Acele vremuri par să fi dispărut de mult. Crin Antonescu a fost învins luni de Klaus Iohannis în bătălia pentru desemnarea candidatului PNL la alegerile prezidenţiale din această toamnă.
Crin Antonescu şi-a început parcursul politic în primii ani post-revoluţionari, după ce a renunţat la cariera de istoric. Este ales deputat în 1992, având la activ patru mandate de deputat şi două de senator, ultimul fiind în curs. Practic, este unul dintre cei mai vechi parlamentari, activând în Camera Deputaţilor sau Senat din 1992 până în prezent, fără întrerupere.
După ce a aderat la Partidul Național Liberal, Antonescu a ajutat la organizarea organizației din Tulcea a partidului. A demisionat din PNL și a trecut prin alte două partide: Partidul Alianței Civice (PAC) și PL ’93. A revenit în PNL odată cu reunificarea mișcării liberale, prin care au fost înglobate în PNL toate formațiunile liberale existente la acea dată pe scena politică românească. În 1995 a fost ales vicepreședinte al PNL și, ulterior, lider al delegației liberale din Camera Deputaților, unde a avut această funcție pentru două mandate neconsecutive.
SONDAJ INEDIT: Ce îi deranjează pe români la Ponta, Iohannis şi Crin Antonescu
Între 20 martie 2009-26 mai 2014 Crin Antonescu a fost președinte al PNL. Este perioada sa de vârf. Mai mult, este ales președinte al Senatului României în 2012, funcţie pe care o ocupă până în martie 2014, când a demisionat. A fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009, unde s-a clasat pe locul al treilea.
În februarie 2011 se formează USL, fiind unul dintre co-preşedinţi, alături de Victor Ponta, preşedintele PSD. Odată cu formarea USL, devine candidatul acestei alianţe la alegerile prezidenţiale, în timp ce Victor Ponta va ocupa funcţia de premier. În perioada 10 iulie 2012 – 31 august 2012 a fost președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.
Crin Antonescu, pe vremea când era candidatul USL la prezidenţiale, alături de Victor Ponta
SONDAJ: Care sunt cele mai apreciate tandemuri Preşedinte-Premier
Cât a fost pe cai mari, ocupând funcţia supremă în stat, de preşedinte interimar, s-a remarcat prin atacuri virulente la adresa cancelarului Germaniei, Angela Merkel, dar şi prin negarea existenţei celor 11 întrebări înaintate de Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, privind situaţia din România. Mai mult, a participat la un miting USL la Timişoara, lucru pe care l-a criticat ulterior la adresa lui Traian Băsescu, prin implicarea acestuia alături de Mişcarea Populară.
„Să-l ia in Germania doamna Merkel, Germania e o țară mare, prosperă, să-i dea acolo o bucațică de pământ lui Băsescu si PDL-ului, să se joace acolo de-a Băsescu. În România, nu!„, ataca Antonescu, când nu-şi mai încăpea în piele.
„Nu e admisibil, nu e acceptabil să dai declaraţii pe ce ţi-a spus Băsescu la telefon, aşa cum a făcut doamna Angela Merkel. Nu se poate să fii ditamai preşedinte de Comisie Europeană, ca domnul Barroso, şi din vacanţă de undeva să-i mai trimiţi o scrisoare domnului Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici”, se răţoia Crin.
Celebră a rămas şi promisiunea lui Antonescu că se va retrage din politică, dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni:
„Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis de verdictul poporului, oricum ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică„, promitea Crin Antonescu în plenul reunit al Parlamentului la data de 6 iulie 2012.
Crin Antonescu, pe vremea când era preşedinte interimar
În februarie 2014, decide, împreună cu PNL, să iasă din USL, pierzând, astfel, locul de candidat la alegerile prezidenţiale din partea acestei alianţe.
Imediat după aceste alegeri, îşi dă demisia din partid şi renunţă la candidatura la alegerile prezidenţiale, dar se răzgândeşte ulterior, menţionându-şi disponibilitatea de a candida. Pe 21 iulie este învins de Klaus Iohannis în cursa internă din PNL pentru stabilirea candidatului la prezidenţiale.