Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP, plasată în arest la domiciliu. Alina Bica rămâne după gratii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, joi, ca fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Crinuţa Dumitrean, să fie plasată în arest la domiciliu, decizia nefiind însă definitivă. Magistraţii au decis în schimb ca Alina Bica să rămână în arest preventiv. 
Ionela Marcu
19 feb. 2015, 14:19
Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP, plasată în arest la domiciliu. Alina Bica rămâne după gratii

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis, joi, ca fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean sa fie judecata in arest la domiciliu, in dosarul privind acordarea de despagubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitala, anunta Agerpres.

Instanta a dispus inlocuirea arestului preventiv in cazul Crinutei Dumitrean cu arestul la domiciliu, insa decizia nu este definitiva. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul altor inculpati din acest dosar, Dragos George Bogdan, Lacramioara Alexandru si Emil Nutiu.

Decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă, iar până la o decizie definitivă cei patru rămân arestaţi preventiv.

In schimb, fosta sefa a DIICOT Alina Bica ramane in arest preventiv, au decis magistraţii.

În cazul lui Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Oana Vasilescu şi Gheorghe Stelian, instanţa supremă a decis să menţină măsura preventivă a controlului judiciar.

Judecatorii au finalizat dezbaterile din camera preliminara, urmand sa inceapa judecarea pe fond a dosarului.

Potrivit rechizitoriului trimis in instanta de DNA pe 15 decembrie 2014, Alina Bica este acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei (MJ) in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Alina Bica, interviu din spatele gratiilor. Ce spune despre generalul Coldea, dosarul ANRP şi Ovidiu Tender

In dosar, au fost deferiti justitiei pentru aceeasi fapta si alte persoane care erau in componenta Comisiei: Crinuta Dumitrean, presedinte ANRP, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru; Sergiu Diacomatu, vicepresedinte ANRP, Catalin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, sef birou in MJ si Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei Emil Nutiu, evaluator, si Stelian Gheorghe, om de afaceri, beneficiar al despagubirii.

„In 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan si Alexandru, in calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu (…), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilita la 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane”, sustine DNA.

Anchetatorii arata ca membrii comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu cel supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.

Procurorii au constatat ca aprobarea de catre membrii comisiei s-a facut cu incalcarea dispozitiilor care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare.

DOCUMENT INCENDIAR. Cum speră Alina Bica să scape de închisoare

„Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul nr. 22714/ FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului. Suma de 377.282.300 lei, platita in acest dosar de despagubire pentru un teren agricol prin conversiune in titluri de proprietate, este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei”, au retinut anchetatorii.

Mai mult, precizeaza DNA, conform estimarilor partiale intocmite de Guvern, au fost inregistrate mai mult de doua milioane de cereri formulate in temeiul legilor de reparatie, valoarea estimata pentru finantarea despagubirilor vizate de aceste legi, ridicandu-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnari ale Statului Roman de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si chiar pronuntarea hotararii pilot Maria Atanasiu vs. Romania, in anul 2012, din cauza unor accentuate intarzieri in solutionarea cererilor de despagubire.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata echivalentului sumei de aproximativ 62 milioane euro.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii