Candidatul Coaliţiei la Preşedinţia României, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seară, că nu a înţeles exact ce se întâmplă în legătură cu eventuale presiuni ale administraţiei americane cu privire la fraţii Tate, aflaţi sub o procedură judiciară în România, dar crede că în cazul lui Călin Georgescu nu se poate vorbi de presiuni sau de susţinere din partea SUA. Antonescu a mai precizat că ”în momentul ăsta avem oarecum întreruptă relaţia oficială, clară, deschisă, cu noua administraţie a SUA”.
Întrebat, miercuri seară, la Digi 24, ce a înţeles din întrega situaţie referitoare la fraţii Tate, dacă administraţia Trump face presiuni la Bucureşti în privinţa acestora, Crin Antonescu a afirmat: ”E greu să spun ce am înţeles, pentru că n-am prea înţeles. Noi avem nişte declaraţii din partea ministrului de Externe, avem o postare categorică în această privinţă a prim-ministrului, în cazul fraţilor Tate, avem nişte comentarii în presa internaţională”.
Crin Antonescu a precizat că ”suntem într-o perioadă de provizorat”. ”De pildă, Ambasada SUA, canalul principal de comunicare sau de semnalizare a politicilor, poziţiilor Washingtonului, în acest moment este uşor dezafectată, se aşteaptă probabil schimbări şi nu avem semnalizatorul sau comunicatorul esenţial (…) Nu ştim ce anume şi dacă s-a discutat în legătură cu aceşti doi domni, fraţii Tate. Ei se află sub o procedură judiciară în România, nu cunosc cazul în detaliu, ştiu că sunt nişte acuzaţii foarte grave, ştiu că e vorba de nişte oameni acuzaţi, nu condamnaţi”, a mai declarat Crin Antonescu.
Acesta a adăugat că nu cunoaşte ”cine anume a deschis acest subiect şi sub ce formă”.
”Nu am ce nuanţă să pun, doar e încă un prilej de a alimenta suspiciuni, îngrijorări, neclarităţi în legătură cu o relaţie oficială între doi parteneri strategici”, a mai declarat Antonescu.
De asemenea, acesta afirmă că relaţia oficială dintre România şi SUA este ”oarecum întreruptă” şi că nu se poate vorbi de o susţinere a SUA pentru candidatul Călin Georgescu.
”În momentul ăsta avem oarecum întreruptă relaţia oficială, clară, deschisă, cu noua administraţie a SUA şi asta nu e bine, ea trebuie cât mai repede restabilită (…) În cazul Georgescu nu cred că putem vorbi de presiuni sau de susţinere. Nu am văzut o susţinere americană pentru Călin Georgescu sau alt candidat”, a mai declarat Crin Antonescu.
Potrivit acestuia, numele lui Călin Georgescu în postările lui Elon Musk nu reprezintă o susţinere de către administraţia americană a lui Călin Georgescu.
Autorităţile române se confruntă cu presiuni intense din partea administraţiei preşedintelui Donald Trump pentru a se asigura că un candidat de extremă dreapta, Călin Georgescu, îşi poate continua campania electorală fără obstacole până la alegerile din mai, a relatat Bloomberg.
De asemenea, administraţia Trump face presiuni asupra autorităţilor române pentru a ridica restricţiile de călătorie asupra influencerului misogin Andrew Tate, un susţinător al preşedintelui american, care se confruntă cu acuzaţii penale la Bucureşti, relatează Financial Times (FT), care susţine că prima dată cazul fraţilor Tate a fost adus în discuţie de oficialii americani săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică cu reprezentanţi ai guvernului român, şi apoi de trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, când s-a întâlnit cu ministrul român de externe la Conferinţa de Securitate de la Munchen.
