Potrivit medicilor ieșeni, Cristian are o evoluție foarte bună după ce i-a fost replantată gamba după o amputație suferită când a fost lovit de tren în gara Vatra Dornei Băi. Medicul Sidonia Susanu, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul Spitalului pentru copii „Sfânta Maria” din Iași a vorbit despre starea băiatului.
„Are o evoluţie favorabilă, fără a exista deocamdată complicaţii locale şi metabolice suplimentare. Dar, evident, nu este nici în afara riscului vital, nici a riscului funcţional. (…) Sperăm că membrul îşi va păstra viabilitatea în următoarele 24 de ore, aceasta fiind confirmarea că membrul va fi viabil definitiv”, a afirmat dr. Susanu.
Citește și: Mamă şi fiul ei de 7 ani, spulberaţi de un BMW pe marginea unui drum din Cluj. Copilul este în comă
Medicul explică și faptul că nu doar starea membrului este importantă în acest caz, ci și stare adolescentului care ar putea rămâne cu traumatisme severe.
„Contează mai ales starea pacientului şi gravitatea leziunilor. O amputaţie simplă are o rată de succes mult mai mare. Dacă aceste amputaţii sunt asociate şi cu un traumatism sever, cum este cel produs prin accident feroviar, are un impact biologic mult mai mare”, a adăugat medicul.
Băiatul a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale de-a lungul celor 13 ore petrecute în blocul operator.
„Copilul a fost admis în spitalul nostru cu o ambulanţă aeriană de tip SMURD. A fost internat în terapie intensivă pentru terapii complementare concomitent cu replantarea membrului inferior amputat. În afara acestui membru amputat, cu ajutorul investigaţiilor făcute la computerul tomograf, copilul a fost diagnosticat cu un traumatism cranio-cerebral, fractură de omoplat, ruptură de splină, pentru care s-a efectuat de altfel şi splenectomie. Intervenţia chirurgicală efectuată cu mai mare dificultate din cauza traumelor asociate a fost realizată cu succes deocamdată”, a declarat dr. Sidonia Susanu.
Chiar dacă intervenția chirurgicală a fost o adevărată provocare, reușita aduce o mare satisfacție întregii echipe medicale.
„Mai ales pentru medicii anestezişti, care reuşesc să asigure suportul fără de care pacientul nu doar că nu ar putea fi operat, dar şi-ar putea pierde viaţa. De menţionat că în primele zile de evoluţie, suportul echipei de terapie intensivă este mai important decât cel al echipei chirurgicale”, a subliniat medicul.
Elevul în vârstă de 15 ani nu a observat trenul, în mod inexplicabil, la pasajul pietonal de trecere peste calea ferată de lângă podul de peste râul Dorna, în apropiere de Gara Vatra Dornei Băi.
În jurul orei 7.40, băiatul a fost lovit de trenul Regio 5702 Ilva Mică – Suceava, care la acea oră intra în Gara Vatra Dornei Băi. Trenul venea așadar dinspre Bistrița și se apropia de gară.
Mecanicul le-a relatat polițiștilor că a claxonat cu fluierul locomotivei la apropiere de pasaj, însă, absolut inexplicabil, tânărul nu a avut nici o reacție și a pătruns în gabaritul căii ferate. Mecanicului i-a fost imposibil să oprească garnitura pe loc.
În mod cert, tânărul nu a văzut că vine trenul și nici nu l-a auzit. Avea gluga trasă pe cap, iar un martor le-a spus polițiștilor că avea și căști pe urechi.
Băiatul a fost transportat de urgență cu un elicopter SMURD la Spitalul Clinic de Copii „Sf Maria” din Iași. Băiatul de 15 ani a fost dus direct în blocul operator, unde i-a fost replantat piciorul.