Crin Antonescu reacționează după ce vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat din nou, joi, anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut din România. Vicepreședintele american a declarat că nu poți avea valori democratice comune cu Statele Unite dacă “anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul”.
În opinia lui Antonescu, președintele interimar Ilie Bolojan sau premierul Marcel Ciolacu ”ar trebui (…) să încerce să vorbească cu JD Vance”.
”Ar trebui ca cineva din statul român, de pe o poziţie – preşedintele interimar, prim-ministrul – să încerce să vorbească cu JD Vance, care nu este un politician, ci vicepreşedintele Statelor Unite. Aceasta atâta vreme cât aveam de-a face cu o a doua, şi de data aceasta foarte clară referire la ceva ce s-a întâmplat în România şi la faptul că nu am avea, cel puţin în această privinţă, valori comune. Este o afirmaţie puternică, tare, peste care este greu de trecut”, a spus, pentru b1tv, Crin Antonescu.
Candidatul pentru Cotroceni al coaliției a mai spus că, în oglindă cu declarația lui JD Vance, și România ar putea susține că nu prea are valori comune cu SUA, câtă vreme reprezentanții administrației americane susțin că ”Zelenski a fost agresor, iar domnul Putin victimă”.
”Am putea să spunem şi noi, de exemplu, că nu prea avem valori comune dacă spunem că Zelenski a fost agresor, iar domnul Putin victimă. Dar eu cred că este interesul nostru, în primul rând, să inventariem chiar valorile comune, pentru că, totuşi, sunt. În legătură cu această neînţelegere să ne lămurim”, a declarat Crin Antonescu.
Citește și Crin Antonescu: Călin Georgescu este un mincinos, o stafie a fostei Securităţi
În același context, Crin Antonescu a explicat de ce a propus o ședință a CSAT și o reuniune a liderilor partidelor democratice şi pro-occidentale din România.
”Eu am propus o şedinţă a CSAT şi, mai ales, o reuniune a liderilor partidelor democratice şi pro-occidentale din România, pentru că au circulat declaraţii – aici nu avem ceva concret, sper să nici nu avem – în legătură cu o reîmpărţire explicită a sferelor de influenţă, în dialogul ruso-american, care să afecteze direct interesele de securitate ale României. Aceasta, având în vedere poziţionarea regimului Putin, a Kremlinului, exprimată după 2008, după 2014 dar mai ales în preajma izbucnirii războiului din Ucraina pe care reamintesc, l-a declanşat Rusia, invadând Ucraina”, a explicat Antonescu.
Fostul lider liberal s-a referit și la cererile Rusiei pentru dezafectarea unor baze NATO din România, subliniind că un astfel de demers ar lovi interesele de securitate ale țării noastre.
”Aceste cereri ruseşti cuprindeau dezafectarea unor baze militare NATO de pe teritoriul României. Or este deja un lucru care vine în inima sistemului de securitate şi intereselor de securitate ale României. De aceea, am considerat că este nevoie de un CSAT (o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării – n.r.), mai ales că şi preşedintele interimar evocase iminenţa unui astfel de consiliu după informaţiile cu care venea de la Paris şi pe agenda care este arzătoare. Iar această reuniune a liderilor partidelor pro-occidentale din România ar putea fi prilejul unei reafirmări de poziţie şi a unei consolidări de consens pe ceea ce înseamnă poziţia de fond a României în această privinţă. De ce? Pentru ca să nu existe riscul ca peste capul României, oricine, la un moment dat, să ia decizii care ne-ar putea afecta interesele vitale de securitate”, a spus Antonescu.