Antonescu, întrebat dacă se teme că Elon Musk ar putea interveni în alegerile din România: Faptul că s-a creat obişnuinţa ca oameni din administraţia americană să se pronunţe cu nonşalanţă asupra situaţiei din diferite ţări din Europa mă face să fiu vigilent
Candidatul coaliţiei la funcţia de preşedinte al României, Crin Antonescu, s-a declarat ”vigilent”, după ce, spune el, s-a creat o obişnuinţă ca anumiţi reprezentanţi ai administraţiei americane să se pronunţe asupra unor situaţii din ţări din Europa.
Întrebat dacă se teme că Elon Musk ar putea interveni în alegerile din România, aşa cum s-a întâmplat în Germania, Crin Antonescu a răspuns afirmativ.
”Da. Intervenţia lui Elon Musk în alegerile din Germania, ca şi conjugată cu, dacă am înţeles bine, dacă informaţiile mele sunt corecte, cu faptul că la Munchen, JD Vance, vicepreşedintele SUA, nu are o întâlnire oficială cu gazda, Olaf Scholz, cancelar încă al Germaniei, până la aceste alegeri, dar are o întâlnire cu unul dintre candidaţii principali (…) asta mi se pare un semnal mult prea puternic ca să nu ne atragă atenţia. Pentru că e dincolo de uzanţele diplomatice”, a declarat Crin Antonescu, miercuri seară, la Digi24.
Totuşi, Antonescu a subliniat că speră că nu se va proceda la fel şi în România.
”Nu am cum să nu mă tem ca nu cumva să se procedeze la fel în România. Sper că nu se va proceda la fel. Îmi doresc ca în Germania să câştige o alianţă sau formaţiunile care reprezintă calea moderată, democratică a Germaniei. Totuşi, AFD este un partid care are un corp, o doctrină, o prezenţă parlamentară. Ori în România a-l susţine pe Călin Georgescu înseamnă a susţine ce? Din punctul ăsta de vedere, nu mă tem. Dar faptul că s-a creat obişnuinţa ca oameni din administraţia americană să se pronunţe cu nonşalanţă, ca să fiu delicat, asupra situaţiei din diferite ţări din Europa şi alte continente mă face să fiu vigilent”, a adăugat Antonescu.
Candidatul Coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a afirmat, miercuri seară, că, deşi vicepreşedintele american JD Vance îi este simpatic şi i-a urmărit de-a lungul timpului discursurile, nu poate fi de acord cu afirmaţiile acesuia potrivit căreia ”pericolul nu vine din Rusia, de exemplu, sau din China, ci din interiorul Europei”.
”JD Vance mi-e simpatic. I-am urmărit discursuri care mi-au plăcut, discursuri articulate, conservatoare, lucruri cu care am rezonat. La München, am fost de acord în ce ne priveşte pentru că socot că asta e profitabil. Să fiu de acord că democraţia noastră, sistemul nostru democratic s-a arătat fragil”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Crin Antonescu.
Acesta precizează, însă, că nu este de acord cu afirmaţiile vicepreşedintelui american că pricolul nu vine din Rusia sau China, ci din Europa.
”Nu sunt de acord, dacă înţeleg corect nuanţa, cu afirmaţia domnului Vance, adresată europenilor în general, că pericolul nu vine din Rusia, de exemplu, sau din China, ci din interiorul Europei. Cum să înţeleg asta? Dacă înţeleg că ar trebui să fim mai vigilenţi cu propria noastră democraţie şi mai performanţi în instituţiile democratice, o pot accepta. Dacă ni se spune că nu e niciun pericol cu Rusia, şi pericolul este în progresismul din Europa, cu asta nu mai pot fi de acord, desi nu sunt progresist, desi sunt cât se poate de conservator în limite democratice. Adică un conservator care să nu facă liste cu progresiştii”, a mai afirmat Crin Antonescu.
Vicepreşedintele american JD Vance a criticat vineri guvernele europene pentru ceea ce a descris drept cenzurarea libertăţii de exprimare şi a oponenţilor lor politici, evitând în acelaşi timp în mare măsură problema modului de soluţionare a războiului din Ucraina, relatează Reuters.
Vance s-a adresat liderilor politici europeni, cadrelor militare şi diplomaţilor în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, surprinzând audienţa prin respingerea riscului de interferenţă politică rusească în Europa, adoptând o poziţie similară cu cea a preşedintelui american Donald Trump, care a denunţat afirmaţiile agenţiilor de informaţii americane potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în favoarea sa în alegerile din 2016.
Vance a adoptat un ton conflictual, acuzându-i pe politicienii europeni de ceea ce el a numit o teamă faţă de propriul popor şi i-a avertizat că adevărata ameninţare la adresa democraţiei lor nu vine din Rusia sau China.
„Ameninţarea care mă îngrijorează cel mai mult în privinţa Europei nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern. Ceea ce mă îngrijorează este ameninţarea din interior, retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtăşite cu Statele Unite ale Americii”, a declarat Vance.
Viitorul Ucrainei s-a aflat în fruntea agendei de la Munchen după o convorbire telefonică între Trump şi liderul rus Vladimir Putin în această săptămână, în care aceştia s-au angajat să colaboreze pentru a pune capăt conflictului, însă Vance nu a abordat subiectul.
În schimb, el a spus că Bruxelles-ul a închis reţelele de socializare din cauza conţinutului instigator la ură şi a criticat Germania pentru ceea ce a descris ca fiind raiduri împotriva propriilor cetăţeni pentru postarea de comentarii anti-feministe, Suedia pentru condamnarea unui activist creştin şi Regatul Unit pentru regresul privind drepturile religioase.
Un reporter Reuters aflat într-una dintre sălile laterale unde mai mulţi delegaţi l-au putut asculta pe Vance a declarat că oamenii păreau uimiţi şi nu au aplaudat.
Crin Antonescu: Totul se va termina cu bine / Oamenii vor să fie respectaţi, dar nu ştiu cum arată respectul / Noi, ca popor, am ştiut odată, cândva, cum arată respectul. Sunt sigur că nu am uitat de tot
Candidatul Coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, afirmă, într-un clip postat pe Facebook, că românii nu au uitat de tot ce înseamnă respectul şi apreciază că ”totul se va termina cu bine”.
”Totul se va termina cu bine. Lumea e construită pe acest principiu, zice Bulgakov, în «Maestrul şi Margareta», cartea mea preferată. Acum 10 ani nu credeam acest lucru, dar vârsta m-a ajutat să dobândesc calm şi înţelepciune şi să văd binele acolo unde credeam că nu e decât rău”, afirmă Crin Antonescu, miercuri seară, în mesajul video postat pe Facebook.
Acesta afirmă că a înţeles că ”oamenii nu sunt răi, sunt doar nervoşi”. ”Oamenii nu sunt proşti, sunt umiliţi. Oamenii nu vor să dea foc la şcoală pentru că i-a supărat un profesor. Oamenii se simt minţiţi şi şi-au pierdut încrederea în ei. Oamenii vor să fie respectaţi, dar nu ştiu cum arată respectul. Se uită la documentare cu animale, văd că ăla care rage mai tare, care se înfoaie mai tare e mai respectat de semeni. Confundă teama cu respectul. E firesc, trăim într-o societate care a uitat ce e aia respect”, a mai transmis Antonescu.
Acesta apreciază că ”respectul e politeţe, să spui săru’ mâna, să mulţumeşti, să arăţi apreciere, să ţii uşa unei doamne, să îţi închizi telefonul la teatru sau la film, să nu urli la ora unu dimineaţa, să nu faci ceea ce ţie nu îţi place”.
