Crin Antonescu: Mă voi implica activ în campania pentru referendum VIDEO

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că intenţionează să se implice activ în campania pentru referendumul din 29 iulie, în sensul în care va face tot posibilul să convingă lumea să iasă la vot. Antonescu a mai vorbit, printre altele, şi despre raportul pe Justiţie al Comisiei Europene.
Romania TV
18 iul. 2012, 13:13
Crin Antonescu: Mă voi implica activ în campania pentru referendum VIDEO

„Vreau să anunţ fără echivoc că în zilele care au mai rămas până la referendum mă voi implica direct şi la vedere în campanie. Voi face cu toate mijloacele mele apel la participarea cetăţenilor la referendum, la desluşirea interesului pe care acest referendum îl prezintă pentru fiecare cetăţean al ţării. Toţi au dreptul de a veni sau nu la referendum, dar oamenii trebuie să ştie în ce măsură soarta lor se leagă de acest referendum”, a spus Crin Antonescu în declaraţia făcută miercuri la Palatul Cotroceni.

RTV.NET vă prezintă cele mai importante declaraţii ale preşedintelui interimar Crin Antonescu.

– Câteva cuvinte despre raportul Uniunii Europene. Pe fond, dincolo de ceea ce deja reprezentanţii Guvernului, primul ministru şi ministrul Justiţiei, dincolo de ce oameni politici, comentatori, analişti, au spus despre conţinutul acestui raport, nu aş mai adăuga decât consideraţii de ordin general. Prima este că în acest raport Comisia Europeană reafirmă în mod explicit valori şi principii cu care suntem cu toţii categoric de acord. Este în deplină concordanţă cu ceea ce credem noi toţi aici în România, să reafirmăm principiul deplinei independenţe a justiţiei de factorul politic, respectarea hotărârilor CC, respectarea regulilor fundamentale ale democraţiei şi statului de drept. Pe de altă parte, există o serie de evaluări legate de situaţia politică din România şi în această zonă îmi păstrez evaluările, aprecierile, rezervele în unele privinţe, pe care le-am formulat când am discutat despre draftul acestui raport.

– Important şi îmbucurător este că se reintră în normalitate, că se fac paşi pe calea comunicării şi a înţelegerii şi din partea Comisiei Europene a ceea ce se întâmplă sau nu în România şi a înţelegerii de către Guvernul României a criteriilor UE şi Comisiei Europene.

– Apreciez efortul preşedintelui CE de a relua această comunicare normală şi pe cel al primului ministru al României de a da consistenţă acestui dialog esenţial.

România nu este şi nu va fi izolată. Cu aceste mecanisme de monitorizare, România va fi o ţară din ce în ce mai europeană, mai conectată la standardele, exigenţele şi mecanismele europene. România nu are doar această temă despre care s-a discutat mult în ultimii cinci ani, mecanismul de comunicare şi verificare. România are o temă mai mare, care are nevoie de soluţii cât mai curând, anume de a face mai puţină figuraţie în UE şi structurile ei. Va trebui cât mai repede posibil să pregătim şi să trimitem o armată de oameni competenţi, de experţi autentici, care să pregătească în România formule şi politici pe care să încerce să le implementeze în instituţiile europene. Şi asta e problema României, nu doar de a trece din când în când examene de bună purtare.

– În al doilea rând aş vrea să remarc încă o dată ceva ce s-a observat şi se discută mai puţin pe scena publică dominată de bătălia pentru referendum şi pentru Europa, şi anume că avem un Guvern care încearcă să facă nişte lucruri şi în sprijinul căruia, ca preşedinte interimar, mă pronunţ categoric şi îi chem şi pe cei care au bune intenţii. Guvernul are problemele de natură economică, problemele care ţin de echilibrul social devastat de guvernările anterioare şi pe cea a gestionării banului public, a destructurării reţelelor care funcţionează pe spatele banului public.

În nici 2 luni şi jumătate, guvernul Victor Ponta a pornit acţiuni hotărâte şi necesare şi trebuie sprijinit. În domeniul economic, măsurile luate sunt foarte importante şi sper că vor fi însoţite de altele care să oxigeneze mediul de afaceri românesc şi să scoată din sufocare bugetul, echilibrul social al României şi prosperitatea cetăţenilor.

 – Acest Guvern pare şi sper să fie primul care are curajul să atace reţele foarte puternice ale reţelei de corupţie din România. A făcut paşi în acest sens, de a începe cu adevărat lupta cu aşa numiţii băieţi deştepţi, şi pregăteşte câte un audit pe fiecare minister pentru a arăta nu neapărat că vinovaţi de sărăcia României sunt mult mai mulţi decât cei despre care discutăm.

– Odată încheiată această criză de comunicare în plan internaţional şi intern vreau să anunţ fără echivoc că în zilele care au mai rămas în campania pentru acest referendum mă voi implica direct şi la vedere în această campanie. Voi face cu toate mijloacele mele apel la participarea cetăţenilor la referendum, la desluşirea interesului pe care acest referendum îl prezintă pentru fiecare cetăţean al ţării. Toţi au dreptul de a veni sau nu la referendum, dar oamenii trebuie să ştie în ce măsură soarta lor se leagă de acest referendum. Indiferent cât de mult o să placă sau nu acest lucru actorilor politici, de comentariile care se vor face, anunţ deschis intenţia mea de a participa intens la campania pentru referendum.

– Pentru toate acele părţi bune, pentru toate acele succese pe care raportul le consacră şi le apreciază ca atare îi felicit pe toţi profesioniştii, pe toţi magistraţii din sistemul judiciar care au făcut posibile aceste progrese. Ei au o muncă de maximă importanţă şi dificultate. Şi tuturor celor care au luat decizii fără a ţine cont de influenţe politice, tuturor le adresez mulţumiri. România trebuie să meargă în această privinţă pe aceleaşi principii pe care le-am angajat toţi. Am putea, sigur, să găsim şi motive de nemulţumire care nu sunt în raport, de exemplu să nu mai avem în curând un preşedinte al României care afirmă public că are informaţii despre dosare, că le cunoaşte şi că ştie cum ar trebui soluţionate. Dacă şi Comisia este de acord că anumite numiri ar trebui să fie mai transparente, să existe o mai mare informare în legătură cu cine sunt aceşti oameni, ar fi foarte bine. Nu am avut aşa ceva când doamna Kovesi sau domnul Morar au fost numiţi. Dar când vor avea loc alte numiri, dacă va avea loc o asemenea informare, ar fi un lucru de salutat.

– Nu ştiu exact forma în care s-au finalizat amendamentele. Înţeleg că una este cu intervalul clar 7-23, una cu abilitarea Guvernului. Cred că este acelaşi lucru, pentru că din câte am auzit, şi Guvernul, primul ministru, se gândea tot la intervalul 7-23. Cred că este o formulă normală, dă şansa cât mai multor cetăţeni să participe la vot.

– Înţeleg că şi Comisia de Apărare din Senat a deschis o procedură de analizare a acestei situaţii. Dacă se va impune convocarea CSAT, se va convoca.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'