„Dacă noi, majoritatea românească, vrem o Românie puternică, asta înseamnă şi o comunitate maghiară puternică, pentru că au plecat germanii şi România este mai slabă, au plecat evreii şi România este mai slabă. Trebuie să înţelegem că o Românie mai puternică înseamnă o comunitate maghiară puternică. (…) Nimeni nu trebuie să aibă stupiditatea să impună altcuiva o altă identitate, o altă limbă, o altă istorie”, a afirmat Crin Antonescu, citat de Agerpres.
El a vorbit despre teme importante pentru România, „pentru care este nevoie de dialog şi, poate, şi de consens cu UDMR şi celelalte partide reprezentantive din România”, cum ar fi amendarea Constituţiei sau regionalizarea şi a subliniat că „regionalizarea nu va însemna feudalizarea României, nu va însemna enclave pe criterii etnice sau baroniale, ci trebuie să însemne posibilitatea de descentralizare şi aspiraţiile acestei comunităţi, cu toate posibilităţile ei şi energiile ei”.
În legătură cu modificarea Constituţiei, liderul PNL a afirmat că trebuie şi a venit momentul ca în centrul sistemului instituţional şi constituţional să fie pus cetăţeanul ca personaj principal. „Foarte multe dintre neînţelegerile, inclusiv între noi, dintre spaimele noastre şi dumneavoastră sau ale noastre se pot risipi”, a susţinut Antonescu.
Crin Antonescu, ironii la adresa lui Victor Ponta la Congresul UDMR VIDEO
Preşedintele PNLa punctat că la modificarea Constituţiei trebuie să fie echilibrat sistemul politic, „întărind Parlamentul ca actor principal şi decident principal”, indiferent ce atribuţii se definesc preşedintelui sau premierului.
Referitor la reforma sistemului judiciar, preşedintele PNL a spus că este de discutat şi „poate de modificat şi aşezat mai temeinic, mai sănătos, mai solid, lucruri la nivelul sistemului judiciar”.
Crin Antonescu a făcut referire la afirmaţia premierului Victor Ponta, care a spus că nu mai vrea să audă de dosare politice, subliniind că pentru acest lucru nu e nevoie doar de bunăvoinţă, ci şi de „o reechilibrare a sistemului judiciar, în aşa fel încât să fie foarte clar în centrul acestuia să fie instituţia judecătorului”, afirmând că sunt lucruri asupra cărora se poate ajunge la un consens.
La începutul discursului său, Antonescu a spus că nu a adus niciun cadou celor de la UDMR, chiar dacă, la congresul PNL, Kelemen Hunor i-a oferit un steag secuiesc pe care l-a primit „cu simpatie şi respect”. „L-am înţeles foarte bine, pentru că nu îi dai adversarului steagul tău şi e preţios pentru noi”, a afirmat liderul liberalilor.
Cât despre declaraţiile primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, sau ale preşedintelui CJ Covasna, Tamas Sandor, preşedintele PNL a spus: „Pentru mine, oameni ca Raduly Robert şi Tamas Sandor pot spune orice. Nu pot fi de acord cu orice şi nu sunt de acord. Dar ei pot spune orice şi îi voi asculta întotdeauna cu interes şi fără umbră de duşmănie, pentru că sunt oameni alături de care la începutul anilor ’90 am fost împreună pentru a construi pas cu pas libertatea şi democraţia acestei ţări”.