CRIN ANTONESCU, mărire şi decădere: Istoria unui profesor de istorie, ajuns pe podiumul prezidenţial FOTO

Era o vreme când nimic nu mai era deasupra lui Crin Antonescu, când nu mai avea niciun oponent pe măsură, iar singurii egali erau greii lumii. Era o vreme când Crin Antonescu era preşedinte interimar şi cu şanse uriaşe la alegerile prezidenţiale. Era o vreme când Crin era candidatul USL la preşedinţie şi, iarăşi, cu cele mai mari şanse la prezidenţiale.
Romania TV
22 iul. 2014, 06:34
CRIN ANTONESCU, mărire şi decădere: Istoria unui profesor de istorie, ajuns pe podiumul prezidenţial FOTO

Acele vremuri par să fi dispărut de mult. Crin Antonescu a fost învins luni de Klaus Iohannis în bătălia pentru desemnarea candidatului PNL la alegerile prezidenţiale din această toamnă.

Crin Antonescu şi-a început parcursul politic în primii ani post-revoluţionari, după ce a renunţat la cariera de istoric. Este ales deputat în 1992, având la activ patru mandate de deputat şi două de senator, ultimul fiind în curs. Practic, este unul dintre cei mai vechi parlamentari, activând în Camera Deputaţilor sau Senat din 1992 până în prezent, fără întrerupere.

După ce a aderat la Partidul Național Liberal, Antonescu a ajutat la organizarea organizației din Tulcea a partidului. A demisionat din PNL și a trecut prin alte două partide: Partidul Alianței Civice (PAC) și PL ’93. A revenit în PNL odată cu reunificarea mișcării liberale, prin care au fost înglobate în PNL toate formațiunile liberale existente la acea dată pe scena politică românească. În 1995 a fost ales vicepreședinte al PNL și, ulterior, lider al delegației liberale din Camera Deputaților, unde a avut această funcție pentru două mandate neconsecutive.

SONDAJ INEDIT: Ce îi deranjează pe români la Ponta, Iohannis şi Crin Antonescu

A fost ministru al Tineretului și Sportului în timpul guvernării CDR (în perioada 1997 – 2000), când a inițiat un pachet de reforme, cea mai remarcabilă fiind renta viageră oferită atleților cu performanțe olimpice semnificative. Este singurul ministru pe care l-a dat județul Tulcea după Revoluție până în 2012.
 
Crin Antonescu, pe vremea când era Ministrul Sportului
 
(w500) Crin Anton

Între 20 martie 2009-26 mai 2014 Crin Antonescu a fost președinte al PNL. Este perioada sa de vârf. Mai mult, este ales președinte al Senatului României în 2012, funcţie pe care o ocupă până în martie 2014, când a demisionat. A fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009, unde s-a clasat pe locul al treilea.

În februarie 2011 se formează USL, fiind unul dintre co-preşedinţi, alături de Victor Ponta, preşedintele PSD. Odată cu formarea USL, devine candidatul acestei alianţe la alegerile prezidenţiale, în timp ce Victor Ponta va ocupa funcţia de premier. În perioada 10 iulie 2012 – 31 august 2012 a fost președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.

Crin Antonescu, pe vremea când era candidatul USL la prezidenţiale, alături de Victor Ponta

(w500) Crin Anton

SONDAJ: Care sunt cele mai apreciate tandemuri Preşedinte-Premier

Devine celebru nu doar prin funcţiile ocupate, dar şi prin absenteismul uriaş cât a fost parlamentar, dar şi prin faptul că a aţipit la unele conferinţe de presă.

Cât a fost pe cai mari, ocupând funcţia supremă în stat, de preşedinte interimar, s-a remarcat prin atacuri virulente la adresa cancelarului Germaniei, Angela Merkel, dar şi prin negarea existenţei celor 11 întrebări înaintate de Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, privind situaţia din România. Mai mult, a participat la un miting USL la Timişoara, lucru pe care l-a criticat ulterior la adresa lui Traian Băsescu, prin implicarea acestuia alături de Mişcarea Populară.

 „Să-l ia in Germania doamna Merkel, Germania e o țară mare, prosperă, să-i dea acolo o bucațică de pământ lui Băsescu si PDL-ului, să se joace acolo de-a Băsescu. În România, nu!„, ataca Antonescu, când nu-şi mai încăpea în piele.

„Nu e admisibil, nu e acceptabil să dai declaraţii pe ce ţi-a spus Băsescu la telefon, aşa cum a făcut doamna Angela Merkel. Nu se poate să fii ditamai preşedinte de Comisie Europeană, ca domnul Barroso, şi din vacanţă de undeva să-i mai trimiţi o scrisoare domnului Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici”, se răţoia Crin.

Celebră a rămas şi promisiunea lui Antonescu că se va retrage din politică, dacă Băsescu se întoarce la Cotroceni:

Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis de verdictul poporului, oricum ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică„, promitea Crin Antonescu în plenul reunit al Parlamentului la data de 6 iulie 2012.

Crin Antonescu, pe vremea când era preşedinte interimar

(w500) Crin Anton

 

În februarie 2014, decide, împreună cu PNL, să iasă din USL, pierzând, astfel, locul de candidat la alegerile prezidenţiale din partea acestei alianţe.

CRIN ANTONESCU, după înfrângere: E un scor foarte bun pentru Iohannis. Nu mă interesează postul de premier

Cariera sa luminoasă va intra şi mai adânc în umbră după alegerile europarlamentare din mai 2014, când obţine un scor mai slab decât cel aşteptat. La aceste alegeri, PNL obţine un scor electoral de 15% şi 6 mandate, mult sub pragul minim de 25%, anticipat şi aştepat de Antonescu, pentru care şi-a pus în joc chiar şi mandatul de preşedinte al PNL.

Imediat după aceste alegeri, îşi dă demisia din partid şi renunţă la candidatura la alegerile prezidenţiale, dar se răzgândeşte ulterior, menţionându-şi disponibilitatea de a candida. Pe 21 iulie este învins de Klaus Iohannis în cursa internă din PNL pentru stabilirea candidatului la prezidenţiale.

Tăriceanu: Antonescu ştia că nu are şanse. Este tragerea cortinei după o piesă în care şi-a jucat rolul

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Zi tristă în lumea sportului. Cel mai mare jucător s-a stins: A lăsat o amprentă pozitivă...
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Secretele ascunse din restaurantele McDonald’s. Află cum se prepară, de fapt, mâncarea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Cine este românul care a lucrat la mormântul Papei Francisc din Bazilica Santa Maria Maggiore. Acesta este singurul străin din echipă
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump Jr. sosește luni la București. Este a treia oprire în turneul din Europa de Est
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre