Vineri, 3 august, Crin Antonescu i-a demis pe ultimii consilieri ai lui Traian Basescu. Semnarea decretelor de eliberare din functie a consilierilor prezidentiali a fost pusa, probabil, pe seama unor eventuale scurgeri de informatii clasificate, din interiorul Palatului Cotroceni spre sediul de campanie al presedintelui suspendat. Si chiar daca nu ar fi fost vorba de circulatia unor note si informari secrete, presedintele interimar tot nu ar fi avut cum sa coabiteze cu oamenii lui Basescu.
Discursul din fata copertii, multiplicate, a Constitutiei, a mers pe doua directii. Una era cu bataie lunga, astfel incat judecatorii sa-i trateze egal pe cetatenii din Romania si pe cei din afara tarii, sa nu faca diferentiere intre liste. Guvernul, dimpotriva, nu vrea ca romanii, cu domiciliul in strainatate, sa fie inclusi pe listele de la noi.
Este vorba de vreo 2-3 milioane de cetateni romani. Fara ei, pragul electoral de jumatate plus 1 ar fi fost atins inca din 29 iulie , astfel ca victoria i-ar fi apartinut lui Crin Antonescu. Daca vor fi luati in calcul, soarta i-ar surade lui Traian Basescu.
Dincolo de debarasarea sau adjudecarii acestei mase de oameni, ziua de vineri, a mai atras atentia prin ceva. Dupa cum stiti, in declaratia sa de presa, presedintele suspendat a dat de pamant cu seful de la Evidenta Populatiei . Pentru unii se cheama avertisment, pentru altii, amenintare. Iar ca vorbele sale sa nu ramana fara ecou, Basescu a facut trimiteri la anii de puscarie primiti de fostul premier Adrian Nastase.
Interesant este ca, dupa fix doua zile de cand Basescu a vorbit atat de aspru, Manoloiu de la Populatie era pus sub acuzare. In actul de incepere a urmaririi penale se spune ca a trimis doua adrese Curtii Constitutionale.Una pe 1 august, in care anunta, sub semnatura, ca pe listele electorale permanente figurau 18.292.514 persoane, iar alta, a doua zi, prin care nu mai recunostea aceasta cifra.
Asta poate sa insemne fie ca, desi suspendat, Traian Basescu era la curent cu masurile ce urmau sa fie luate de procurori, la inceputul acestei saptamani, impotriva chestorului Constantin Manoloiu. Fie ca modul in care I s-a adresat inaltului demnitar din Ministerul de Interne :“Nu stiu daca-i bine, domnul chestor” a fost perceput drept o transpunere in practica a vointei presedintelui suspendat. Poate fi si o simpla coincidenta? Cine stie?
Daca “manopera” lui Manoloiu l-ar avantaja pe Antonescu, ultima hartie a CCR, prin care solicita doar listele de la referendum (ele arata ca nu s-a atins pragul electoral de 50% plus 1), si nu altele “masluite”, ar fi in favoarea lui Basescu.
Care vor fi probele care il vor departaja pe castigator? Deocamdata, Victor Ponta a batut in retragere, anuntand ca nu se mai face minirecensamant. Pentru moment, salvarea lui Crin pare sa vina de la voturile din diaspora, aceeasi care l-a incununat presedinte pe Basescu, in anul 2009. Doar ca Antonescu le vrea aruncate la cos.