În opinia președintelui liberal, o astfel de atitudine este importantă pentru toate statele din centrul și estul Europei, care au cunoscut „trauma” regimului comunist și a ocupației sovietice și ar arăta determinarea administrației americane de a-și menține implicarea, atenția și angajamentele față de această zonă a Europei.
Președintele PNL apreciază că acest moment este cel mai dificil în relațiile dintre Occident și Rusia de la încheierea Războiului Rece.
„Criza din Ucraina reprezintă o provocare nu doar pentru stabilitatea și pacea din zona Mării Negre, ci și pentru modul în care Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și NATO vor înțelege să acționeze ferm împotriva politicii dure, de redesenare a frontierelor, promovată prin presiuni economice și politice și culminând cu agresiunea militară”, consideră liderul PNL, potrivit unui comunicat de presă.
Antonescu a mai arătat că este inadmisibil ca la 25 de ani după căderea Cortinei de Fier cineva să mai încerce aplicarea politicii sferelor de influență.”Trebuie să spunem răspicat că Ucraina se află în fața unei agresiuni militare din partea Federației Ruse, că referendumul din Crimeea este ilegitim din punct de vedere al dreptului internațional”, se mai arată în comunicatul semnat de Crin Antonescu.
Liderul PNL face apel la o acțiune conjugată a UE și a Statelor Unite, pe care o vede ca necesară și ca pe un „semn al unei voințe de a împiedica orice politică de forță pe continent”.
„Ca liberal, am afirmat de la începutul anilor ’90 că destinul politic al României nu poate fi decât în NATO și alături de SUA, iar astăzi cred că speranțele multor români, multor est-europeni, inclusiv a celor peste 400.000 de cetățeni ucraineni de etnie română, se îndreaptă spre Statele Unite. România împarte 650 de kilometri de graniță cu Ucraina, o țară care are dreptul să trăiască într-o Europă a valorilor democratice, valori pe care SUA le-au apărat de atâtea ori”, afirmă Antonescu.