eu nu am pretins să nu se facă sondaje. Am spus doar că e foarte bine ca decizia să fie luată cât mai repede. Faptul că mai multe personalități sunt măsurate, nu am nicio problemă cu acest lucru. E chestiune internă, e în dreptul fiecărui partid să facă ce cercetări vrea cu cine vrea”, a declarat acesta.
„Dacă e vorba de ce simt eu, o să fiu foarte sincer și vă spun că sunt aproape convins că această candidatură a mea va fi validată. Nu mă simt deloc nesigur sau inconfortabil că nu voi fi candidatul Coaliției. Eu nu m-am plâns că aș fi nesigur. Nu s-a schimbat în această privință nimic. Nu știu cine va fi măsurat în aceste sondaje. Am discutat și cu Ilie Bolojan și cu Marcel Ciolacu. Ambii președinți de partid sunt niște oameni care au semnat acel protocol și punctul lor de vedere este cât se poate de clar.
Avem un calendar rezonabil de apropiat în care să se clarifice. Sunt niște oameni care au stabilit aceste date (n.red. ale alegerilor: 4 și 18 mai), cu care am discutat argumentele pentru care au stabilit aceste date și că luni vor da actul guvernamental necesar cu aceste date, eu îi cred. Vom vedea luni.
Eu, în momentul în care una dintre aceste formațiuni ar invalida candidatura mea, aș considera episodul încheiat. Discuția este foarte simplă”, a mai spus Crin Antonescu, la Antena 3.
Președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Tudose, a anunțat, joi, că deși Coaliția a decis susținerea candidaturii comune a lui Crin Antonescu la prezidențiale, vor fi comandate și sondaje de opinie. Tudose nu a vrut să spună cine vor fi cei măsurați în aceste sondaj, însă a spus că este vorba despre un sondaj mai amplu care va măsura și „starea de spirit a populației”.
Liderii Coaliției, reuniți miercuri seara, la Palatul Victoria, după ultimatumul dat de Crin Antonescu, s-au reangajat ca acesta va rămâne candidatul PNL-PSD-UDMR la alegerile prezidențiale și că luni, PSD și PNL vor stabili calendarul clar al validării statutare a candidaturii.
PSD și PNL vor face, însă, sondaje de opinie separate pentru a determina ce candidat are cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale. Printre cei care vor fi măsurați sunt și cei doi lideri ai Coaliției, Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan.
Crin Antonescu face dezvăluiri din ședința Coaliției. Culisele negocierilor dintre el și Marcel Ciolacu
Crin Antonescu a dezvăluit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 discuțiile pe care le-a avut cu liderii din coaliție. Acesta a declarat că premierul Marcel Ciolacu susține varianta candidaturii lui Antonescu și că i-a transmis că nu va candida și el în cursa prezidențială.
„Am vorbit cu Marcel Ciolacu. În această materie, domnul președinte al PSD-ului a reafirmat calitatea semnăturii pe care a angajat-o, a vorbit despre un calendar care merge undeva până la sfârșitul lunii, începutul lunii februarie, pentru un congres. Statutul PSD-ului îi obligă”. Antonescu a mai adăugat că „numai un congres poate să desemneze candidatul partidului la prezidențiale, indiferent că acel candidat este sau nu membru al partidului respectiv ”.
Întrebat dacă Ciolacu i-a spus personal că rămâne varianta candidatului susținută de premier, Crin Antonescu a spus că „da” și că acesta nu ar intenționa să intre din nou în cursa prezidențială „de vreme ce susține” candidatura lui Antonescu.
Crin Antonescu a mai declarat și că, dacă unul dintre cele trei partide decide la un moment dat că are alt candidat, el nu mai candidează: „Deci în momentul în care, ceea ce, repet, e foarte posibil (…) ca unul din partide, cel puțin unu, la congresul sau, forul respectiv zice nu (…), atunci evident că acest acord privitor la candidatura comună a căzut”.
Acesta a afirmat, la întrebarea despre cum poate fi și candidat independent și membru de partid, că: „Intenționez să demisionez din Partidul Național Liberal și deci, din punct de vedere juridic independent să candidez, un independent susținut de această coaliție. Președinția României în următorii ani va fi o povară, nicidecum un ‘hortus deliciarum’, (o grădină a plăcerilor)”.