„Mi se pare cu totul şi cu totul întristător faptul că cineva care nu candidează la Congres, nu a candidat pentru un post de ministru, care nu a candidat la conducerea unui grup parlamentar, care nu foloseşte circuitele competiţionale ale partidului, discuţiile deschise şi permanente ale forurilor politice în care este membru pentru a putea propune, critica sau candida face declaraţii de natură evident să afecteze poziţia PNL, imaginea PNL şi imaginea USL”, a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.
El a menţionat că tema candidatului la alegerile prezidenţiale din partea USL nu este una de actualitate şi a amintit că, în cadrul Uniunii, nişte congrese au stabilit „foarte clar” asupra candidaturii la viitorul scrutin.
„În PNL această chestiune a fost tranşată, în partidele din USL, în USL a fost tranşată”, a adăugat liderul PNL.
Crin Antonescu a spus că nu susţine excluderea lui Tăriceanu din PNL, aşa cum au sugerat alţi colegi din partid, dar a declarat că acesta trebuie să se hotărască dacă mai vrea să fie în partid sau nu.
„Eu nu împărtăşesc ideea excluderii, (…) am pledat şi împotriva propunerii de excludere a domnului Chiliman. Tot ce-mi doresc este ca în acest Congres să discutăm şi să decidem tot ce e de decis, inclusiv o punere în discuţie a acestei candidaturi (la prezidenţiale, n.r.) de către domnul Tăriceanu. Înţeleg şi de la domnul Tăriceanu că sunt mulţi, dar nu putem să aflăm un nume. Cu excluderi sau fără – eu nu susţin o asemenea propunere – totuşi partidul acesta are dreptul la stabilitate şi la seriozitate în faţa alegătorilor”, a susţinut Antonescu.
El a precizat că nu se pot pune în discuţie „în fiecare zi deciziile unor congrese”, ci numai în cadrul unei alte reuniuni de acest tip.
„Ar trebui să ne gândim aşa: dar dacă mor până atunci. Asta le-a mai rămas domnului Tăriceanu sau domnului Chiliman să spună: «dom’le, noi nu avem candidat, că poate moare până atunci», lucru care se poate întâmpla, Doamne fereşte, cu oricare dintre noi. Numai bunul Dumnezeu, nu vreun congres hotărăşte asta. Nu se face aşa politică, nu se poate face aşa politică”, a mai susţinut liderul PNL.
Totodată, Antonescu a admis faptul că Statutul PNL a fost încălcat prin declaraţiile publice.
„Da, faptul că mă pronunţ împotriva excluderii în acest moment nu înseamnă că nu apreciez că s-a încălcat grav Statutul, dar e unul din motivele pentru care am şi solicitat convocarea acestui Congres, pentru a lămuri aceste lucruri şi în speranţa că lămurindu-le evităm şi excluderi pe care nimeni nu le doreşte şi care nu sunt de dorit în niciun partid”, a mai explicat preşedintele PNL.
Totodată, liderul PNL a precizat că a încercat să limiteze un val de reacţii din PNL în ceea ce priveşte ieşirile fostului premier.
„Au existat şi reacţii mai dure a unor colegi, eu spre deosebire de ceea ce cred unii nu am făcut decât să încerc să limitez un val de comunicare publică şi de contrareacţie la aşa ceva. Nu am şi nu am avut niciodată sentimentul că există ce nu putem discuta, ce nu putem propune sau ce nu putem decide în PNL. Am însă convingerea şi am avut-o întotdeauna că nu ne putem bate joc de munca a mii şi mii de colegi, că nu ne putem bate joc de numele acestui partid şi că aceia dintre noi care au ajuns în situaţia de marionete ale propagandei lui Traian Băsescu trebuie să decidă dacă mai doresc să continue să facă parte, să reprezinte şi să servească PNL. Decizia este lor, decizia nu a fost şi nu poate fi decât în cazuri de forţă majoră una administrativă”, a mai afirmat Antonescu.
Fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri, că cel care va candida din partea PNL la alegerile prezidenţiale ar trebui desemnat în urma unor alegeri interne la care să participe toţi membrii partidului. Totodată, Tăriceanu apreciază că acest lucru nu ar trebui făcut până în primăvara anului 2014.
„PNL are responsabilitatea de a alege cel mai bun candidat, ce are şanse să câştige alegerile prezidenţiale, Propunerea pe care doresc să o fac este organizarea unui scrutin de alegeri interne. Este o practică utilizată în ţări precum Franţa, Marea Britanie, Statele Unite sau Israel”, a afirmat Tăriceanu.
Declaraţia lui Călin Popescu Tăriceanu a fost atacată dur de colegii din PNL. Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a declarat că în cazul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu se impune excluderea din partid pentru „prejudicii de imagine adus PNL”.
De asemenea, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu i-a replicat, vineri, senatorului liberal Călin Popescu-Tăriceanu, precizând că decizia cu privire la candidatul pentru alegerile prezidenţiale din partea USL a fost luată deja în Congresele PNL, PSD şi PC.