Guvernul îşi va angaja marţi răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea, care prevede că sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul vor trece în subordinea autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale.
Proiectul actului normativ a fost aprobat pe 14 noiembrie de Executiv şi trimis Legislativului, astfel încât parlamentarii să poată depune amendamente până luni.
Premierul Victor Ponta a declarat că, după descentralizare, Guvernul nu ar mai trebui să stabilească nivelul taxelor locale, acest rol revenind primarilor şi consiliilor locale.
Este a doua oară când Guvernul Ponta îşi angajează răspunderea pe un proiect de lege, în aprilie Executivul apelând la aceeaşi procedură pentru legea retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist.
Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă o modalitate legislativă indirectă de adoptare a unei legi, adică nu prin dezbaterea acesteia în cadrul procedurii legislative ordinare.
Angajarea răspunderii are loc în faţa Camerelor reunite în şedinţă comună.
Potrivit Constituţiei, în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, cei care se opun pot introduce o moţiune de cenzură. Dacă aceasta se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, Guvernul este demis. În caz contrar proiectul este aprobat.
Dacă în termen de trei zile nu se depune o moţiune de cenzură proiectul se consideră, de asemenea, adoptat, urmând a fi transmis spre promulgare preşedintelui României. Şeful statului are posibilitatea să ceară reexaminarea legii, dezbaterea acesteia făcându-se în şedinţa comună a celor două Camere, sau să solicite Curţii Constituţionale examinarea constituţionalităţii legii.