„Îl cunosc, am lucrat împreună ani de zile. Eduard Hellvig este un om încă tânăr a cărui promovare mi-am asumat-o atunci când eram preşedintele PNL. Este o decizie inspirată şi îmi pun speranţa în metalitatea, filosofia, cultura politică a lui Eduard Hellvig„, a declarat Crin Antonescu.
Acesta crede că Hellvig va fi un şef al SRI care va înţelege că menirea fundamentală a unui serviciu de informaţii este nu doar siguranţa naţională, cât şi apărarea regimului democratic. „Misiunea de a conduce SRI într-o asemenea conjunctură nu este deloc simplă. Îl recomandă convingerea intimă privind valorile societăţii deschise. Eu privesc cu speranţă această desemnare„, a spus Antonescu.
Liberalul a amintit că a colaborat multă vreme cu Hellvig, acest fiind secretar general al PNL în vremea când Antonescu era liderul partidului. După demisia sa, Hellvig a fost unul dintre susţinătorii ideii ca Klaus Iohannis să preai conducerea PNL.
„În măsura în care în PSD sau în mintea şi opţiunile domnului Ponta mai există ceva din lucrurile sincere şi de bună credinţă de la formarea USL, ar trebui să susţină această numire„, a mai spus Antonescu amintind că Hellvig a fost unul dintre principalii promotori ai proiectului USL.
Numele lui Hellvig, în prezent europarlamentar, a fost vehiculat în ultimul timp pentru a ocupa postul de director al SRI, rămas liber după demisia lui George Maior.
Klaus Iohannis şi Victor Ponta au avut o discuţie, miercuri dimineaţa, înaintea de depunerea jurământului de către noul judecător al CCR, susţin surse politice, în care au discutat inclusiv despe noii şefi ai Serviciilor.
Preşedintele nu a anunţat şi numele noului director al SIE, însă numele cel mai vehiculat pentru acest post este cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu.
Propunerile preşedintelui pentru conducerea celor două Servicii vor fi supuse votului plenului comun al Parlamentului.
Cine este Eduard Hellvig
Eduard Hellvig s-a judecat cu Agenţia Naţională de Integritate din cauza unei decizii ANI prin care era declarat incompatibil întrucât ar fi deţinut concomitent funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cea de director la o companie, SC Sintezis Birotica.
Din cauza scandalului, Hellvig a trebuit să demisioneze în decembrie 2012 de la conducerea ministerului, dar a dat în judecată ANI cerând anularea raportului de incompatibilitate. În aprilie 2013, a pierdut procesul la Curtea de Apel, însă Hellvig a avut câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în decembrie 2014.
Eduard Hellvig a absolvit cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Babeş-Bolyay din Cluj şi a obţinut titlul de doctor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Ca membru al PNL, a fost consilier al vicepreşedintelui PNL Horia Rusu, la sfârşitul anilor ’90 şi al lui Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne. Hellvig l-a consiliat şi pe Mugur Isărescu în 2000, atunci când guvernatorul BNR candida la preşedinţia României.
În 2004, a obşinut primul mandat de deputat, iar în 2007 a devenit europarlamentar. În 2009 a fost coordonatorul campaniei prezidenţiale a lui Crin Antonescu. Acesta l-a ales să fie secretar general al PNL în 2011, iar în 2012 a fost timp de câteva luni ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, post la care a renunţat pentru a deveni vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. În 2013 a devenit din nou europarlamentar.