Antonescu a fost întrebat cum vede declaraţiile lui Victor Ponta de la începutul şedinţei BPN al PSD în ceea ce-i priveşte pe cei care fac opoziţie din Guvern şi nu doresc acord cu FMI.
„Greşeşte. Nu fac niciun fel de opoziţie, sunt împreună cu domnia sa la fel de responsabil de soarta acestui Guvern, deşi nu sunt membru al Cabinetului. Din punct de vedere politic, rămâne o responsabilitate comună şi toate eforturile pe care le fac eu sunt în favoarea acestui Guvern care mă reprezintă în egală măsură şi pe mine ca şi pe Victor Ponta, PNL ca şi PSD”, a spus Antonescu.
Liderul PNL a susţinut că afirmaţiile sale în privinţa acordului cu FMI nu au venit să pună în discuţie actualul acord al României cu FMI.
„Aceste interpretări mistificatoare ale unor oameni care n-au înţeles văd că l-au indus în eroare până şi pe primul ministru. Eu am discutat despre teza, pe care o susţin şi pe care cred că o susţine oricine, că nu-i o mare bucurie, că nu e un semn de mare forţă economică să fii nevoit să ai un acord cu FMI (…) Asta nu a însemnat niciun atac la adresa FMI, care e ca un fel de doctor – eşti bolnav, te duci la doctor, dar nu înseamnă că vrei să rămâi acolo toată viaţa – cu atât mai puţin un atac la adresa Guvernului, care în condiţiile date pe care nu le-a generat el, nu acest Guvern a generat economia românească să ajungă la mâna FMI, am făcut afirmaţiile respective şi cine a avut urechi de auzit şi minte de înţeles sau bună credinţă a făcut-o”, a mai spus liderul PNL.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în debutul şedinţei BPN al PSD, la care presa a avut acces, că liberalul Daniel Chiţoiu conduce negocierile cu FMI şi, în consecinţă, el stabileşte dacă poate să dea bani sau dacă nu poate să dea bani.
Ponta a adăugat că „este uşor să vorbeşti la televizor” şi să zici „să dăm bani”, el arătând că ar trebui să se treacă peste „povestea asta cu opoziţia de la putere”.
„Am considerat că e normal ca ministrul de Finanţe, vicepremier, să conducă aceste discuţii (cu FMI – n.r.) pentru că nu mai vreau să împărţim Guvernul între cei buni, care nu vor cu FMI, şi vor să se dea bani la toată lumea, şi cei răi, care nu vor să dea bani. Aşa că domnul Chiţoiu dacă poate dă bani, dacă nu poate nu dă bani. Dar povestea asta cu opoziţia de la putere cred că poate o trecem de data asta. E aşa uşor să vorbeşti la televizor după care să zici să dăm bani”, a spus Ponta.
El a arătat că Guvernul are un ministru de Finanţe liberal, în care el, ca premier, are o încredere totală.
„Sunt convins că domnul Chiţoiu ne va prezenta şi nouă şi colegilor săi de partid cea mai bună variantă posibilă pentru bugetul pe 2014”, a spus Ponta.
El a precizat că luni seară vor fi luate câteva decizii legate de buget şi de modul în care va fi pregătit anul 2014 din punct de vedere fiscal.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, spune că „nu este un lucru bun” că România este sub acord cu FMI, el catalogând această situaţie drept una „nefericită şi temporară” şi un „handicap” întrucât ţara noastră nu poate avea cu adevărat o politică economică.
„Nu e un lucru bun că suntem sub acord cu FMI. Asta înseamnă pentru România un handicap pentru care nu este de vină FMI. (…) A fi sub acord cu FMI, ceea ce nu se întâmplă multor ţări din UE, este o situaţie nefericită şi temporară şi planul nostru este cât mai repede să ieşim din această situaţie”, a declarat Crin Antonescu, duminică, la Sinaia, la dezbaterea „România pentru mediul de afaceri” organizată de PNL şi la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri şi tineri liberali.