Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat luni că, având în vedere rezultatele de la alegerile europarlamentare, el va propune ca eurodeputaţii liberali să adere la grupul Partidului Popular European (PPE), care s-a opus intrarii României în Schengen.
”Orizontul politic care se deschide este stânga – dreapta.(…) În urma consultării şi cu mulţi colegi, la BPC voi propune ca europarlamentarii PNL să adere la PPE. Este o decizie pe care eu o voi propune şi care sper să fie adoptată – nu ne putem asuma riscul ca Comisia Europeană să fie condusă de un preşedinte socialist (…) există o compatibilitate doctrinară, de orientare strategică,”, a spus Antonescu.
‘Cine va avea mai multe mandate între PPE şi PES va desemna preşedintele Comisiei Europene. Opţiunea noastră este una foarte clară, pentru dreapta, pentru un preşedinte al Comisiei Europene din partea PPE’, a completat Crin Antonescu.
El a notat că există o compatibilitate doctrinară între PPE şi PNL, ‘care este tradiţional un partid de dreapta, cel mai vechi partid de dreapta din România’. ‘Dreapta trebuie să îşi unească forţele în Europa, dreapta trebuie să îşi unească forţele în România. Sper ca la Biroul Central această decizie să fie luată’, a adăugat Crin Antonescu
În acest moment, PNL este afiliat Alianței Democraților și Liberalilor pentru Europa, alianţa liberalilor, care este formată din două partide politice europene: Partidul European al Liberalilor, Democraților și Reformatorilor (ELDR) și Partidul Democrat European (PDE). Este al treilea grup politic din Parlamentul European ca pondere, fiind grupul unde se află majoritatea partidelor liberale din statele europene.
Intenţia care stă la baza acestei decizii o reprezintă intenţia de a forma un grup puternic în Parlamentul European, care să se opună grupului socialiştilor. Mai ales, că au loc alegeri pentru şefia Comisiei Europene.
În martie anul acesta, Antonescu anunţa altceva: „Avem un congres, ultimul congres, care a adoptat un statut. În statutul nostru suntem membru al ALDE. La aceste alegeri, asta înseamnă deocamdată, pentru acest ciclu vom candida în cadrul ALDE, mai ales pentru faptul că aceşti oameni au avut o atitudine foarte corectă şi au fost singurul grup politic european care, în vara anului 2012, s-a raportat corect la România”.
Argumentul lui Crin Antonescu ca se opune unui şef de CE socialist nu se suţine, în condiţiile în care PPE conducea in alegeri, inainte de anuntul lui Antonescu. Mai rău este că Antonescu duce liberalii langa cei care s-au opus intrarii Romaniei in Schengen, se duce langa prietenii lui Basescu.
Viitorul preşedinte al Comisiei Europene nu va fi ales direct de către cei 375 de milioane de europeni cu drept de vot, ci de către liderii europeni, după alegerile de duminică.
Partidul Popular European speră să îl propulseze la şefia Comisiei Europene pe fostul premier luxemburghez Jean Claude Juncker. De asemena, socialiştii europeni mizează pe actualul preşedinte al Parlamentului European, germanul Martin Schulz, în vârstă de 58 de ani. De asemenea, reprezentantul alianţei liberalilor este belgianul Guy Verhofstad, în vârstă de 61 de ani.
Alianţa PSD-UNPR-PC a câştigat ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2014, potrivit PRIMELOR REZULTATE OFICIALE PARŢIALE, furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), luni, la ora 9:00.