”Să te gândeşti la alţii, să îţi pese, să-i ajuţi pe cei mai sărmani, să nu-i insulţi pe cei care nu gândesc ca tine. Să îţi respecţi părinţii, să îţi respecţi copiii, să te respecţi pe tine. Noi, ca popor, am ştiut odată, cândva, cum arată respectul. Sunt sigur că nu am uitat de tot, pentru că totul se va termina cu bine, căci lumea este construită pe acest principiu”, a mai transmis Crin Antonescu.
PSD, PNL şi UDMR au semnat, miercuri, protocolul pentru constituirea alianţei electorale “România înainte”, în vederea susţinerii candidatului unic la preşedinţie, Crin Antonescu, anunţă coaliţia de guvernare.
Alianţa va fi înregistrată la BEC, imediat după ce va fi validată componenţa acestuia. Între timp, cele trei partide anunţă vă încep strângerea de semnături pentru candidatul comun.
Acesta apreciază că ”respectul e politeţe, să spui săru’ mâna, să mulţumeşti, să arăţi apreciere, să ţii uşa unei doamne, să îţi închizi telefonul la teatru sau la film, să nu urli la ora unu dimineaţa, să nu faci ceea ce ţie nu îţi place”.
”Să te gândeşti la alţii, să îţi pese, să-i ajuţi pe cei mai sărmani, să nu-i insulţi pe cei care nu gândesc ca tine. Să îţi respecţi părinţii, să îţi respecţi copiii, să te respecţi pe tine. Noi, ca popor, am ştiut odată, cândva, cum arată respectul. Sunt sigur că nu am uitat de tot, pentru că totul se va termina cu bine, căci lumea este construită pe acest principiu”, a mai transmis Crin Antonescu.
PSD, PNL şi UDMR au semnat, miercuri, protocolul pentru constituirea alianţei electorale “România înainte”, în vederea susţinerii candidatului unic la preşedinţie, Crin Antonescu, anunţă coaliţia de guvernare.
Alianţa va fi înregistrată la BEC, imediat după ce va fi validată componenţa acestuia. Între timp, cele trei partide anunţă vă încep strângerea de semnături pentru candidatul comun.
Crin Antonescu, după întâlnirea Bolojan-Macron: Am obţinut o reconfirmare a unei relaţii istorice care este între Franţa şi România
Candidatul PSD, PNL, UDMR şi Minorităţi la funcţia de preşedinte al României, Crin Antonescu, a menţionat că, în urma întâlnirii dintre Ilie Bolojan şi Emmanuel Macron, România a obţinut o reconfirmare a relaţiei istorice cu Franţa.
”Am obţinut, atât cât am înţeles, din ce ne-a spus preşedintele Bolojan (…) am obţinut o reconfirmare a unei relaţii istorice care este între Franţa şi România, un parteneriat pe care, de altfel, Bolojan l-a evocat în intervenţia sa. Şi am obţinut, cel puţin noi, care aşteptam, aveam nevoie de asta, o formulare a poziţiei României ca membru UE şi anume măsuri pe care le-am auzit rostite de preşedintele Bolojan şi anume securitatea Ucrainei este securitatea Europei. Unitatea Europei, inclusiv România, pentru a putea gestiona o încheiere a războiului, cu participarea Ucrainei şi a UE”, a declarat Crin Antonescu, miercuri seară, la Digi24.
Antonescu este de părere că Donald Trump preferă dialogul bilateral cu statele europene şi nu cu Uniunea Europeană.
”E clar că preşedntele Trump preferă dialogul bilateral, ca ţări, cu state şi nu cu Uniunea Europeană, nu cu Comisia Europeană. În sensul acesta, sigur că în mare măsură, Emmanuel Macron va fi şi purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene în întâlnirea de la Washington. De altfel, cred că e foarte important că în aceste zile, ieri şi azi, Macron a avut acest schimb de vederi, această punere în acord cu cele mai importante dintre ţările UE”, a mai pus Antonescu.
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat, miercuri seară, la Paris, după reuniunea pe tema Ucrainei, că securitatea acestei ţări este importantă pentru întreaga Europă şi pentru România, iar colaborarea dintre Uniunea Europeană şi SUA poate duce la închiderea acestei crize.
De asemenea, Bolojan a afirmat, că, în cadrul întâlnirii bilaterale cu preşedintele Emmanuel Macron, s-a discutat despre Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări.
”Ne-am asigurat că, aşa cum Franţa a fost alături de România în momentele foarte importante al istoriei ţării noastre, şi astăzi rămâne alături de noi”, a declarat Bolojan. De asemenea, s-a discutat despre continuarea prezenţei militare franceze în România.
Crin Antonescu, după ce Călin Georgescu a afirmat că ar interzice reţeaua Soros dacă ar deveni preşedinte: Nu pot să accept sub nicio formă să se facă liste negre
Candidatul Coaliţiei la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a declarat, miercuri seară, că, deşi nu are nicio legătură cu ceea ce a însemnat Fundaţia Soros, nu poate accepta să se ajungă la ”liste negre”, pentru că în instoria României au mai existat astfel de momente. ”Aşa au fost asasinaţi oameni nevinovaţi ai României”, a afirmat Antonescu, precizând, de asemenea, că un preşedinte nu are puterea de a interzice ceva. Reacţia vine după ce fostul candidat independent Călin Georgescu a afirmat că ar interzice reţeaua Soros dacă ar deveni preşedinte.
”Eu nu am nicio legătură de niciun fel cu tot ce a însemnat Fundaţia Soros şi acţiunile lui Soros (…) N-am nicio simpatie nici pentru ceea ce a creat din punct de vedere sistemul Soros în România sau în alte părţi. Dimpotrivă, şi biografia mea politică o arată, dar nu pot să accept sub nicio formă să se facă liste negre. Nu pot accepta, pentru că istoria acestei ţări, a mea, a dumneavoastră, mai cuprinde nişte episoade cumplite cu liste negre”, a declarat, mierucri seară, la Digi 24, Crin Antonescu.
Potrivit acestuia, ”aşa a fost ucis Nicolae Iorga, aşa a fost ucis Virgil Magiaru, aşa au fost asasinaţi oameni nevinovaţi ai României, nevinovaţi, pentru că nimeni nu poate fi atât de vinovat de ceva încât să fie asasinat”.
”Şi, de asemenea, listele negre cumplite, nesfârşite, de după venirea ruşilor, de după ocuparea României, de după instalarea cu forţa a regimului comunist. Şi aşa ceva nu cred că poate fi acceptat într-o lume liberă, oricât de conservatoare, pentru că în această lume liberă avem dreptul la diferenţă şi la a nu fi vânaţi”, a mai declarat Crin Antonescu.
Acesta afirmă că oamenii din prezjma lui Călin Georgescu fac afirmaţii şi mai periculoase: ”Oamenii de pe lângă domnul Georgescu vorbesc şi mai apăsat decât o face domnul Georgescu. Pur şi simplu, nu doresc doar să demanteleze toată structura politică a statului, toate instituţiile politice, dar vorbesc clar de faptul că, simplu spus şi popular, vor pune mâna pe toţi cei pe care îi consideră ei vinovaţi de diverse lucruri”.
Crin Antonescu afirmă, de asemenea, că ”preşedintele României, pe baza Constituţiei actuale a României, mâine, în mandat, nici într-o zi, nici în 10, nici în 5 ani cât ţine mandatul, nu poate cu mâna lui să interzică ceva”.
”În România, ceva poate fi interzis doar de o lege, ori preşedintele României nu are nici iniţiativă legislativă şi evident nici putere legislativă de a adopta vreo lege. Deci domnul Georgescu minte, dar minte într-un mod foarte grav, foarte periculos”, a mai afirmat Crin Antonescu.
Călin Georgescu a afirmat că, dacă va deveni preşedinte, va interzice reţeaua Soros.