Criptomonedele și siguranța financiară: riscuri și oportunități

Numeroase date au demonstrat că în ultimii ani, criptomonedele au devenit o adevărată forță în peisajul financiar global ce oferă fanilor oportunități considerabile. Cu toate acestea există și riscuri semnificative pentru traderi și investitori. În acest articol ne-am propus să analizăm avantajele criptomonedelor, dar și riscurile la care se pot supune suporterii monedelor virtuale.
Alina Costache
30 apr. 2024, 10:59
Criptomonedele și siguranța financiară: riscuri și oportunități
Avantajele majore ale criptomonedelor

Criptomonedele au captat în ultimii ani atenția multor investitori din cauza avantajelor și a oportunităților numeroase. Poate unul dintre unul dintre cele mai evidente beneficii este legat de descentralizare. Această caracteristică asigură autonomie și control financiar pe care mulți îl apreciază. Rețeaua blockchain permite banilor digitali să existe în afara controlului guvernelor și autorităților centrale.

Un alt aspect major al acestor criptomonede este legat de accesibilitatea globală. Natura digitală oferă o versatilitate incredibilă, acestea sunt printre puținele monede ce pot fi achiziționate, stocate și transferate cu ușurință în întreaga lume. Sunt produse financiare cărora nu le sunt impuse limite geografice sau bariere de acces. Flexibilitatea incredibilă deschide noi oportunități pentru persoanele care nu au acces la serviciile bancare tradiționale sau nu își doresc să colaboreze cu astfel de instituții.

Banii digitali  oferă confidențialitate și securitate sporite, iar aceste aspecte îi atrag pe cei ce își doresc să știe să investițiile lor sunt ferite de pericolul atacurilor virtuale. Avantajul major constă în faptul că toate tranzacțiile criptografice sunt înregistrate în mod sigur pe rețeaua blockchain. Algoritmii de criptare folosiți fac ca falsificarea sau alterarea tranzacțiilor să fie imposibilă. Un alt plus este legat de faptul că, utilizatorii pot alege să păstreze anonimitatea în timpul tranzacțiilor, iar acest aspect asigură un grad suplimentar de confidențialitate.

Riscurile criptomonedelor pentru traderi

Cum observăm avantajele criptomonedelor sunt majore, totuși, trebuie să recunoaștem că vin și cu riscuri ce nu pot fi neglijate. Un risc evident este legat de volatilitatea extremă. Prețurile pentru criptomonede pot fluctua dramatic într-un interval scurt de timp. Nu există un motiv anume sau un fundament solid pentru aceste schimbări, iar acest aspect poate fi îngrijorător. Volatilitate ridicată poate produce pierderi substanțiale mai ales pentru traderi neexperimentați și nepregătiți.

Un alt minus ce trebuie amintit constă în faptul că criptomonedele sunt supuse riscului de reglementare. Multe guverne din mai multe state ale lumii au inițiat un proces de adaptare la această nouă clasă de active. Noile reglementările ar putea varia considerabil de la o țară la alta, ceea ce ar putea crea bariere în tranzacționarea criptomonedelor. Trebuie menționat și faptul aceste reglementări bruște ar putea  avea impact negativ asupra prețurilor monedelor digitale și asupra viabilității pe termen lung a criptomonedelor.

Un ultim risc ar putea fi asociat cu securitatea și integritatea rețelei blockchain. Chiar dacă rețeaua este considerată ca fiind foarte sigură, eventualele incidente de hacking și fraudă pot duce la pierderi semnificative pentru utilizatori. Pentru a preveni astfel de evenimente este necesar ca traderii înțeleagă nevoia de a-și proteja activamente investițiile. Pot face acest lucru  utilizând platforme și portofele criptografice sigure.

Cum a evoluat prețul pentru criptomonede

Statisticile pot ne ajută să înțelegem mai bine evoluția prețurilor criptomonedelor.  Observandu-se și analizând graficele din anii precedenți observăm un adevărat cutremur în evoluția prețurilor. Un aspect important este legat de faptul ca pare să se mențină un fenomen de ciclicitate în această evoluție, mai exact cel de înjumătățire a valorii. Evenimentul care pare să se manifeste la patru ani oferă traderilor cu experiență posibilitatea de a anticipa evoluția prețurilor. Totuși acesta nu este singurul aspect care trebuie sa fie luat in considerare în decizia de achiziție.

Bitcoin (BTC), criptomoneda originală, a avut o evoluție remarcabilă de la lansarea sa în 2009. În ciuda volatilității, prețul Bitcoinului a crescut semnificativ pe parcursul anilor. De exemplu, în ianuarie 2017, prețul unui Bitcoin era de aproximativ 1.000 de dolari americani. La sfârșitul anului 2020, prețul său depășea 29.000 de dolari americani. Acum, în primul trimestru al anului 2024, aceasta criptomoneda se tranzacționează si cu 57.000 dolari americani.

Ethereum (ETH)  este o altă criptomonedă de succes, care a cunoscut o creștere impresionantă a prețului în ultimii ani. Dacă în ianuarie 2017, un Ethereum costa aproximativ 8 dolari americani și la sfârșitul anului 2020, era tranzacționat cu  730 de dolari americani acum la început de 2024 ajunge la 3000 dolari americani.

Criptomonedele oferă oportunități considerabile, totodată vin și cu riscuri pentru traderi și investitori. Este esențial să se abordeze cu atenție toate riscurile și să se ia în considerare toate informațiile  pentru a investi în această clasă de active. Cu o analiză profundă a evoluției și a recomandărilor analiștilor financiari, potențialul criptomonedelor poate fi valorificat în mod responsabil.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni